Pepeçura tarifi

Karadeniz’in bağ bozumu zamanlarının en sevilen tatlılarından pepeçura, üzüm şırasıyla yapılan hafif ve doğal bir tatlı. Koyu kıvamı ve yoğun üzüm aromasıyla serinletici bir seçenek sunan pepeçura, aynı zamanda oldukça sağlıklı bir tatlı alternatifi. Özellikle tatlı krizlerine pratik ve hafif bir çözüm arayanların favorisi olacak bu geleneksel tatlı, sofralarınıza Karadeniz esintisi taşıyacak. Peki pepeçura nasıl yapılır? Denemek isteyenler için pepeçura tarifi ve malzeme listesi hemen aşağıda. Şimdiden afiyet olsun...

Pepeçura tarifi
Pepeçura tarifi
cakeServis:4 - 6 Kişilik
cookSüre:30-60 dk
cakeOrta

Malzemeler

  • 1 kilogram siyah kokulu üzüm
  • 6 su bardağı su
  • 1 su bardağı toz şeker
  • Yarım çay bardağı nişasta
  • Yarım çay bardağı mısır unu
Nasıl Yapılır
  1. Üzümlerin şekerli suda pişirilmesi
    Üzümü yıkayıp bir tencereye koyun ve üzerine şeker ilave edin. Suyunu da ekledikten sonra kısık ateşte pişmeye bırakın. Üzümler iyice suyunu bırakıp, eriyene kadar pişirin.
  2. Şerbetin süzülmesi
    Ocaktan alıp büyükçe bir kaseye süzgeci yerleştirin ve süzün. İçinde ezilmeyen parçalar varsa da ezerek süzmeye devam edin.
  3. Muhallebinin yapılması
    Elde ettiğiniz üzümlü şekerli karışımından 2 su bardağı kadarını ayrı bir kaseye alın. Kalan karışımı tencereye ekleyin. Nişasta ve mısır ununu ekleyerek kıvam alana kadar karıştırın. (Kaynadıktan sonra 3-4 dakika daha pişirilmesi yeterli olacaktır.)
  4. Servis önerisi
    Kıvama geldiğinde kaselere doldurun. Servis kaselerinin içinde bir süre oda sıcaklığında ılımasını bekleyin. Oda sıcaklığına geldikten sonra buzdolabına kaldırın. 4-6 saat buzdolabında soğutun. Servis ederken üzerine dilerseniz kuruyemiş de ekleyebilirsiniz.
  5. Afiyet olsun!
Kapat