GeriKahvaltılık Tarifleri Kuymak tarifi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kuymak tarifi

Kuymak tarifi

Karadeniz mutfağının en sevilen lezzetlerinin başında gelen mıhlamanın nasıl yapıldığını öğrenmek istiyorsanız sizi böyle alalım. Kuymak ya da muhlama olarak da adlandırılan mıhlama nefis Trabzon peynirinin tel tel uzamasıyla, kahvaltılara renk katıyor. Birkaç temel malzemeyle kısa sürede yapabileceğiniz pratik mıhlama tarifimiz hemen aşağıda. Afiyet olsun!

  • 4 - 6 Kişilik
  • 30-60 dk
Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Yapımı için malzemeler

  • 4 yemek kaşığı tereyağı
  • 4 yemek kaşığı mısır unu
  • 2 su bardağı su
  • 300 gram Trabzon peyniri

Kuymak tarifi Nasıl yapılır?

  • Tereyağını kısık ateşte eritin.
  • Üzerine yavaşça mısır unu ekleyip tahta kaşık ile unu kavurun.
  • Mısır unu renklenince suyu ekleyin.
  • Kaynayan suda şişen mısır ununun üzerine tel Trabzon peyniri ekleyin.
  • Mıhlamayı arada karıştırarak kısık ateşte pişirin.
  • Tereyağı üzerine çıktığında ocaktan alabilirsiniz.
  • Afiyet olsun.

Kuymak Çeşitleri

Yöreye göre mıhlama ya da kuymak şeklinde adlandırılmakla birlikte kahvaltı sofralarına zenginlik katan birkaç farklı çeşit kuymak tarifi bulunmaktadır. Kuymak tarifi yöreden yöreye değişir. Kullanılan peynirin çeşidi, kullanılan mısır unu miktarı ve yanına eklenen çeşitli gıdalar farklı kuymak çeşidini oluşturmaktadır.

Kuymak Püf Noktaları

Kuymak için öncelikle malzemeleri sıralayalım:

2 yemek kaşığı kadar tuzlu tereyağı

1 su bardağından az miktar eksik mısır unu

Yarım su bardağı kadar sıcak su

100 ya da 150 gram kadar taze çeçil peyniri

1 su bardağı kadar rendelenmiş kaşar

Kuymağı tüm püf noktalarını dikkate alarak adım adım yaptığınızda parmaklarınızı yiyeceğiniz bir lezzet ortaya çıkacaktır. Ocak üzerindeki küçük olan göze kuymak yapılacak küçük tava yerleştirilir. Altı açılarak içine 2 yemek kaşığı kadar tereyağı eklenir ve yağ eritilir. Tereyağı fokurdamaya başladıktan sonra altı kısılır.

İçerisine mısır unu eklenir. Mısır unu daha fazla u çekeceği için ve her mısır unun boyutu ve çekeceği su miktarı fazla olacağı için eğer çok koyu bir kıvam elde ederseniz yavaşça bir miktar daha su ekleyebilirsiniz. Kavrulan unun içine yavaş yavaş ve karıştırarak su eklenir. Hem yavaş yavaş ekleme yapmak hem de karıştırmak topaklanmayı önleyecektir. Un ve su birbiri ile karışarak pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştırılmaya devam edilmelidir.

Ardından üzerine ilk olarak taze çeçil peyniri eklenmeli ve hemen arkasından da kaşar peyniri eklenmelidir. Üzerine 2 yemek kaşığı kadar sıcak su tekrar gezdirilerek eklenmelidir. Bu sırada bir kere karıştırılıp bırakılmalı ve kuymak üzerine tereyağı çıkana kadar ocakta bekletilmelidir. Kuymak üzerine tereyağı çıktığı takdirde kuymak hazır olmuş demektir.

Kuymak’ı Daha Nefis Yapacak Lezzet Önerileri

Kuymak başlı başına oldukça lezzetli olan besinlerden biridir. Birçok kişi kuymak yemeyi çok sever. Bu kadar lezzet dolu bir besini daha da lezzetlendirmenin birkaç yolu bulunuyor. Kendi halinde fazlasıyla lezzetli olan kuymak için birkaç küçük dokunuş yapılması ile parmaklarınızı size yedirtecek sonuçlar elde edebilirsiniz. Kuymak üzerine hafif tereyağında kavrulmuş olan çemenli veya çemensiz olan pastırmaları dizebilirsiniz. Her bir lokma da alınan lezzet pastırma ile birlikte iki katına çıkacaktır.

Kuymak’ı lezzetlendirmenin bir diğer yolu ise hafif çemenli sos ya da sarımsaklı salçalı kavrulmuş bir sos hazırlamak olacaktır. Kuymak pişer pişmez üzerine eklenecek olan bu soslar kuymak’ın lezzetini iki katına çıkaracaktır.

Kuymak Sunumları

Kuymak oldukça klasikleşmiş olan sade hali ile çok şık, çok güzel olan bir lezzettir. Fakat bir takım sunum farklılıkları ile kuymak’ı daha farklı hale getirmek mümkündür. Kuymak için en güzel sunumlardan biri közlenmiş olan bir patlıcanın karnıyarık yapacakmış gibi içinin açılması ve patlıcanın içine kuymak’ın konulması ile birlikte olan sunumdur. Bir başka sunum ise klasik sade olan kuymak üzerini maydanoz, taze soğan, dereotu gibi bir takım yeşillikler ile süslenerek sunulmasıdır. Bunun dışında acı sever kişilerinde seveceği şekilde pul biber ile sunum yapılabilir. Aynı zamanda tereyağında kavrulmuş olan pastırma veya çok ince dilimlenmiş olan sucuklar ile kuymak üzeri süslenebilir.

Kuymak’ın Faydaları Var mıdır?

Kuymak içeriğinde bulunan peynir çeşitleri ve tereyağı ile birlikte bolca kalsiyum kaynağıdır. Aynı zamanda bir takım B vitaminlerini içermektedir. Mısır ununun da birçok faydası bulunmaktadır. Fakat çok fazla tüketilmemesi içerdiği kalori miktarından dolayı önerilmektedir.

Kuymak Kaç Kalori?

Kuymak içerisindeki mısır unu, tereyağı ve peynirler ile oldukça kalorili bir gıda haline geliyor. Ortalama olarak bir porsiyon kadar kuymak 489 kkal içeriyor. Kalorinin yüzde 81’i yağlardan gelirken, yüzde 16’sı proteinlerden ve yüzde 3’ü ise karbonhidratlardan gelmektedir.

Kuymak Kilo Aldırır mı?

Kuymak bir porsiyonunda ortalama olarak 489 kkcal içermesi sebebi ile oldukça yüksek bir kalori kaynağıdır. Bir porsiyon kuymak tüketilirken mutlaka yanında ekmek yendiğini de hesaba katacak olursak ekmeğinde kalorisi kuymak’ın kalorisine eklendiğinde daha da yüksek kalori tüketilmiş olunuyor.

Elbette yüksek kalori içeriği ile kuymak kilo aldıran besinler arasına giriyor. Kuymak tüketildiğinde çok sık tüketilmemelidir. Kuymak yanında tüketilen ekmek miktarı kısıtlanmalıdır. Aynı zamanda bir porsiyondan daha fazla kuymak tüketilmemelidir. Bunun yanı sıra kuymak tükettiğiniz gün daha fazla yürüyüş yapmanızı tavsiye ederiz.

Avokadolu Humus | Mucize Lezzetler