GeriMutfak Tüyoları Kurban eti saklama yöntemleri - Kurban eti nasıl saklanır, nasıl pişirilir?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kurban eti saklama yöntemleri - Kurban eti nasıl saklanır, nasıl pişirilir?

Kurban eti saklama yöntemleri - Kurban eti nasıl saklanır, nasıl pişirilir?

Kurban Bayramı'nda kesilen kurbanlıkların doğru şekilde saklanması uzun süre muhafaza edilmesinde oldukça önemlidir. Etin kesim sonrası bakteri ile enfekte olmasına karşı hızla 7 derecenin altında soğutulması gerekiyor. Peki, kurban eti buzdolabında ve derin dondurucuda uzun süre nasıl saklanır? İşte, kurban eti saklama yöntemleri...

Kurban eti kesiminden saklanmasına kadar Kurban Bayramı gündem konuları arasında yer alıyor. Doğru şekilde saklanmadığında özellikle sıcak havalarda çok çabuk bozulabiliyor, ya da bu durum bakteri oluşmasına neden oluyor. Peki, kurban eti nasıl saklanır? İşte, uzun süre kurban eti saklama yöntemleri hakkında bilgiler...

KURBAN ETİ NASIL SAKLANIR?

Etin parçalanması ve kıyılması sırasında yüzeyden iç kısımlara geçen bakteri, yeterli ısı işleminin yapılmadığı durumlarda canlılığını sürdürerek halk sağlığı açısından önemli bir risk oluşturuyor.

Koruyucu önlem olarak, etin kesim sonrası hızla 7 derecenin altında soğutulması gerekiyor.

Kesilen etlerin korunması ve saklanması insan sağlığı açısından çok önemli. Kurban etleri, büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine konulmalı veya yağlı kağıda sarılmalı.

Etler buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalı. Bu şekilde hazırlanan etler, buzlukta -2 derecede birkaç hafta, -18 derece derin dondurucuda ise daha uzun süreyle saklanabilir.

Etlerin oda ısısında açıkta bırakılacak şekilde değil, yine buzdolabının alt bölmesinde çözünmesinin sağlanması gereklidir.

Kurban eti saklama yöntemleri - Kurban eti nasıl saklanır, nasıl pişirilir

KURBAN ETİ NASIL PİŞİRİLİR?

Derin dondurucuda saklanan etin buzdolabının sebzelik kısmının üstüne konularak çözünmesi beklenebilir. Etin çabuk çözünmesi amacıyla uygulanan kalorifer, soba üzerinde çözünme, oda sıcaklığında bekletme gibi yöntemler insan sağlığı açısından tehlikeli sonuçları da beraberinde getiriyor.

Özellikle bu tip gıdalara pişme derecesinin 70 ve üzerinde olması, etin pembe renginin kaybolup gri-kahverengiye dönüşmesi ve et suyunun tamamen uzaklaşması ile yeterli pişirme sağlanabilir.

False