GeriMutfak Tüyoları Hangi balığı nasıl tüketmelisiniz?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Hangi balığı nasıl tüketmelisiniz?

Hangi balığı nasıl tüketmelisiniz?

Yüksek besin değerine sahip olan balığı tüketirken bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor. İşte onlardan bazıları...

Besin değeri oldukça yüksek, kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere pek çok hastalığın risklerini azaltan ve sağlıklı bir yaşamın olmazsa olmazı balık, farklı pişirme yöntemleri ile tüketilebiliyor. Bu yöntemleri tercih ederken, balığın yapısını ve lezzetini de göz önünde bulundurmak gerekiyor. Böylece daha keyifli bir balık ziyafeti yaşanabilir.

Balığın pişirme yöntemleri ile ilgili bilgi sahibi olmadan önce hangi balığın hangi mevsimde daha lezzetli olduğunu bilmekte fayda var. Deniz suyunun sıcaklığının düşmesi balığın yağlanmasını sağlıyor. Dolayısıyla balığın en lezzetli ve bol olduğu mevsim sonbahar ve kış ayları oluyor.

Levrek, somon, palamut, istavrit ve kırlangıç gibi balıkların sonbaharda tüketimi öneriliyor. Bunun yanı sıra, zayıflamak isteyenler için levrek, kalp hastaları için somon ideal balıklardan.

Balığın pişirilme yöntemleri arasında fırında ve ızgarada pişirme, kızartma, soteleme ve buğulama yer alıyor. Bütün balıkların pişirilmeden önce iyice temizlenmesi, yıkanması ve kurulanması gerekiyor. Ayrıca balığın pişirilmeden 2-3 saat önce soğan ve zeytinyağından oluşan marine sosu içinde bekletilmesi daha lezzetli olmasını sağlıyor.

Hangi balığı nasıl tüketmelisiniz

Palamut

Denizlerin en çok sevilen ve en lezzetli balıklarından biri olan palamut, tava ve ızgarada pişirilirse daha lezzetli olur. Ayrıca pişirme esnasında limon, maydanoz ve defne yaprağı ile birlikte tercih edilmesi leziz bir sonuç yaratacaktır.

İstavrit

İstavrit de besin değeri bakımından son derece zengin bir balıktır. Bu değerini koruması için tavada pişirilmesi daha uygun olur. İsteğe göre fırında da tercih edilebilir.

Kırlangıç

Bu balığın buğulama tekniği ile pişirilmesi tavsiye edilir. Ayrıca kırlangıcın çorbası da yapılabilir.

Sardalya

Yağlı bir balık olması nedeniyle tavada pişirilmesi pek önerilmeyen sardalya için ideal yöntem ızgaradır.

Hangi balığı nasıl tüketmelisiniz

Lüfer

En lezzetli balıklardan biri olan lüfer, "balıkların kralı" olarak da bilinir. Boğazda ekim ayı başlarında kendini gösteren lüfer, ızgarada pişirildiğinde daha lezzetli hale gelir.

Barbun

Küçük ve yağsız bir balık olması nedeniyle barbunun tavada kızartılarak pişirilmesi tavsiye edilir. Fırınlandığında da lezzetli olur.

Levrek

En çok tercih edilen balık türlerinden levrek için en iyi pişirme yöntemi ızgara ve fırın yöntemleridir.

VE İŞTE KARŞINIZDA 'MUCİZE LEZZETLER' FARKIYLA FIRINDA LEVREK TARİFİ

False