GeriLezizz Şabut Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Şabut Balığı Faydaları Ve Özellikleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Şabut Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Şabut Balığı Faydaları Ve Özellikleri

Şabut Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Şabut Balığı Faydaları Ve Özellikleri

Ülkemiz, balık çeşitleri açısından oldukça zengin bir yerdir. Bu anlamda birçok farklı balık türünün yaşadığı bilinir. Bu türlerden birisi olarak şabut balığı da hem ismi hem de tüketilebilmesi ile dikkat çeker. Deniz ve balıkçılık kültürü olmayanlar, şabut balığının özelliklerini merak edebilir. Sizler için şabut balığı hakkında merak edilen tüm detayları derledik.

 Şabut balığı, Türkiye'de belirli yerlerde avlanabilen bir balık türüdür. Sadece Fırat ve Dicle Nehirleri içerisinde bulunduğu bilinir. 

 Şabut Balığı Nedir? 

 Şabut balığı, tıpku kefal balığı gibi oldukça yoğun şekilde pulları olan bir tatlı su balığıdır. İlk olarak İsrail sularında keşfedilen bu balık türü, ülkemizde de bulunur. 

 Şabut Balığının Halk Arasında Farklı İsmi Var mıdır? 

 Şabut balığı şekil ve görüntü itibariyle kefal balığına çok benzediği için, kefal balığı ile karıştırılmaktadır. Ancak şabut balığı tatlı su balığı olarak kefalden farklıdır. Halk arasında da şabut ismi haricinde şemok balığı adı ile de bilinir. 

 Şabut Balığının Özellikleri Nelerdir? 

 Şabut balıklarının uzunlukları genellikle 25-30 cm aralığında değişir. Nadir de olsa bazı türleri 60 cm uzunluğa kadar çıkar. İsrail ülkesi, ülkemizden canlı olarak satın alıp yetiştirmektedir. Uzun ve hem sağda hem de solda olmak üzere çift bıyıkları ile meşhurdur. Sırt kısmındaki pullarının rengi, koyu kahverengi rengine sahiptir. Genellikle üreme dönemleri nisan ile mayıs aylarına denk gelir. İsrail'de çıkmaya başlamasından sonra yıllarca çok değerli bir besin öğesi olarak kabul edilmiştir. Günümüzde de hala ABD ve İsrail için şabut balığı kutsal bir canlı olarak kabul edilir. 

 Şabut Balığının Eti Yenir mi? 

 Şabut balığının eti, diğer pek çok yenebilen balıklar gibi tüketime uygundur. Yeterli miktarda pişirilerek tüketilebilir. Çok fazla ısıda kaldığı zaman hem etin yanması hem de besin değerlerini kaybetmesi söz konusu olabilir. 

 Şabut Balığı Nasıl Pişirilir? Tavada, Fırında ve Izgarada Nasıl Yapılır? 

 Şabut balığının pişirilme alternatifleri arasında hiçbir seçenek için engel yoktur. Tavada, fırında ya da ızgarada pişirilmeye uygun bir eti vardır. Kolay piştiği için fırın ayarı düşük derecede tutulabilir. Daha hafif tüketmek isteyenler fırın ya da ızgara içerisinde pişirerek tüketebilir. Zeytinyağı ile tavada pişirilen tarifleri de oldukça lezzetlidir. Avlandığı bölgelerden birisi olan Halfeti içerisindeki birçok restoranda şabut balığının şiş porsiyonu da hazırlanır. Bu alternatifi ile de sıklıkla tüketilir.

 Şabut Balığı Tarifleri Nelerdir? 

 Şabut balığı ile birçok farklı balık yemeği yapılabilir. Ancak en lezzetli tarifleri buğulama ve ızgarada pişirilen çeşidi ile bilinir. Patates, havuç ve mevsim sebzelerinin haşlanması ile birlikte salata olarak da tüketilebilir. Hafif bir tadı olduğu için yoğun yağ gerektiren tariflere ihtiyaç duyulmaz. 

 Şabut Balığı Kılçıklı mıdır? 

 Diğer orta ebattaki büyük balıklar gibi şabut balığının da kılçıkları vardır ancak çok sert değildir. Kıkırdak yapılı olan kılçıkları kolay bir şekilde çekilerek temizlenebilir. 

 Şabut Balığı Nasıl Temizlenir? Temizlerken Nelere Dikkat Edilmelidir? 

 Şabut balığını çok iyi ayıkladıktan sonra tüketmek önemlidir. Kafa ve göz kısmındaki faydalı yağ kısmı atılmamalıdır. Az miktarda pişirilerek yenmesi için temizlerken bu kısımlar korunmalıdır. Olabildiğince yenebilecek kısımları korunmalıdır. Çünkü şabut balığının en lezzetli olan seçenekleri, ağırlığı fazla olanlardır. 2 kg ve üzerindeki şabut balıkları, diğerlerine göre daha lezzetlidir. 

 Şabut Balığı Nasıl Avlanır, Tutulur ve Yakalanır? 

 Tatlı su balığı olduğu için, çok kirli bölgelerde aranması doğru olmayan bir balık türüdür. Olta ile yakalanmaya da uygundur. Kurt ve ekmek ile avlanabilen şabut balığı, sakin sularda aranmalıdır. Çok dalgalı denizlerde avlanma konusunda problem yaşatabilir. Çok hızlı bir balık türü olduğu için avlamak kolay olmayacaktır. 

 Şabut Balığının Faydaları Nelerdir? 

 Balıktan alınabilecek faydalı protein, mineraller, vitaminler ve omega yağları açısından zengindir. Bu nedenle gelişme çağındaki çocukların haftada bir kez tüketmesi mutlaka önerilir. Hafif bir balık türü olduğu için, diyet programlarına dahil edilmeye de uygundur. Yüksek kalori içermez. 

 Şabut Balığının Zararları Var mıdır? 

 Şabut balığının insan sağlığı açısından bilinen direkt bir zararı yoktur. Sadece pişirme esnasında fazla yağlı yapılması, kolesterol ve damar açısından zarar oluşturabilir. Bu nedenle yağ kullanımından aşırıya kaçmadan pişirmek daha doğrudur. Yağ kullanarak tavada pişirmek isteyenler, mısır unu yardımı ile yağın çekilmesini ve daha hafif bir tat almasını sağlayabilirler. 

 Şabut Balığı Besin Değerleri? 

 Şabut balığı içerisinde bol miktarda omega yağları ve mineraller vardır. Tatlı su balığı olduğu için genel olarak temiz balıklardır. Özellikle göz ve baş kısmındaki yağlar, göz ve diş sağlığı için çok faydalıdır. Bol miktarda protein bulunur. A ve E vitaminleri açısından da zengindir. 

 Şabut Balığının Türleri Var mıdır? 

 Sazan türü balık ailesi ile aynı familyaya sahip olan şabut balığının bilinen farklı bir türü yoktur. Yalnızca avlanmakta olan tek türü ile bilinir. Henüz nesli tükenmemiş olan balık türlerinden birisidir. 

False