Kış sofralarının nefis lezzeti: Dağılmadan lokum gibi pişen lahana sarması

Türk mutfağında sarmanın her türlüsü sevilir ama lahana sarması bambaşka bir yere sahip. Özellikle kış aylarında sofraların vazgeçilmezi olan bu klasik lezzet, hem zeytinyağlı hem de etli olarak hazırlanır. Yaprak seçimi, haşlama süresi ve iç harç dengesiyle dağılmadan pişen lahana sarmasının sırları ve tam ölçülü tarifi burada.

Kış sofralarının nefis lezzeti: Dağılmadan lokum gibi pişen lahana sarması
Haberin Devamı

İyi bir lahana sarmasının sırrı, yaprakların inceliğinde, iç harcın kıvamında ve pişirme süresindeki dengede gizli. İşte her adımıyla tam ölçülü, dağılmadan pişen lahana sarmasının sırları…

İŞTE LAHANA SARMASI YAPMANIN PÜF NOKTALARI

  • Sarma yapmak için seçeceğiniz lahanaların; orta boy, sıkı ama yaprakları ince, beyaz olanlarını tercih edin.
  • Yaprakları kaynar suya 1–2 dakika daldırıp hemen soğuk suya alın. Böylece renkleri canlı kalır, yırtılmaz.
  • İç harcı kullanmadan önce soğutun. Sıcak harç, yaprakları yumuşatır ve sararken parçalanmalarına neden olur.
  • Tencereye sıkı dizin. Sarmaları gevşek yerleştirirseniz pişerken açılabilir.
  • Tencerede pişirme sırasında sarmaların üzerine tabak kapatın. Tabak, sarmaların formunu korur ve buharın eşit dağılmasını sağlar.
  • Sarmanın sosunu dengeli kullanın. Ne fazla sulu ne de az olmalı. Suyunu kısık ateşte çekene kadar pişirin.

ETLİ LAHANA SARMASI NASIL YAPILIR?

MALZEMELER:

  • 1 adet orta boy beyaz lahana
  • 350 gram dana kıyma
  • 1,5 su bardağı pirinç
  • 2 adet kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 su bardağı sıcak su

SOSU İÇİN:

  • 1 yemek kaşığı salça
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 su bardağı sıcak su

YAPILIŞI:

  • Lahananın dış yapraklarını ayıklayıp tek tek ayırın.
  • Kaynar tuzlu suda yaprakları 1–2 dakika haşlayıp süzün, soğuk suya alın ve hemen çıkarın.
  • İç harcı için; kıyma, pirinç, ince doğranmış soğan, salçalar, yağ ve baharatları bir kapta karıştırın.
  • Yaprakların orta damarını ince bir şekilde kesin, uygun boyda parçalara ayırın.
  • Her yaprağın içine bir tatlı kaşığı kadar iç harç koyup kenarlarını kapatarak sarın.
  • Sarmaları tencereye sıkı şekilde dizin.
  • Üzerine hazırladığınız salçalı sosu dökün, tabak kapatın.
  • Kısık ateşte, sarmalar yumuşayıncaya kadar 40–45 dakika pişirin.
  • Afiyet olsun!