GeriLezizz Levrek Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Bayağı Levrek Balığı Faydaları Ve Özellikleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Levrek Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Bayağı Levrek Balığı Faydaları Ve Özellikleri

Levrek Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Bayağı Levrek Balığı Faydaları Ve Özellikleri

Balıkların her biri farklı bir lezzete sahiptir. Özellikle en çok tüketilen balıklardan birisi de levrektir. Kolay bir şekilde pişirilen levrek oldukça lezzetlidir. Levrek Balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Bayağı Levrek balığı faydaları ve özellikleri nelerdir detayları ile derledik.

Levrek balığı beyaz etli ve çok lezzetlidir. Mineral ve vitamin açısından da zengin olan levrek balığının sağlığa çok sayıda faydası bulunmaktadır.

 Levrek Balığı Nedir? 

 Günümüzde en çok tüketilen balıklardan birisi de levrektir. Daha çok kıyıda bulunan levrek olta balıkçılığı yapan amatör balıkçılar tarafından tutulmaktadır. Birbirinden farklı yöntemler ile pişirilen levrek balığının sağlığa da çok sayıda faydası bulunmaktadır. 

 Levrek Balığının Halk Arasında Farklı İsmi Var mıdır? 

 Türkiye genelinde en çok bilinen balıklardan birisi de levrektir. Geniş ağızlı ve avcı bir balık olan levrek halk dilinde de levrek olarak bilinmektedir. Levreğin İngilizce adı Sea Bass olarak bilinmektedir. Levrek balığının Latince ismi ise Dicentrarchus labrax olarak bilinmektedir. 

 Levrek Balığının Özellikleri Nelerdir? 

 Levrek, Avrupa ve Türkiye genelinde en fazla tüketilen balıklardan birisidir. Dört mevsim bulunan levrek denizde bulunduğu gibi balık çiftliklerinde de üretilmektedir. Levrek balığının sırtında ayrılmış şekilde iki yüzgeç bulunmaktadır. Geniş ağızlı bir yapısı olan levrek balığının solungaçları üzerinde dikenleri bulunmaktadır. Geniş ağızlı ve avcı bir balık olan levrek Akdeniz ve Karadeniz'de sıklıkla bulunmaktadır. Levrek balığının sırtı esmer ve koyu gri renklerdedir. Bazı levrek balıklarının göbek kısımları sarımsı- beyaz renklerde olabilir. 

 Levrek Balığının Eti Yenir mi? 

 Levrek günümüzde en çok tüketilen balıkların başında gelmektedir. Genellikle Akdeniz ve Karadeniz içerisinde bulunan levrek balığının eti sevilerek tüketilmektedir. Birbirinden farklı yöntemler ile pişirilen levrek balığı eti herkes tarafından beğeni ile tüketilebilir.

  Levrek Balığı Nasıl Pişirilir? Tavada, Fırında ve Izgarada Nasıl Yapılır?

  Levrek balığı farklı şekillerde pişirilebilir. Levrek balığı damak zevkine göre tavada, fırında ve ızgarada çeşitli şekillerde pişirilebilir. Az yağlı olan levrek balığı lakerda, buğulama ve sote şeklinde pişirilebilir. Yumuşak eti ile bilinen levrek balığı özgün lezzetler arasında yer almaktadır. Fırın tepsisinin içerisinde sebzeler ile birlikte pişirilen levrek balığı oldukça lezzetli bir hal alacaktır. Bunun yanı sıra tavada yağda kızartılan levrek balığı da çok lezzetli olacaktır. Az yağlı ve lezzetli bir balık yemek isteyen kişiler levrek balığını ızgarada pişirebilirler. Levrek balığı marine edildikten sonra ızgarada ve fırında pişirilebilir. Bu şekilde levrek balığı oldukça lezzetli bir hal alacaktır.

  Levrek Balığı Tarifleri Nelerdir? 

 Levrek balığının birbirinden farklı tarifleri bulunur. Lezzetli ve damat çatlatan bir lezzet isteyen kişiler levrek balığını farklı şekillerde pişirebilirler. Levrek balığını hızlı ve pratik bir şekilde pişirmek isteyen kişiler kağıtta levrek yapabilirler. Fırında yapılan bu tarif için fırın tepsisine yağlı kağıt serilir. Yağlı kağıdın üzerine levrek, tuz ve defne yaprağı eklenir. Levrek balığının etrafına zeytinyağı sürülür. Bu şekilde levrek balığı kolaylıkla pişirilir. 

 Levrek Balığı Kılçıklı mıdır? 

 Levrek balığının kılçığı bulunmaktadır. Doğru bir şekilde temizlenen levrek balığının kılçığı doğru bir şekilde ayıklanmalıdır. Bu sayede levrek balığı kılçığı çıkarılarak tüketilir. 

 Levrek Balığı Nasıl Temizlenir? Temizlerken Nelere Dikkat Edilmelidir? 

 Ege Denizi ve Akdeniz'de yoğun olarak bulunan levrek balığı temizlenirken öncelikle pulları bıçak yardımı ile temizlenir. Sonrasında ise balığın boğaz kısmına bıçak ile kesik atılır. Oradan da balığın iç organları ve pislikler çıkarılır. Levrek balığı soğuk su içerisinde iyice yıkanarak temizlenir. 

 Levrek Balığı Nasıl Avlanır, Tutulur ve Yakalanır? 

 Levrek avcı bir balık olarak bilinmektedir. Levrek balığı avlanması zor olan balıkların başında gelmektedir. Levrek genellikle kayalık ve dalgalı bölgelerde yaşadığı için levrek balığına ulaşmak da oldukça zordur. Levrek balığını avlamak için daha çok sahte yem kullanılmaktadır. 

 Levrek Balığının Faydaları Nelerdir? 

 Levrek balığının çok sayıda faydası bulunmaktadır. Yüksek oranda vitamin ve mineral içeren levrek balığı genellikle soğuk denizlerde bulunmaktadır. Kalp sağlığını koruyan levrek balığı kolesterol ve kan basıncını da dengeler. Levrek balığı bağışıklık sistemini de güçlendirmeye yardımcı olacaktır. İçeriğinde yüksek oranda protein ve mega içeren levrek balığı selenyum, potasyum ve fosfor açısından oldukça zengindir. 

 Levrek Balığının Zararları Var mıdır? 

 Sağlığa çok sayıda faydası olan levrek balığının bilinen bir zararı bulunmamaktadır. Dikkat edilmesi gereken tek husus levrek balığı yenildikten sonra üzerine yeşil çay ve ya bitki çayı içilmemelidir. 

 Levrek Balığı Besin Değerleri 

 Besin değeri en yüksek balıklardan birisi de levrek olarak bilinmektedir. 100 Gram levrek içerisinde 2 gram yağ bulunur. Yaklaşık 97 kalori olan levrek balığı A vitamini açısından da zengindir.

  Levrek Balığının Türleri Var mıdır? 

 Genellikle soğuk denizlerde bulunan levrek balığının birbirinden farklı alt sınıfı ve türü bulunmaktadır. Özellikle çizgili levrek, bayağı levrek, beyaz levrek ve sarı levrek en bilinen levrek türleri arasında yer alır. 

False