Sac arası tatlısı tarifi

Konya mutfağının en lezzetli tatlılarından biri olan sac arası, el açması yufkaların arasına kaymak ve tereyağı konup sarılmasıyla hazırlanıyor. Sıcak şerbetle buluştuğunda lezzeti katlanıyor. Özellikle şerbetli tatlı sevenlerin favorilerinden biri olan sac arası tatlısını evde kolayca yapılabilirsiniz. İşte evde sac arası yapmak isteyenler için tarifimiz. Afiyet olsun...

Sac arası tatlısı tarifi
Sac arası tatlısı tarifi
cakeServis:6+ Kişilik
cookSüre:60+ dk
cakeUsta İşi

Malzemeler

Hamur için:

  • 2 yumurta
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • Bir tutam tuz
  • 3 su bardağı un

Arası için:

  • 250 gram eritilmiş tereyağı
  • 250 gram kaymak

Şerbet için:

  • 3 su bardağı toz şeker
  • 2 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu
  • Üzeri için:
  • Bir su bardağı iri çekilmiş Antep fıstığı
Nasıl Yapılır
  1. Şerbetin hazırlanması
    Toz şekeri suyla kaynatın. Kaynadıktan 10 dakika sonra limon suyunu ilave edin. Kaşıkla şerbetten bir miktar alın. Tencereye dökerken damla damla değil de ince bir ip gibi akıyorsa kıvamı olmuş demektir. Ocağı kapatıp soğuması için bekletin.
  2. Hamurun oluşturulması
    Unu ve tuzu geniş bir kaba alın, ortasını havuz yapın. Hamurun diğer malzemelerini ilave edip ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurun. Un miktarını gerekli olursa arttırabilirsiniz.
  3. Hamuru bezelere ayırma aşaması
    Hamuru 20 dakika üzerini örterek dinlendirin. Dinlenen hamuru 6 eşit bezeye ayırın ve yeniden üzerlerini örterek 20 dakika dinlendirin.
  4. Hamuru şekillendirme aşaması
    Her bezeyi unlanmış tezgahta oklava veya merdane ile çok ince açın. Tereyağını eritip yufkalardan birini yağlayın. D harfi şeklinde katlayın ve yuvarlak kısmına kaymak sürüp rulo yapın. Ruloyu sardırarak fırın tepsisine yerleştirin. Tüm hamurlar için aynı işlemi tekrarlayın.
  5. Pişirme aşaması
    Tereyağının kalanını hamurların üzerine gezdirin. Fırını 180 dereceye ısıtarak tepsiyi fırına verin. Tatlılarınız üstleri pembeleşene kadar fırında kızarana kadar pişirin.
  6. Şerbetin tatlıya ilave edilmesi
    Sıcak tatlıların üzerine soğuk şerbeti dökün ve çekmesi için 1 saat bekletin. Antep fıstıklarıyla süsleyip ılıkken servis edin.
  7. Servis önerisi
    Antep fıstıklarıyla süsleyip ılıkken servis edin.
  8. Afiyet olsun!
Kapat