Kuru dolma tarifi

Kuru patlıcan ve biberle hazırlanan bu dolma, Anadolu mutfağının en sevilen tariflerinden biri. Pirinç, salça ve baharatların harika uyumu dolmanın lezzetini öne çıkarıyor. İster sıcak ister ılık servis edin, sofrada herkesin beğenisini kazanacak kuru patlıcan dolması tarifi ve malzemeleri…

Kuru dolma tarifi
Kuru dolma tarifi
cakeServis:4 - 6 Kişilik
cookSüre:30-60 dk
cakeOrta

Malzemeler

  • 15-20 adet kuru patlıcan ve kuru biber
  • 2 su bardağı pirinç
  • 2 adet kuru soğan
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 su bardağı sıcak su

Sosu için:

  • 1,5 yemek kaşığı salça
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 3 su bardağı sıcak su
  • Ekşi tat isteyenler için; 1 yemek kaşığı sumak ekşisi veya nar ekşisi
Nasıl Yapılır
  1. Hazırlık aşaması
    Kuru patlıcan ve biberleri kaynar suda 5-10 dakika yumuşayana kadar haşlayın. Süzüp soğumaya bırakın.
  2. İç harcın hazırlanması
    Soğanları ince doğrayın ve zeytinyağında pembeleşene kadar kavurun. Salçaları ekleyin, ardından yıkanmış pirinci, tuz ve baharatları ilave edin. 5-6 dakika kadar kavurun. Üzerine 1 su bardağı sıcak suyu ekleyin, suyunu çekene kadar pişirin.
  3. Dolmaların hazırlanması
    Kuru patlıcan ve biberlerin içini hazırladığınız harçla doldurun. Ağız kısmında biraz boşluk bırakın, çok sıkı doldurmayın.
  4. Pişirme aşaması
    Dolmaları tencereye dik şekilde dizin. Sosu için tüm malzemeleri karıştırın ve dolmaların üzerine dökün. Tencerenin kapağını kapatın, kısık ateşte yaklaşık 35-40 dakika pişirin.
  5. Servis aşaması
    Dolmaları servis tabağına alın. İsteğe göre üzerlerine limon dilimleri ve taze nane yaprağı koyun. Yanında yoğurtla da servis edebilirsiniz.
  6. Afiyet olsun!
Kapat