Sofrayı yemekten önce sahiplenen lezzet: Acılı ezme

Türk mutfağının en iddialı meze çeşitlerinden biri olan acılı ezme, sadece lezzetiyle değil; sofraya getirdiği canlılıkla da özel bir yere sahip. Acılı ezme; ızgara et, köfte veya kebap yanında harika bir tamamlayıcı. Kahvaltılarda, lavaş ekmeğiyle birlikte mükemmel bir kahvaltı eşlikçisine dönüşüyor.

Sofrayı yemekten önce sahiplenen lezzet: Acılı ezme
Haberin Devamı

Acılı ezme, Anadolu’nun güneyinden özellikle Gaziantep, Adana ve Hatay mutfaklarından doğan bir lezzet. Arap mutfağındaki 'muhammara' ile benzerlikler taşıyor ama Türk ezmesinin farkı, taze sebzelerin bıçakla doğranması ve baharatların dengeli bir uyumla kullanılması.

EZME YAPARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

  • Nar ekşisi ve baharatları dengeli kullanın. Asit dengesi bozulduğunda acının tadı geri planda kalır.
  • Zeytinyağını son anda ekleyin. Bu hem lezzetini korur ve hem de parlak bir görünüm verir.
  • Ezmeyi en az 1 saat buzdolabında dinlendirin; böylece tüm aromalar birbirine geçer.
  • Ezmeyi yaparken sebzeler ne kadar ince doğranırsa, lezzet o kadar derinleşir.
  • Sebzeleri ince doğramaya dikkat edin.
  • Blender kullanacaksanız uzun süre çekmeyin; püre değil, diri bir kıvam hedefleyin.

ACILI EZME NASIL YAPILIR?

MALZEMELER:

  • 3 adet olgun domates
  • 2 adet yeşil biber
  • 1 adet kırmızı kapya biber
  • 1 adet küçük kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı isot (isteğe göre)
  • 1 tatlı kaşığı sumak
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Yarım limon suyu
  • Yarım çay kaşığı tuz

YAPILIŞI:

  • Domateslerin kabuklarını soyun, çekirdeklerini çıkarın.
  • Küp küp doğrayın.
  • Soğan, biber ve sarımsağı çok ince doğrayın.
  • Tüm sebzeleri karıştırma kabına alın.
  • Biber salçası, nar ekşisi, zeytinyağı, limon suyu ve baharatları ekleyip güzelce karıştırın.
  • Servis tabağına alın, üzerine zeytinyağı gezdirin ve birkaç taze nane yaprağıyla süsleyin.
  • Afiyet olsun!