GeriÇorba Tarifleri Püşürük çorbası tarifi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Püşürük çorbası tarifi

Püşürük çorbası tarifi

Püşürük çorbası ya da püşürük aşı Van mutfağına ait nefis bir çorba. En temel iki malzemesi yeşil mercimek ve et olan bu çorba tam bir protein deposu. Eriştesi sayesinde oldukça da doyurucu bir hale gelen püşürük, çorba olarak tüketilebileceği gibi tek başına bir öğün de olabilir. Bu lezzetle henüz tanışmamış olanlar için püşürük tarifimiz aşağıda. Afiyet olsun…

  • Ocakta
  • 6+ Kişilik
  • 60+ dk
Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Yapımı için malzemeler

  • 1,5 su bardağı yeşil mercimek
  • 3-4 parça kemikli dana eti
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Kuru reyhan
  • Pul biber
  • Tuz
  • 3 su bardağı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı un

Eriştesi için:

  • 2 su bardağı un
  • 1 su bardağından bir parmak eksik su
  • 1 çay kaşığı tuz

Sosu için:

  • 2 adet kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Kuru reyhan
  • Tuz
  • 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ

Püşürük çorbası tarifi Nasıl yapılır?

Öncelikle çorbanın eriştesini yapmakla işe başlayın.

Un, tuz ve suyu derin bir kasede iyice yoğurun.

Beze haline getirdiğiniz hamuru merdane yardımıyla açıp erişte şeklinde kesin.

Erişteleri güzelce unlayıp daha sonra kullanmak üzere kenara alın. (Hamur açacak zamanınız yoksa kuru erişte de kullanabilirsiniz.)

Etleri düdüklü tencereye alın.

Üzerine tuz ve su ilave edin ve eti haşlamaya başlayın.

Yeşil mercimeği de haşlayıp süzün.

Bu esnada kuru soğanı yemeklik doğrayın.

Sıvı yağı tencerede kızdırıp soğanları yağda kavurun.

Salçayı ve tuzu da ilave edin.

Haşladığınız eti kemiklerini ayırdıktan sonra suyuyla birlikte soğanların olduğu tencereye aktarın.

Erişteyi de ekleyip 15-20 dakika kadar pişirin.

Haşladığınız mercimeği, kuru reyhanı ve pul biberi de tencereye ekleyin.

Bu noktada gerekirse sıcak su ilavesi yapabilirsiniz.

Diğer yanda un ve yoğurdu biraz su ekleyerek çırpın.

Erişteler piştiğinde çorbaya bu unlu terbiyeyi ekleyip karıştırarak güzelce harmanlayın ve altını kapatın.

Çorbanın sosu için soğanları piyazlık doğrayın ve tavada kızdırdığınız yağda kavurmaya başlayın.

Ardından soğana tuz, salça ve reyhan ilave edin.

Çorbayı kaselere bölüştürüp üzerine sostan ekleyin ve sıcak servis yapın. Afiyet olsun…