GeriLezizz Kefal Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Dubar Balığı Faydaları Ve Özellikleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kefal Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Dubar Balığı Faydaları Ve Özellikleri

Kefal Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Dubar Balığı Faydaları Ve Özellikleri

Kefal balığı, halk arasında sıklıkla tüketilen bir deniz canlısı olarak bilinir. Türkiye sularında da yaşayan bu balık türü, özellikleri açısından birçok insan tarafından merak edilen canlılardan birisidir. Tüketilebilen bir balık türü olduğu için, avlama ve pişirme özellikleri açısından bilgi sahibi olunması gerekir. Kefal balığına dair tüm detayları sizler için derledik.

Kefal balığı, Mugilidae familyasından gelen bir balık türüdür. Uzun vücutları ve yanlarından basık bir formu vardır. Türkiye'de en çok has kefal ve mavi kefal türüne rastlanır. 

 Kefal Balığı Nedir? 

 Denizde yaşayan bir balık türü olarak bilinen kefal balığı, yağlı göz kapakları en iyi gelişmiş tür olarak da kabul edilir. Vücudu pullarla örtülüdür ve neredeyse hiç dişi yoktur. Göçmen olmayan balık türüdür. Yaz ayları dışında genellikle kolayca bulunur. 

 Kefal Balığının Halk Arasında Farklı İsmi Var mıdır? 

 Kefal balığının halk arasında farklı isimleri de bulunur. Topan adı ile de bilinen kefal balığı, çeşitleri içerisinde de birçok isme sahiptir. Levrek ile karıştırıldığı zamanlar olmuştur ancak tamamen farklı balık türleridir. Has kefal ve mavi kefal türleri olmasına rağmen, direkt bu isimler ile bilindiği yerler de vardır. 

 Kefal Balığının Özellikleri Nelerdir? 

 Kefal balığı, tatlı ya da tuzlu su ayrımı yapmadan her su içerisinde yaşayabilme özelliğine sahiptir. Alpler ve omurgasız grubu ile beslenmesini sağlar. Çok hızlı bir balık türü olarak bilinir. Avlanmak amacıyla genelde toplu şekilde dolaşırlar. Ortalama 15 sene yaşarlar. Genellikle boyutları da 40 ile 50 cm arasında değişiklik gösterir. 

 Kefal Balığının Eti Yenir mi? 

 Kefal balığının eti yenebilir. Ancak kefal balığı alırken iyi bir balıkçıdan alınmasına dikkat edilmelidir. Çünkü kefal balıkları diğer balıklardan ziyade, kirli suda da yaşayabilen bir türdür. Bu nedenle çok iyi temizlenmesi gerekir. Ayrıca taze olmasına da dikkat edilmesi önemlidir. 

 Kefal Balığı Nasıl Pişirilir? Tavada, Fırında ve Izgarada Nasıl Yapılır? 

 Kefal balığı, her pişirme yöntemi ile hazırlanabilen tariflere açıktır. Pişirilirken bol yağ kullanımı gerektirir. Tavada, fırında ya da ızgarada pişirmenin hiçbir sakıncası yoktur. Daha hafif olmasını isteyenler, fırında ya da ızgarada hazırlayabilirler. 

 Kefal Balığı Tarifleri Nelerdir? 

 Kefal balığının en çok buğulama ve pilaki yemeği meşhurdur. Birçok restoranda da bu iki yemek çeşidi ile bulunur. Tütsülenerek hazırlanan tarifleri de oldukça lezzetlidir. Genellikle terbiye edildikten sonra kefal balığı etinin karabiber ve limon suyu ile harmanlanması önerilir. Pişirme öncesi yapılan bu işlem, balık etine lezzet katar. Mısır unu ile yağda kızartıldığında da daha az yağ kullanımı ile pişirme sağlayacaktır. 

 Kefal Balığı Kılçıklı mıdır? 

 Kefal balığı iri kılçıklara sahiptir. Bu nedenle daha rahat bir tüketim için temizlerken ayıklama iyi olabilir. Gövde kısmından ikiye bölündüğü zaman kılçıkları tek parça halinde gelebilecek sertliktedir. 

 Kefal Balığı Nasıl Temizlenir? Temizlenirken Nelere Dikkat Edilmelidir? 

 Kefal balığı kirli sularda da yaşayabildiği için çok detaylı bir temizlik gerektirir. Kılçıkları çok iyi ayıklanmalıdır. Göz yağı en zengin türlerden birisi olduğu için, bu kısmını atmadan temizlemek önemlidir. Göz kısmı kefal balığının en faydalı bölümüdür. 

 Kefal Balığı Nasıl Avlanır, Tutulur ve Yakalanır? 

 Kefal balığı en çok kış döneminde verimli bir avlama sağlar. Sağlam misinalar ile yakalanması mümkündür. Her su türünde yaşadığı için, birçok sahilde rastlanabilir. Yakaladıktan sonra bir süre tuzlu su içerisinde bekletilerek kirli sudan arınması sağlanabilir. Kıyıda yüzmeyi seven ve sığ sularda bulunan bir balık türü olması sayesinde, balıkçılığa yeni başlayanların dahi en çok yakalayabildiği balık türü olarak kabul edilir. Yakalama esnasında yem olarak kurt ya da ekmek parçası vermek yeterlidir. 

 Kefal Balığının Faydaları Nelerdir? 

 Kefal balığı omega yağları ve A ile E vitamini açısından çok zengindir. Besleyici ve tok tutucu özellikleri mevcuttur. Aynı zamanda potasyum açısından da zengin bir balık türüdür. Gözlere ve kas sistemine çok iyi gelmektedir. Haftada bir kez tüketilmesi önerilir. Has kefal türüne ait olan yumurtaları da çok lezzetli ve faydalıdır. Göz ve diş salığı için bolca tüketilebilir. 

 Kefal Balığının Zararları Var mıdır? 

 Kefal balığının insan sağlığı açısından bir zararı bulunmaz. Ancak aşırı yağlı bir pişirme yöntemi ile hazırlanan kefal balığı, kolesterol ve kilo alımı açısından zarar oluşturabilir. Bu nedenle daha hafif şekilde hazırlanabilen tariflerine öncelik verilebilir. 

 Kefal Balığının Besin Değerleri 

 Omega yağları açısından çok zengin olan kefal balığı, oldukça doyurucu bir balık türüdür. Karın kısmında faydalı bir bölüm ve et olmadığı için, temizlenirken bu bölümü ayıklanabilir. Kirli sularda yüzmesi, verimli besin değerlerini öldürmez. Sadece temizlerken göz ve baş kısmını olabildiğince korumaya dikkat edilmesi gerekir.

 Kefal Balığının Türleri Var mıdır? 

 Kefal balığının türleri bulunur. Bu türler şöyledir; 

 * Dudaklı kefal

 * Has kefal

 * Rus kefali

 * Bıldırcın kefali

 * Altınbaş kefal

 * Sıçrayan kefal

 * Tatlı su kefali

 * İnce dudaklı kefal

 * Mavi kefal

 

 

 

False