Kıvamı tutan, yoğurdu kesilmeyen yayla çorbası

Türk mutfağının en bilinen çorbalarından yayla çorbası, ilk bakışta basit görünse de aslında dikkat ve denge isteyen bir tarif. Yoğurdun ipeksi kıvamı, pirincin yumuşaklığı, tereyağında kavrulan nanenin kokusu… Hepsi bir araya geldiğinde ortaya tam anlamıyla bir gurme lezzet çıkıyor.

Kıvamı tutan, yoğurdu kesilmeyen yayla çorbası
Haberin Devamı

Yayla çorbası, hem mideyi yatıştırıcı hem de hastalık zamanlarında da şifa niyetine içilir. İyi bir yayla çorbasının sırrı, yoğurdu kesmeden pişirmekten geçer. Bu da doğru ısı dengesi ve sabırla karıştırma tekniğiyle mümkün. Yoğurt, pirinç ve nane üçlüsüyle yapılan bu klasik tarif, doğru ısı dengesi sağlandığında ipeksi bir dokuya kavuşur.

YAYLA ÇORBASI YAPMANIN PÜF NOKTALARI:

  • Yoğurdun kesilmemesi için çorba terbiyesini, sıcak suyla yavaş yavaş ısıya alıştırın.
  • Kaynar suyu doğrudan eklemeyin; karışımı sürekli karıştırarak ısı farkını azaltın.
  • Süzme yoğurt kullanmak çorbanın parlaklığını artırır ve kesilme riskini azaltır.
  • Yoğurt, un ve yumurtayı çok iyi çırpmaya özen gösterin.
  • Pirinç oranına dikkat edin. Çorbada pirinç miktarı çok olursa, pirinç lapa olur. Pirinç miktarı az olursa da çorba sulu kalır. 
  • Tuzu, su ilavesi yaptıktan sonra ekleyin. Erken eklenen tuz yoğurdun kesilmesine neden olabilir.
  • Nane ve tereyağı karışımı çorbanın imzası olur... Naneyi yakmadan, sadece köpürünceye kadar kavurun.

YAYLA ÇORBASI NASIL YAPILIR?

MALZEMELER:

  • Yarım su bardağı pirinç
  • 1.5 litre su
  • 1.5 su bardağı yoğurt
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 çay kaşığı tuz

HAZIRLANIŞI:

  • Suyu kaynatın.
  • Çorba yapacağınız tencereye yoğurdu alın ve yumurta sarısını ilave edip karıştırın.
  • Sırayla unu ve pirinçleri de ekleyip homojen olana kadar karıştırın.
  • Tencereyi ocağa alın.
  • Karışımı kısık ateşte pişirmeye başlayın.
  • Kaynayan sudan azar azar ilave ederek suyun tamamını ilave edin.
  • Tuzu da ekleyip çorba kaynayana kadar karıştırın.
  • Kaynadıktan sonra altını kısıp 10 dakika pişirin.
  • Tavada ısıttığınız yağa, naneyi ekleyip kızdırın.
  • Çorbaya ilave edip birkaç dakika daha kaynatın.
  • Afiyet olsun!