Şiveydiz tarifi

Şiveydiz, Gaziantep mutfağına ait tariflerden biri. Nisan ve Mayıs ayında sık sık hazırlanan bu yemeği ana malzemeleri kuzu eti, soğan ve sarımsak. Yapımı zor olsa da lezzeti buna değecek. Peki şiveydiz nasıl yapılır? İşte şiveydiz tarifi ve malzemeleri...

Şiveydiz tarifi
Şiveydiz tarifi
cakeServis:4 - 6 Kişilik
cookSüre:30-60 dk
cakeOrta

Malzemeler

  • 1 su bardağı nohut
  • 500 gram kuşbaşı kuzu eti
  • 3 su bardağı süzme yoğurt
  • 2 kilogram taze sarımsak
  • 2 kilogram taze soğan
  • Sıvı yağ
  • Kuru nane
  • 1 adet yumurta
  • Karabiber
  • Tuz
Nasıl Yapılır
  1. Nohutu İyice Islatın
    Nohutu bir gece önceden ıslatın.
  2. Etinizi Haşlayın
    Eti tencereye koyun ve üzerini aşacak kadar su ilave edin. Kaynamaya başlayınca oluşan köpükleri tahta kaşıkla toplayın. Etin üzerine nohut ve tuz ekleyin. Yumuşayana kadar 1,5-2 saat boyunca pişirin.
  3. Taze Soğan ve Sarımsağı Hazırlayın
    Taze soğan ve sarımsağı temizleyin. Beyaz kısımları yeşil bölüme kadar yaklaşık 3 santimetre uzunluğunda doğrayın.
  4. Tencereye Ekleyin ve Pişirin
    Et piştikten sonra doğradığınız taze soğan ve taze sarımsağı tencereye ekleyin. Kısık ateşte taze soğan ve taze sarımsaklar yumuşayıncaya kadar pişirin.
  5. Yoğurdu Hazırlayın ve Pişirme Sıvısından Ilıklaştırın
    Yoğurdu, yumurta ile pürüzsüz olana kadar çırpın. Kısık ateşte sürekli aynı yöne doğru karıştırarak ısıtın. Yoğurdu ısıtırken içine azar azar yemeğin pişme suyundan ilave edin. İyice ısınıp kabarmaya başlayınca karıştırarak yemeğe ekleyin.
  6. Yemeği Servise Hazırlayın
    Karıştırmaya devam ederek bir taşım kaynatın ve altını kapatın. Sıvı yağı küçük bir tavada kızdırıp içine nane ekleyin. Naneli yağı yemeğin üstüne gezdirip karabiber ekleyin ve servis edin.
  7. Afiyet Olsun! 🍲
Kapat
Beslenme Bilgisi
KALORİ574 kcal
ŞEKER6 g
YAĞ38 g
PROTEİN38 g