Tahini eksik etmeyin

Tahin, bilindiği gibi susamın preslenerek püre haline getirilmiş özünün ve yağının bir arada olduğu hali. Sağlığımız için kalsiyumdan vitamine faydalı yağlardan doğal enerjiye kadar pek çok faydası var. Daha çok kahvaltılarda pekmezle karıştırılarak tahin-pekmez karışımı halinde yenir. Humusun ana malzemesi olan nohutla buluşup nefis bir mezeye dönüşür. Tahinin kullanıldığı en sevilen mezelerden biri de "tahin piyazı" olarak bilinen daha çok Hatay'dan Antalya'ya uzanan Akdeniz bölgesinde haşlanmış kuru fasulye veya nohutla yapılan çeşididir. Adana'da tahinli marul cacığı, maydanoz cacığı da yapılır. Tahini bir miktar su ve biraz limon suyu ile karıştırarak kıvamını açıp yani koyuluğunu inceltip yeşil salatalarınıza sos olarak kullanabilirsiniz.

Haberin Devamı

Tüm dünyanın corona virüs ile savaştığı şu günlerde yapmamız gereken şey evde kalıp bağışıklığımızı güçlü tutmak. Yani immün sistemimizi korumak ve güçlendirmek. Öyleyse mutfak kültürümüzde var olmasına sevinip şükrederek diyoruz ki şimdi "tahin zamanı"!

Tahinin kas ve kemik sağlığından damar sağlığını korumaya kadar pek çok faydası var. Kalorisi elbette yüksek, ancak kararında, fazla abartmadan günlük beslenmelerimize, öğünlerimize eklemeliyiz. Kabak tatlısı, ayva tatlısı gibi meyve tatlılarına da çok yakışıyor. Buyurun nefis bir tahin piyazı ve çay saatlerinize renk katacak tahinli çörek tarifi...

Tahini eksik etmeyinTAHİNLİ NOHUT PİYAZI

4 kişilik

Gerekli Malzeme:

Haberin Devamı

2 su bardağı haşlanmış nohut
1 çay bardağı tahin
1 limonun suyu
3-4 kaşık su
1 kuru soğan
1 tutam maydanoz
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz, sumak

Nasıl yapılır?

* Tahini limonsuyu ve az az su ekleyerek bir kasede çırpın. 2 kaşık zeytinyağı ekleyip karıştırın.

* Soğanı piyaz doğrayın, maydanozu kıyın.

* Nohutları derin bir kaba alıp tüm malzemeyi ekleyip karıştırın.

* Servis tabağına alıp üzerine sumak serperek servis yapın.

Tahini eksik etmeyinTAHİNLİ ÇÖREK

2 adet tahinli çörek için

Gerekli malzeme:

200 gram un (yaklaşık 2 su bardağı)

50 gram pudra şekeri (yaklaşık 1 çay bardağı)

15 gram yaş maya

1 fiske tuz

1 yumurta

40 gram margarin

1 kahve fincanı su

Yarım çay kaşığı mahlep

Tahin sos için:

1 su bardağı tahin

100 gram toz şeker

Üzeri için:

1 yumurta sarısı

Susam, haşhaş

Nasıl yapılır?

Unu bir kaba alıp ortasını havuz gibi açın.  Maya, yağ, yumurta, pudraşeker, tuz, su ve mahlep koyup yumuşak kıvamlı ve pürüzsüz bir hamur halini alana kadar yoğurun. Ilık bir yerde üzeri kapalı olarak mayalanması için bekletin.

Hamur mayalandıktan sonra 2 eşit parçaya bölüp hamurları merdane ile 2-3 mm kalınlıkta açın.  Tahinle şekeri bir kapta karıştırın.

Tahin sosu her iki hamurun üzerine eşit miktarda döküp kenarlarında 2 parmak boşluk kalacak şekilde bir kaşık yardımıyla yayın.

Haberin Devamı

Tahin sosu sürülmüş hamuru, sosun dışarıya taşmamasına dikkat ederek rulo yaparak sarın. Parmak uçlarınızla birleşme yerini birleştirin. Bir oklava ile yufka açma hareketi yapar gibi hamuru tezgahta ileri geri yuvarlayarak parmak kalınlığında ip şeklinde uzatın.

Fırın tepsisine yağlı kağıt serin. İp şeklindeki hamuru elinize alıp dikkatli bir şekilde ortadan başlayarak gül gibi kendi çevresinde sararak tepsiye yerleştirin.

Çöreklerin üzerine çırpılmış yumurta sarısı sürüp susam ve haşhaş serpiştirin. Hamurların kabarması için 30 dakika kadar tepside bekletin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 13-15 dakika kadar pişirin. Sıcak, ılık veya soğuk servis yapılabilir. (Kaynak: Gülhan Kara Çay Saati Kitabı)

Yazarın Tüm Yazıları