Fransız mutfağının en bilinen soslarından biri olan beşamel sos, lezzetiyle adeta mutfakların gizli kahramanı... Makarnalardan gratene, lazanyadan sebze yemeklerine kadar bir çok yemeğe kıvam verir ve zengin bir aroma katar. Temelinde basit gibi görünse de unun doğru şekilde kavrulması, una süt ekleme aşaması ve düzgün şekilde karıştırma sabrıyla beşamel sosun lezzeti ortaya çıkar. Koyu kıvamlı veya akışkan olması tamamen doğru tekniklere yapımına bağlı.

Beşamel sosun adını Fransız sarayında görev yapan Louis de Bechameil’den aldığı söylenir. Ancak kökeni daha da eskiye, Orta Çağ’da sütlü, unlu soslara dayanır. Bugün dünyada 'ana soslar' arasında sayılır ve diğer farklı sosların temelini oluşturur. Lazanya katmanlarının arasına sürebilir, haşlanmış sebzelerin üzerine dökebilir veya fırın yemeklerinde lezzet artırıcı bir katman olarak kullanılır.
BEŞAMEL SOS YAPMANIN PÜF NOKTALARI
- Unu fazla karartmadan kavurun. Çok kavrulursa sos acılaşır, az kavrulursa çiğ un kokusu kalır. Unu kavurma süresi için yaklaşık 3-4 dakika yeterli gelir.
- Süt ılıklaştırarak kullanın. Ilık sütü, una azar azar üç defada ekleyin. Her seferinde çırpma teliyle karıştırarak topaklanmayı önleyin.
- Sos kıvamını kullanacağınız yemeğe göre ayarlayın. Sos kaynadıkça yoğunlaşır. Kıvam ayarlamak için süt miktarını ve kaynama süresini değiştirin. Örneğin lazanya için biraz yoğun, sebze yemekleri için daha akışkan bırakın.
- Geleneksel tarifte sosa yalnızca tuz ve karabiber eklenir. Fakat biraz muskat rendesi eklendiğinizde sos bambaşka bir lezzete kavuşur.
BEŞAMEL SOS NASIL YAPILIR?
MALZEMELER:
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı un
- 2 su bardağı süt (ılık)
- 1 çay kaşığı tuz
- Yarım çay kaşığı karabiber
- İsteğe bağlı: Bir tutam muskat rendesi
BEŞAMEL SOS YAPILIŞI:
- Tereyağını bir sos tenceresinde eritin.
- Unu ekleyip kısık ateşte sürekli karıştırarak 3-4 dakika kavurun.
- Ilık sütü azar azar ekleyin ve bir yandan çırpma teliyle hızlıca karıştırın.
- Sos kıvam almaya başlayana kadar bu işleme devam edin.
- Kaynamaya başladıktan sonra tuz, karabiber ve istenirse muskat ekleyin.
- Kıvam aldığında ocaktan alın.
- Kıvamın olduğunu anlamak için bir spatula veya kaşığu sosun içerisinedaldırın.
- Spatula veya kaşığı çıkardıktan sonra arkasında kalan sosu parmağınızla sıyırın.
- Parmağınızın geçtiği kısım temiz kalıp birleşmiyorsa beşamel sosunuz hazır anlamına gelir.
İşte beşamel sosla hazırlayabileceğiniz pratik bir tarif:
BEŞAMEL SOSLU FIRIN MAKARNA
MALZEMELER:
- 1 paket makarna
- 1 yemek kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1,5 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
- Önceden hazırladığınız beşamel sos
YAPILIŞI:
- Büyük bir tencerede suyu kaynatın, tuz ve sıvı yağı ekleyin.
- Makarnayı al dente (hafif diri) kalacak şekilde haşlayın ve süzün.
- Haşlanmış makarnayı geniş bir kasede beşamel sosla karıştırın.
- Karışımı yağlanmış fırın kabına dökün.
- Üzerine rendelenmiş kaşar peynirini serpiştirin.
- Önceden ısıtılmış 180°C fırında 25-30 dakika, üzeri altın sarısı olana kadar pişirin.
- Afiyet olsun!
![Mutfağınızın gizli kahramanı beşamel sos]()