Mutfakta yeri hep ayrı: Anne usulü taze fasulye pişirin

Zeytinyağlı taze fasulye, hem tarım açısından bereketin, hem de mutfak kültüründe sadeliğin sembolü. Anadolu mutfağının zarif yemeklerinden biri olan zeytinyağlı taze fasulye, basit ama zamansız bir yemek. Çoğu gurme için 'minimalist Türk mutfağının en iyi örneklerinden biri' kabul ediliyor.

Mutfakta yeri hep ayrı: Anne usulü taze fasulye pişirin
Haberin Devamı

Zeytinyağlı taze fasulye, hem tarım açısından bereketin, hem de mutfak kültüründe sadeliğin sembolü. Anadolu mutfağının zarif yemeklerinden biri olan zeytinyağlı taze fasulye, basit ama zamansız bir yemek. Çoğu gurme için 'minimalist Türk mutfağının en iyi örneklerinden biri' kabul ediliyor.

Zeytinyağlı taze fasulye hepimizde aynı hafızayı taşıyor; çocukluğun öğle yemekleri, kavanozdan çıkan domates kokusu... Anadolu’da her bölgede başka bir şekilde yorumlanıyor; Ege’de soğuk zeytinyağlı olarak, Karadeniz’de tereyağı ve soğanla pişirilerek, İç Anadolu’da ise kıymalı olarak... Hepsinin yanında esas olan eşlikçi ise pirinç pilavı.

ZEYTİNYAĞLI YEŞİL FASÜLYE PİŞİRMENİN PÜF NOKTALARI

  • İlk olarak kolayca kırılan ve canlı renklerde fasulye seçmeye özen gösterin.
  • Zeytinyağlı taze fasulyeyi pişirirken su miktarının az olmasına dikkat edin. Fasulye kendi suyunda pişmeli, tencerenin dibinde karamelize bir tat kalmalı.
  • Sarımsağın aromatik lezzetinden mutlaka yararlanın.
  • Yemeğinizi kaynayana kadar yüksek ateşte, kaynadıktan hemen sonra kısık ateşte yavaşça pişirin.
  • Piştikten sonra bir gün bekletip tüketirseniz çok lezzetli bir zeytinyağlı taze fasulye yemeği elde edeceksiniz.

ZEYTİNYAĞLI TAZE FASULYE TARİFİ

MALZEMELER:

  • 500 gram taze fasulye
  • 1 büyük soğan
  • 3 adet olgun domates
  • 2 diş sarımsak
  • 7-8 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yarım çay bardağı sıcak su

YAPILIŞI:

  • Fasulyeleri ayıklayıp verev şekilde doğrayın.
  • Soğanı piyazlık doğrayın, zeytinyağında hafif pembeleşene kadar kavurun.
  • Doğranmış sarımsağı ve rendelenmiş domatesleri ekleyin.
  • Fasulyeleri tencereye alın, karıştırmadan kapağını kapatın.
  • Kendi suyunu salana kadar 10 dakika kısık ateşte bekletin.
  • Tuz ve sıcak suyu ekleyin; 30-35 dakika yumuşayana kadar pişirin.
  • Oda sıcaklığına geldiğinde buzdolabında en az 1 saat dinlendirin.
  • Afiyet olsun!