GeriLezizz Mürekkep Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Mürekkep Balığı Faydaları Ve Özellikleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Mürekkep Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Mürekkep Balığı Faydaları Ve Özellikleri

Mürekkep Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Mürekkep Balığı Faydaları Ve Özellikleri

Günümüzde birbirinden farklı balık çeşitleri bulunmaktadır. Bu balıkların her biri farklı özelliklere sahiptir. Mürekkep balığı da özel balıklardan birisidir. Mürekkep balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Mürekkep balığı faydaları ve özellikleri nelerdir tüm detayları ile derledik.

Mürekkep balığı ortalama 20 ve ya 50 cm olarak bilinmektedir. Balık ve karides tüketerek yaşamlarını sürdüren mürekkep balıkları saldırgan da özgür bir yapıya sahip olmaları ile bilinirler. 

 Mürekkep Balığı Nedir? 

 Mürekkep balığı üzerinde koyu renkli bir sıvıyı taşıması ile bilinir. Kendini korumak için savunmaya geçen mürekkep balığı üzerindeki koyu renkli sıvıyı da hemen salgılamaya başlar. Denizlerin en karanlık bölgelerinde yaşayan mürekkep balığının görme duyuları da oldukça gelişmiştir. Kafadanbacaklılar familyasına ait olan mürekkep balığının kendine has bazı özellikleri bulunmaktadır. 

 Mürekkep Balığının Halk Arasında Farklı İsmi Var mıdır? 

 Mürekkep balığının halk arasındaki ismi sübye olarak bilinmektedir. Mürekkep balıkları diğer balıklardan çok daha farklı özelliklere sahiplerdir. Mürekkep balığı genellikle heyecanlanma hissine sahiptir. O nedenle çevresinde oluşan tehlikeleri de kısa bir süre içerisinde fark ederler. Balık ve karides yiyerek beslenen mürekkep balığı renk değiştirme özelliğine sahip olduğu için her ortamda rahat bir şekilde kamufle olabilirler. 

 Mürekkep Balığının Özellikleri Nelerdir? 

 Oldukça enteresan balıklardan birisi olan mürekkep balıkları balık sürülerine saldırarak yaşamlarını sürdürürler. Avlarını yakalar dikkatli bir şekilde pusuya yatan mürekkep balığı genellikle gece avlanır. Boy uzunları çok yüksek olmayan mürekkep balığı oldukça zeki ve dikkatli bir balıktır. 

 Mürekkep Balığının Eti Yenir mi? 

 Merak uyandıran mürekkep balığının eti oldukça lezzetlidir. Mürekkep balığının lezzetli ve benzersiz eti birbirinden farklı yöntemler ile kolay bir şekilde pişirilir.

  Mürekkep Balığı Nasıl Pişirilir? Tavada, Fırında ve Izgarada Nasıl Yapılır? 

 Mürekkep balığı eti hem lezzetli hem de doyurucu olması ile bilinir. Lezzeti yüksek olan mürekkep balığının eti uzun bir zamanda pişer. O nedenle doğru pişirme yöntemlerinin kullanılması son derece önemlidir. Mürekkep balığı kızartılmadan önce düdüklü tencere haşlanmalıdır. Bu haşlama yöntemi balığın etini de yumuşatır. Ayrıca soslu yemek yapmak isteyenler genellikle mürekkep balığını zeytinyağı ile iyice kavurmalılar. Mürekkep balığı çeşitli baharatlar ile lezzetlendirilmelidir. Mürekkep balığı fırında yağlı kağıt içerisinde de uzun bir süre pişirilebilir. 

 Mürekkep Balığı Tarifleri Nelerdir? 

 Mürekkep balığının eti kadar yumurtası da tüketime uygundur. O nedenle mürekkep balığı eti ve yumurtası ile uygun bir sote yapılabilir. Mürekkep balığından çok lezzetli bir yahni yapılabilir. O nedenle mürekkep balığı kızartıldıktan sonra lezzetlendirilerek yahni şeklinde pişirilebilir. 

 Mürekkep Balığı Kılçıklı mıdır? 

 Mürekkep balığının çok fazla kolları vardır. Bu nedenle zor bir şekilde temizlenebilir. Mürekkep balığında kılçık bulunmaz. Mürekkep balığının içerisinde bulunan kıkırdak dikkatli bir biçimde temizlenmelidir. 

 Mürekkep Balığı Nasıl Temizlenir? Temizlerken Nelere Dikkat Edilmelidir? 

 Mürekkep balığı temizlenirken bazı detaylara çok dikkat edilmelidir. Kolay bir şekilde mürekkep balığını temizlemek için öncelikle mürekkep balığı bir gece önceden su içerisinde bekletilmelidir. Suda bekleyen balığın derisi kolay bir şekilde temizlenebilir. Ayrıca kesme işlemi yapılmadan önce mutlaka eldiven kullanılmalıdır. Eldiven kullanılmadığı takdirde mürekkep balığının keseleri patlayabilir. Mürekkep balığının gözleri, gaga kısmı ve kıkırdakları çıkarılmalıdır. Daha sonra deri ikiye kesilerek kemiği de çıkarılır. Mürekkep keselerinin içindeki iç organlar iyice temizlenir. İç organları iyice temizlenen mürekkep balığı su altında iyice temizlenmelidir. 

 Mürekkep Balığı Nasıl Avlanır, Tutulur ve Yakalanır? 

 Mürekkep balıkları, Ege kıyılarında yoğun olarak bulunur. Mürekkep balığını avlamak oldukça kolaydır. Mürekkep balığı avlamak için genellikle gece karanlık zamanlar seçilmelidir. Bazı bölgelerde mürekkep balığı avlamak için özel balık ağları alınmalıdır. Özellikle üç katlı ağlardan meydana gelen difana da kullanılabilir. 

 Mürekkep Balığının Faydaları Nelerdir? 

 Mürekkep balığının birbirinden çok faydası bulunmaktadır. Omega 3 ve fosfor bakımından oldukça zengin olan mürekkep balığı yüksek oranda vitamin ve mineral içermektedir. Mürekkep balığı çok güçlü bir protein kaynağıdır. 

 Mürekkep Balığının Zararları Var mıdır?

  Sağlığa çok fazla yararı olan mürekkep balığının çok fazla zararı yoktur. Mürekkep balığının tek zararı kişilerdeki kolesterol oranını yükseltmesidir. Mürekkep balığını çok fazla tüketmek kalp krizi ve felce neden olabilir. 

 Mürekkep Balığı Besin Değerleri 

 Besin değeri oldukça yüksek olan mürekkep balığının sağlığa da çok fazla faydası bulunmaktadır. Yaklaşık 100 gram mürekkep balığının içerisinde 158 kcal protein, 180 mg demir, Selenyum 89,6, Fosfor 580 mg olarak bilinmektedir.

  Mürekkep Balığının Türleri Var mıdır? 

 Sıcak ve ılık denizlerde bulunan mürekkep balığı tehlike sırasında karın boşluğundaki keseden siyah bir boya da salgılayabilir. Kendine özgü özellikleri bulunan mürekkep balığı kafadanbacaklılar sınıfına dahil olması ile bilinir. Ağız kısımlarından on adet kolları bulunan mürekkep balığı sağlıklıdır. Solungaçları ile soluğa da çok faydalı balıklar arasında yer almaktadır. Mürekkep balığı eti birbirinden farklı yöntemler ile pişirilebilir. Sıcak denizlerde bulunan mürekkep balığı hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. 

False