GeriMutfak Tüyoları Mercimekli köfte nasıl yapılır? Mercimekli köfte tarifi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Mercimekli köfte nasıl yapılır? Mercimekli köfte tarifi

Mercimekli köfte nasıl yapılır? Mercimekli köfte tarifi

Yeşillik ve limon ile mercimekli köfteyi sevmeyen yoktur. Kalabalık sofraların vazgeçilmezi olan bu nefis köftenin besin değeri de yüksek. Hazırlanışı da oldukça kolay. Peki mercimekli köfte nasıl yapılır? İşte mercimekli köfte tarifi...

Mercimekli köfte hazırlarken birkaç noktaya dikkat edilmesinde fayda var. Köftenizi yoğururken bütün malzemelerin güzelce özleşmesini sağlayın. Ayrıca bulguru tencereye ilave ettikten sonra ocağın altını kapattıktan sonra dinlendirin.

Eğer köfte harcınız çok yumuşak olduysa bir miktar daha bulguru sıcak sudan geçirip ekleyebilirsiniz. Salçalı ve zeytinyağlı sosun da dengesine dikkat edin. Eğer az yağ olursa köfteler tutmayabilir, diğer bir taraftan da fazla olursa kıvamı biraz cıvık olabilir ve tadı da daha ağır olur.

MALZEMELER:

1,5 su bardağı kırmızı mercimek
2 adet kuru soğan
1,5 su bardağı ince köftelik bulgur
3 su bardağı sıcak su
4-5 dal taze soğan
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
Yarım demet maydanoz
Kimyon
Karabiber
Tuz

NASIL YAPILIR?

Mercimekleri güzelce ayıklayıp yıkayın. Daha sonra mercimeklerinizi bir tencereye alın. Üzerini geçecek kadar su ekleyip iyice yumuşayana kadar haşlayın. Suyunu çektiğinde ince bulguru da tencereye ilave edin ve kapağını kapatıp yarım saat kadar bekletin.

İnce ince doğranmış kuru soğanı tavada zeytinyağı ile 5 dakika kadar kavurun. Daha sonra salça, tuz ve baharatları da ekleyip birkaç dakika daha kavurun. Ardından ocaktan alarak mercimeklere ekleyin. İnce kıyılmış maydanoz, ince kıyılmış yeşil soğan ve baharatları ilave edin. Biraz soğuduktan sonra bütün malzemeleri elinizle yoğurun. Homojen bir kıvama gelince yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp avuç içinizle şekil verin. Köftelere şekil verdikten sonra marul veya roka yaprakları ile servis edebilirsiniz.

False