Soğuk günlerin kurtarıcısı: Karalahana çorbası nasıl yapılır?

Karadeniz bölgesinin kendine özgü yiyecekleriyle hazırlanan, soğuk havalarda içinizi ısıtacak bol vitaminli karalahana çorbası... Aynı zamanda mısır ve barbunyanın uyumuyla doyurucu bir öğün haline geliyor. İçine ekleyeceğiniz küçük bir parça kuyruk yağıyla, aroması daha derin ve zengin bir hal alıyor. Soğuk günlerde sofralarınıza sıcaklık getirecek karalahana çorbası tarifi ve püf noktaları.

Soğuk günlerin kurtarıcısı: Karalahana çorbası nasıl yapılır
Haberin Devamı

Hem besleyici hem de doyurucu olan bu çorba; antioksidan, lif ve mineraller açısından da oldukça zengin. İşte karalahana çorbası pişirmenin püf noktaları:

Kuyruk yağı fark yaratır: Bu çorbanın en az bilinen püf noktası. Minik bir parça kuyruk yağı, çorbanın lezzetini üst seviyeye taşıyor.

Lahanayı önceden haşlayın: Karalahananın acılığını almak için birkaç dakika sıcak suda haşlayıp süzün. Böylece çorbanız daha yumuşak bir tada sahip olur.

Pişirme süresine dikkat edin: Karalahanayı çok uzun kaynatmak rengini soldurur, besin değerini azaltır.

Son dokunuş: Servisten hemen önce üstüne bir kaşık tereyağında kavrulmuş pul biber gezdirmek, hem lezzeti hem de kokuyu tamamlar.

KARALAHANA ÇORBASI NASIL YAPILIR?

MALZEMELER:

  • 1 bağ karalahana
  • 1 su bardağı haşlanmış barbunya
  • 1 su bardağı mısır
  • 2 yemek kaşığı mısır unu
  • 1 adet soğan
  • 5 su bardağı sıcak su
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay kaşığı kuyruk yağı
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber

YAPILIŞI:

  • Karalahanayı ince ince doğrayın, bol suda yıkayın.
  • Birkaç dakika sıcak suda haşlayıp süzün.
  • Tencerede sıvı yağ ve tereyağını ısıtın.
  • İnce doğranmış soğanı ekleyip kavurun.
  • Salçaları ekleyip kokusu çıkana kadar karıştırın.
  • Ardından karalahanayı ilave edip karıştırın. Haşlanmış kuru fasulyeyi ve mısırı ilave edin.
  • Sıcak suyu ilave edip orta ateşte pişirmeye başlayın.
  • Tüm malzemeler yumuşadığında kuyruk yağı, tuz ve baharatları ekleyin.
  • Pişmesine yakın mısır ununu bir kasede yarım bardak su ile pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştırıp çorbanın içerisine ilave edin. 5 dakika daha kaynatın.
  • Oda sıcaklığında 10 dakika dinlendirin.
  • Üzerine tereyağı ve pul biber kavurup gezdirerek servis edin.
  • Afiyet olsun!