GeriAtıştırmalık Tarifleri Patates köftesi tarifi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Patates köftesi tarifi

Patates köftesi tarifi
Patates öyle bir sebze ki, girdiği her tarife muhteşem bir lezzet katıyor.

Patates öyle bir sebze ki girdiği her tarife muhteşem bir lezzet katıyor.

  • Yağda
  • 4 - 6 Kişilik
  • 30-60 dk
Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Yapımı için malzemeler

  • 5- 6 adet orta boy patates
  • 1 adet yumurta
  • ½ demet taze soğan
  • ½ demet maydanoz
  • 3 yemek kaşığı un (biraz daha gerekebilir)
  • Yeteri kadar tuz, karabiber, pul biber
  • Arzuya göre 1-2 diş sarımsak
  • Kızartmak için sıvı yağ

Patates köftesi tarifi Nasıl yapılır?

  • Patatesleri orta kıvamda haşlayın ve sıcakken ezin ama çok da püre gibi olmasın.
  • Ilınan patatesin üzerine yumurta, ince kıyım doğranmış taze soğan, maydanoz, un ve baharatları ekleyip karıştırın.
  • Gerekirse biraz daha un ilave edebilirsiniz. Bu patatesli karışımdan parçalar koparın ve yuvarlayıp avucunuzun içinde biraz yassı şekil verin. (Bu esnada elinize yapışıyorsa, elinizi hafifçe unlayabilirsiniz.)
  • Kızgın sıvı yağda kızartın. Kızaran köftelerin fazla yağını alması için servis tabağına kağıt havlu serin.

Patates Köftesi Çeşitleri

Patates en fazla tüketilen sebzelerin başında gelmektedir. Hem bizim ülkemizde hem de dünyanın birçok ülkesinde patates ile farklı yemekler yapılmaktadır. Yaygın bir şekli patatesin kızartılarak tüketilmesidir.

Patates Türk mutfağının da esaslı sebzesidir. Birçok yemek çeşidi bulunmaktadır. Fakat patatesin ülkemize gelmesi çok da eski tarihlere dayanmaz. Patatesin anavatanı olarak Güney Amerika kabul edilmektedir. İlk patates ekiminin 8.000- 10.000 yıl öncesinde Peru'da yapıldığı söylenmektedir.

Patatesin Amerika'dan Avrupa' ya gelmesi kaşifler sayesinde olmuştur. İlk kez İspanya' da ekilmiş daha sonra Fransa'da da ekimi yapılmıştır 1590 yılında botanik literatürüne geçen patates bu tarihten çok sonra 16.yüzyılın sonlarında ülkemize gelmiştir. Yaygın bir şekilde tüketilmesi daha sonraki yıllarda olmuştur.

Patates kelimesi İspanyolca kökünden farklılaşarak Avrupa' ya yayılmıştır. Türkiye' de de çok sevilerek tüketilen patatesin çok çeşitli yemeği yapılır. Çorbadan, kızartmasına, patates böreğinden, patates oturtmasına, patates püresinden patates salatasına ve hatta patates kebabına kadar değişik biçimde tüketilmektedir.

Ülkemizde tüketilen patates cinsleri sınırlıdır. Oysa patatesin farklı türleri bulunmaktadır. Son zamanlarda tatlı patates türü de ilgi görmeye başlamıştır. Patatesin en sevilen tüketim şekli patates kızartması ve patates köftesidir. Patates köftesinin çok farklı varyasyonları yapılmaktadır. Patates köftesinin çeşitlerini şöyle sıralayabiliriz:

Klasik patates köftesi

Kıymalı patates köftesi

Bulgurlu patates köftesi

Sebzeli patates köftesi

Misket patates köftesi

Kroket patates köftesi

Fırında patates köftesi

Galeta unlu patates köftesi

Röşti patates köftesi

Patates Köftesi Yapımında Püf Noktaları

Her yemeğin yapımında bazı püf noktaları vardır. Bu püf noktalarını bilmek ve uygulamak hem işinizi kolaylaştıracaktır hem de yemeğinizin daha başarılı olmasını sağlayacaktır. Patates köftesinin yapımında da bazı püf noktaları bulunur. Bunlar:

Patates köftesi için patatesler iyice yıkanmalı ve kabukları ile birlikte haşlanmalıdır. Haşlarken de fazla haşlanmamasına özen gösterilmelidir. Sadece ezilecek duruma gelmeleri yeterli olacaktır.

Patates köftesini hazırladıktan sonra hemen kızartmayın. Patates köftelerinizi bir müddet buzdolabında dinlendirin. Fark, sizi de çok şaşırtacaktır.

Patates Köftesini Daha Nefis Yapacak Lezzet Önerileri

Patates köftesi zaten 7'den 70'e herkes tarafından severek tüketilen bir yemektir. Ancak lezzetine lezzet katacak bazı püf noktaları olduğunu biliyor muydunuz? İşte size nefis patates köftesi hazırlamanın püf noktaları:

Patatesler mutlaka taze ve asla yeşillenmemiş ve filizlenmemiş olmalıdır.

Patates köftesinin harcına bir miktar muskat baharatı rendelemeniz lezzetine lezzet katacaktır.

Patates köftelerinizin aşırı derecede yağ çekmesini önleyin. Bunun için de ısıya dayanıklı, kalın tabanlı kızartma tavası ya da kızartma tenceresi tercih edin.

Patates köftesini iyice kızmış olan yağın içine atın. Tavada uygun yer bırakın. Çok sıkışık ve üst üste konulmuş köftelerle başarılı bir sonuç asla elde edemezsiniz bunu unutmayın.

Patates Köftesi Sunumları

Patates köftelerinin sunumunda hayal gücünüzü kullanabilirsiniz. Geniş bir servis tabağında da sofraya getirebilirsiniz tek kişilik servis tabaklarında da. Her durumda patates köftesinin yanında bol miktarda mevsim sebzeleri ile hazırlanmış salata, piyaz ya da sebze ikram etmeniz çok uygun olacaktır.

Patates Köftesinin Faydaları Var mıdır?

Patates, toprak altında kalan yumrularının tüketildiği bir bitkidir. Patates nişasta yönünden çok zengindir. Patatesin içeriğinde yüzde 2 oranında protein, yüzden20 oranında nişasta bulunur. Yaklaşık 90 kalori ile de aslında oldukça sağlıklı bir besindir. Ancak patates köftesinin içerisinde konulan diğer malzemeler hem yağ hem de kalori oranını yükseltmektedir.

Bu nedenle sağlıklı beslenmeyi önceleyenler patates köftesinin harcını sebzelerle zenginleştirmekte ve patates köftelerini fırında pişirmektedir. Bu tercih edilebilecek bir yöntemdir. Fakat genel olarak tüm patates köftesi çeşitlerini değerlendirdiğimizde bu yemekler oldukça sağlıklı ve doyurucudur. Kalori alımını kontrol altında tutabilmek için porsiyonlara dikkat etmek şartıyla gönül rahatlığıyla tüketilebilir.

Patates Köftesi Kaç Kalori

Patatesin 100 gramı ortalama 150 kalori civarındadır. Patates köftesinin 100 gramı ise 390 kalori civarındadır. Çünkü patates köftesinin harcında başka malzemelerde bulunduğu için toplam kalori miktarı da artış gösterir. 110 gram patates köftesinin içeriğinin yüzde 71 oranı yağ, yüzde 10'u protein ve yüzde 19 u da karbonhidrattan ibarettir.

Patates Köftesi Kilo Aldırır mı?

Patates köftesinin kalorisi çok düşük değildir. Fakat patates ve köfte harcının içindeki diğer besinler oldukça sağlıklıdır. Bu nedenle patates köftesinin tüketilmesi faydalıdır, sadece daha seyrek tüketmek ve tüketiminde ölçülü davranmak gerekir.