GeriSebze Yemeği Tarifleri Şıhılmöhşe tarifi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Şıhılmöhşe tarifi

Şıhılmöhşe tarifi
Abone Olgoogle-news

Şıhılmöhşe, Kilis mutfağında çok sık karşımıza çıkan bir kabak yemeği. Kökeni Halep’e kadar giden bu yemek Osmanlı sofralarında şeyhü'l muhşii” yani “dolmaların şeyhi” olarak kendisine yer bulmuş. Kabak mıhşısı ta da şıhıl mahşi olarak da adlandırılan şıhılmöhşenin malzemeleri ve yapılış aşamaları aşağıda. Şimdiden afiyet olsun…

  • 4 - 6 Kişilik
  • 30-60 dk

Yapımı için malzemeler

  • 3 kilogram taze tüylü acur veya kısa kabak
  • 1 kilogram kıyma
  • 1 adet kuru soğan
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 1 kase tuzsuz ikiye bölünmüş sarı leblebi
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 6 diş sarımsak
  • Tuz
  • Karabiber

Şıhılmöhşe tarifi Nasıl yapılır?

Leblebileri 2 saat öncesinden soğuk suya koyun.

Kabakları veya acurları yıkayın.

İçlerini oyup tuz ve karabiber karışımı ile ovalayıp biraz dinlendirdikten sonra bol suyla yıkayın.

Sularını iyice süzdürdüğünüz kabakları zeytinyağında kızartın ve kenara alın.

Aynı yağda kıymayı kavurun.

Yemeklik doğradığınız soğanları da kıymaya ekleyin ve kavurmaya devam edin.

Maydanozu ince ince doğrayıp ocaktan aldığınız kıymaya ekleyin.

Leblebilerin de suyunu süzüp kıymaya ilave edin.

Karabiber ve tuz ekleyin.

Kabakların içlerini dolma gibi doldurun.

Ağızlarından birleştirerek tencereye dizip 1 su bardağı kadar su ilavesiyle yemeğinizi pişirin.

Sarımsakları ezip yoğurtla karıştırın.

Kabakları sarımsaklı yoğurtla birlikte servis edin. Afiyet olsun…