GeriMutfak Tüyoları Kalamar nedir, nasıl pişirilir? Kalamar nasıl temizlenir? İşte kalamar tava tarifi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kalamar nedir, nasıl pişirilir? Kalamar nasıl temizlenir? İşte kalamar tava tarifi

Kalamar nedir, nasıl pişirilir? Kalamar nasıl temizlenir? İşte kalamar tava tarifi

Kalamar, çeşitli şekillerde hazırlanacak sofralardaki yerini alıyor. Düşük kalorili bir deniz ürünü olan kalamara Türkiye denizlerinde sıklıkla rastlanılıyor. Peki kalamar nedir, nasıl pişirilir? Kalamar nasıl temizlenir? İşte kalamar tava tarifi...

Kalamar, hızla büyüyen deniz canlılarından biri. Soğuk ve belli tuz oranına sahip sularda yaşayan bu deniz ürünü farklı şekillerde hazırlanarak yemeklerde sunuluyor. İşte kalamar hakkında bilgiler...

KALAMAR NEDİR?

Kalamar, etçil bir balık türü. Suda hızlı hareket eden bu canlılar çok uzun ömürlü değildir. Kalamar balığı, herhangi bir tehlike ile karşı karşıya kaldığınde renk değiştirebilir.

Yaşamını sürdürebilmesi için deniz suyunun belirli bir ısıda ve tuz oranında olması gerekir ki bu sebeple Türkiye sularında Marmara Denizi'nin batı kesiminden başlayarak Ege ve Akdeniz’in tamamında bulunur. Türkiye sularındaki en yaygın bulunan türü Avrupa kalamarı veya Adi Kalamar olarak da bilinen Loligo vulgaris'tir.

KALAMAR NASIL TEMİZLENİR?

Kalamar temizlenirken mürekkep kesesinin patlatılmamasına dikkat edilmeli. Kanat kısmı çekerek çıkarılan kalamarın iç bölümü bir kenara ayrılır. Kalamarın baş kısmını alırken iç organları da çıkacaktır.

Ardından kemiklerini çıkarılıp, üst kısmınını kaplayan zarı çıkarılır. Tüm beyaz zarların temizlenmesi gerekir. Kalamar beyaz bir hal alana kadar temizlenmeye devam edilİR. Son olarak pişirme tercihine göre halka olarak veya bütün şeklinde tercih edilebilir.

KALAMAR NASIL PİŞİRİLİR?

Kalorisi en düşük deniz ürünü olan kalamar, protein, çok az oranda yağ, fosfor, magnezyum ve kalsiyumdur. Kalamar; B2, B3 ve B12 vitaminleri barındırır.

Bu deniz ürünü, fırında, kızartılarak ya da buğulama şeklinde de pişirilebilir.

Kalamar nedir, nasıl pişirilir Kalamar nasıl temizlenir İşte kalamar tava tarifi

KALAMAR TAVA TARİFİ

MALZEMELER:

Kalamar
1 şişe maden suyu
1 tatlı kaşığı toz şeker
Yarım çay kaşığı karbonat
Bir tutam tuz

Kızartmak için:

3 yemek kaşığı un
2 su bardağı ayçiçek yağI

KALAMAR TAVA NASIL YAPILIR?

Kalamarları, 1 tatlı kaşığı toz şeker, bir tutam tuz ve yarım çay kaşığı karbonat ile köpürene kadar yaklaşık 30 dakika ovun.

Giderek yumuşayan kalamarlara 1 şişe maden suyunu da ekleyin.

Daha sonra buzdolabında 2 saat kadar bekletin. Süre sonunda marine karışımında bekleyen kalamarları süzdürün, fakat durulamayın.

Ardından kalamarları kızartmadan önce bulamanız için unu düz bir servis tabağına alın.

Kalamarların her bir tarafını una bulayın.

Ayçiçek yağını derin bir tencerede kızdırın.

Una buladığınız kalamarları, kızgın yağda kızartın. Kızaran kalamarları servis tabağına alın.

Afiyet olsun...

 

False