GeriMutfak Tüyoları Meftune nasıl yapılır? İşte meftune malzemeleri ve yapılışı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Meftune nasıl yapılır? İşte meftune malzemeleri ve yapılışı

Meftune nasıl yapılır? İşte meftune malzemeleri ve yapılışı

Meftune, Diyarbakır mutfağının geleneksel lezzetlerinden biri. Patlıcan ve domates ile etin nefis uyumu olan bu yemeği çok seveceksiniz. Sumak ile de ayrı bir güzel olan meftuneyi dilerseniz sadece patlıcan ve kabaklı olarak da hazırlayabilirsiniz. Peki meftune nasıl yapılır? İşte meftune malzemeleri ve yapılışı...

Diyarbakır'ın sevilen yemeklerinden biri olan meftune, kurutulmuş patlıcanla da hazırlanabiliyor. Kuru patlıcan ile yapılanına da halk arasında "Hırçikli Meftune" deniyor. Sadece kabak ve patlıcanla da yapılabilen bu lezzetin etli hali ayrı güzel oluyor. Denemek isterseniz, meftune tarifini sizin için derledik.

MALZEMELER:

500 gram kuşbaşı doğranmış kuzu eti
1 kilogram patlıcan
6 adet domates
3-4 adet sivri biber
2 çorba kaşığı tereyağı
1 su bardağı su
4 diş sarımsak
2 çorba kaşığı tane sumak
Yarım çay kaşığı un
Tuz

NASIL YAPILIR?

Eti tencereye alın ve üzerine su ekleyip haşlayın. Biberleri halka şeklinde, domates ve patlıcanı da iri küp halince doğrayın. Et pişince derin bir tencereye alıp üzerine de sırayla patlıcan, domates, biber, tuz ve tereyağının yarısını ekleyin. Aynı işlemi bir kez daha tekrar edin. Ardından tencerenin kapağı kapalı şekilde kısık ateşte 15 dakika kadar pişirin.

Patlıcanların kararmasını önlemek için tahta kaşık yardımıyla ara sıra hafif bir şekilde karıştırın. Sumak ve 1 çay bardağı sıcak suyu bir kasede 10 dakika kadar bekletin. Daha sonra sumak suyunu süzün ve üzerine un ekleyerek karıştırın. Hazırladığınız unlu sumak suyunu da yemeğin üzerine gezdirip, bir taşım daha pişirin. Yemeğiniz hazır olunca servis tabağına alın ve üzerine sarımsak serpiştirerek servis edin.

 

False