GeriLezizz Mırmır Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Mırmır Balığı Faydaları Ve Özellikleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Mırmır Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Mırmır Balığı Faydaları Ve Özellikleri

Mırmır Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Mırmır Balığı Faydaları Ve Özellikleri

Denizler ve okyanuslar, pek çok balığa ve deniz canlısına ev sahipliği yapar. Halk arasında genellikle çizgili mercan olarak bilinmektedir. Genellikle de ılıman denizlerde yaşar. Çok meraklı ve ürkek bir balıktır. Eti beyaz ve çok lezzetlidir. 150-200 metrelik bir derinliğe sahiptir. Mırmır Balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır sizler için derledik.

 Ülkemizde Karadeniz ve Marmara bölgesinde mırmır balığını kolaylıkla bulabilirsiniz. 

 Mırmır Balığı Nedir? 

 Mırmır Balığı, mercan (sparidae) balığı ailesinin en sık görülen türleri arasında yer alır. Bilimsel adı Lithognathus mormyrus olan mırmır balığı, sparidae familyasına ait olan bir balık türüdür.

  Mırmır Balığının Halk Arasında Farklı İsmi Var Mıdır? 

 Mırmır Balığının halk arasında çizgili mercan olarak da bilinir. Eti çok lezzetli olan bu balık, balık severlerin gözdesi haline gelmiştir.

  Mırmır Balığının Özellikleri Nelerdir? 

 Mırmır balığı, ülkemizin bütün denizlerinde yer alan, görüntüsü sayesinde çok sevimli bir balıktır. Bu balığın en karakteristik özelliği ise, parlak ve gümüş renkli vücudunda dikey bir şekilde uzanan koyu kahve ve siyah renkli çizgilerdir. Bu renkleri ise, onu ızgaraya yapılmış gibi gösterir. Kafa kısmı ise, vücuduna göre çok büyüktür. Bu balık, genellikle tüm kumsallarda yer alır ve yavru olanları ise yüzerken ayak diplerimizde dolaşarak kalkan kumların alt tarafında yiyecek arar. En büyük boyu ise, yaklaşık olarak bir kg kadardır. Üreme dönemleri ise genellikle yaz aylarındadır. Küçük sürüler halinde özellikle de kumluk alanlarda kolaylıkla yaşarlar. 

 Mırmır balığının daha büyükleri gündüzleri kıyılara çok yaklaşmaz. Ama geceleri kumları karıştırarak yengeç, midye vb. yemlere ulaşmak için zaman zaman kıyılara yaklaşırlar. Mırmır balığının, vücudu ise çok iri pullarla kaplıdır. Elipse benzeyen ama uzun yanlardan basık bir şekle sahiptir. Kafası oldukça büyük, gözleri iri, ağzı oldukça küçük ama çenesi çok kuvvetlidir. Alt ve üst çenesinde ise kesici ve ezici dişler bulunur. 

 Mırmır balıklarının sırt yüzgeçleri tek parçadır. Tüm yüzgeçleri ise, çok iyi bir şekilde gelişmiştir. Özellikle de kuyrukları çok gelişmiştir. Genelde gruplar halinde gezerek, kumlarda buldukları yemleri yiyerek beslenirler. Yumuşakçalar, kabuklular ve solucanlar gibi hayvansal organizmalar ile beslenir. Mırmır balıklarının ortalama olarak boyları ise, 30 cm. civarındadır. Yaklaşık olarak 12 yıl kadar yaşayabilir ve boyları en fazla 55 cm.’ e kadar uzar. 

 Mırmır Balığının Eti Yenir mi? 

 Mırmır balığının eti çok lezzetlidir. Balıkçıların en çok avlamak istediği ve sevdiği balıklar arasında yer alır. Mırmır Balığı ile pek çok lezzetli yemek hazırlanabilir. 

 Mırmır Balığı Nasıl Pişirilir? Tavada, Fırında ve Izgarada Nasıl Yapılır? 

 Mırmır balığı, fırın, tava ve ızgarada pişirme yöntemi ile lezzetli bir şekilde yapılabilir. Aynı zamanda limon, limon suyu ve çeşitli sebzelerle yemekler zenginleştirilerek ortaya çok lezzetli yemekler çıkarılabilir. Çok kızgın ha da çok soğuk yağ kullanılmaması gerekir. Mırmır balığını pişirmek için en ideal sıcaklıkta pişirerek servis edebilirsiniz. Mırmır balığının eti çok lezzetlidir. Bu nedenle de genellikle salatalarda da çok sık tercih edilir. 

 Mırmır Balığı Tarifleri Nelerdir? 

 Mırmır balığı, pek çok farklı yöntemle lezzetli bir yemek yapılabilir. Zevkinize uygun sebze ve baharatlarla balığı lezzetlendirerek güzel bir balık yemeği hazırlayabilirsiniz. 

 Mırmır Balığı Kılçıklı mıdır? 

 Mırmır balığı, kılçıklı bir balık türüdür. 

 Mırmır Balığı Nasıl Temizlenir? Temizlerken Nelere Dikkat Edilmelidir? 

 Mırmır balığı, diğer balıklar gibi temizlenir. Mırmır balığını temizlerken öncelikle yüzgeçlerden ayırmanız gerekir. Ardından derisini ve iç organlarını balığı deforme etmeden temizlemek gerekir. Kılçığı çıkarılan Balığı yıkadıktan sonra dilediğiniz yemeği yapabilirsiniz. 

 Mırmır Balığı Nasıl Avlanır, Tutulur ve Yakalanır? 

 Mırmır balığı, narin ve meraklı bir balık türüdür. Yemi genellikle yuttuğu için oltadan kurtulması da çok zordur. Bu nedenle de tasmalama gerektirmez. Bu nedenle kamışınızı bırakarak bekleyebilirsiniz. Aynı zamanda yemi yuttuktan sonra vuruş göstermek ya da kamışı gerdirmek yerine hareketsiz ve sakin bir şekilde bekler. Genellikle kamışa doğru hareket ederek misinayı yoklar. Bu nedenle de balıkçılar misina boşluğunu alırken oltada balık olmasına genellikle şaşırır. İlk çektiğiniz zaman çok direnmeyen mırmır kıyıya yaklaştığı sırada sert bir şekilde karşı koyar. 

 Mırmır Balığının Faydaları Nelerdir? 

 Mırmır balığının vücuda pek çok faydası vardır. Özellikle de kolesterol, kalp damar sağlığı, göz sağlığı, kemik sağlığı gibi pek çok faydası vardır. 

 Mırmır Balığının Zararları Nelerdir? 

 Mırmır balığı, çok faydalı bir balık türüdür. Fakat her yiyecekte olduğu gibi Mırmır balığının da fazla tüketilmesi çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. 

 Mırmır Balığının Besin Değerleri 

 Mırmır balığının içinde bulunan besin değerleri şunlardır; fosfor, A vitamini, kalsiyum, omega 3 ve protein bakımından çok zengindir. 

 Mırmır Balığının Türleri Var mıdır? 

 Mırmır balığının küçük ve büyük bazı türleri vardır. Balıklar, genellikle boylarına göre sınıflandırılır. Mırmır balığının, boy limiti ise, 20 cm.’ dir. Boyu 20 cm altında olan Mırmır balıklarının satılması ve avlanması yasaktır. 

False