GeriMutfak Tüyoları Sosis nasıl yapılır?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Sosis nasıl yapılır?

Sosis nasıl yapılır?

Sosis hayatımıza nispeten geç girmiş ancak kendisini çok sevdirmiş bir şarküteri ürünü. Kahvaltı sofralarından sandviçlere, makarnadan hamur işine birçok farklı tarifte kolayca kendisine yer bulabilen sosisin yapımında kızartmadan haşlamaya değişik teknikler kullanabilirsiniz. İşte “Sosis yapılır?” sorusuna yanıt olabilecek birkaç ipucu…

Sosis işlenmiş et ürünleri arasında özellikle çocuklar tarafından en sevilenlerin başında geliyor. Sokak lezzetlerinin şahı sosisli sandviçin de temel malzemesi olan sosisin çok fazla tüketilmesi, uzmanlar tarafından pek önerilmese de, kararını kaçırmadıktan sonra zaman zaman sosis keyfi yapabilirsiniz.

Sosis nasıl yapılır?” sorusu karşısında akla ilk gelen iki pişirme yöntemi genellikle kızartma ve salçalı suda pişirme oluyor.

Eğer sosisinizi tavada ya da yağda kızartarak pişirecekseniz, nasıl doğradığınıza dikkat etmelisiniz. Kızarmış sosis için parmak boyunda kokteyl sosis kullanmak ya da uzun sosisleri bu boyda doğrayıp uçlarına hafif derin çarpılar atmak doğru olur. Böylece sosisleriniz pişerken patlamaz. Dahası çarpı şeklinde kestiğiniz parçalar pişerken çiçek gibi açıldığı için hoş bir sunum elde edersiniz.

Salçalı ya da sade suda pişecek sosisi yuvarlak yuvarlak dilimleyebilirsiniz. Ancak özellikle sosisli sandviç yapacaksanız ve buna uygun sandviç ekmeğiniz de varsa, sosislerinizi bütün de pişirebilirsiniz. Böylece hem sandviçin içi dolu dolu hem de görüntüsü daha hoş olacak. Ancak bütün pişirdiğiniz sosislerinizin üzerine suya atmadan önce bıçakla ufak çizikler atmanız sosisinizin daha iyi pişmesini ve sosunu içine daha iyi çekmesini sağlamak açısından önemlidir.

Hemen buraya bir de örnek salçalı sosis tarifi ekleyelim:

Malzemeler:

250 gram Sosis
1 tatlı kaşığı domates salçası
Sıvı yağ
1 su bardağı sıcak su
Arzu ederseniz tuz ve köri, kırmızı toz biber gibi baharatlar

Yapılışı:

Sosisleri serçe parmağı kalınlığında dilimleyin. Sıvı yağı tavaya alıp kızdırın. Sosisleri içine ekleyip birkaç dakika çevirin. Sıcak suyla açtığınız salçayı kızaran sosislerin üzerine dökün. Tuz ve baharatları da ekleyip kapağını kapatın. Sosisleriniz 5 dakikada yemeye hazırdır.

BİR BAŞKA NEFİS LEZZET: EV YAPIMI HAMBURGER

False