GeriLezizz İstavrit nasıl temizlenir? İri istavritin pulu temizlenir mi, derisi yenir mi?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

İstavrit nasıl temizlenir? İri istavritin pulu temizlenir mi, derisi yenir mi?

İstavrit nasıl temizlenir? İri istavritin pulu temizlenir mi, derisi yenir mi?

En lezzetli ve aynı zamanda en sağlıklı balık türleri arasında istavrit geliyor. Ülkemizde halk arasında da yaygın olarak tüketilen balık türleri içerisinde bulunduğunu dile getirmek mümkün. Peki, istavrit nasıl temizlenir? İri istavritin pulu temizlenir mi, derisi yenir mi? İşte, merak edilen tüm detaylar.

İstavrit balığı konusunda nasıl temizlenmesi ilgi çeken konular içerisinde bulunuyor. Özellikle pullu olup olmadığı ve pullarının nasıl temizlenmesi gerektiği öğrenmeye çalışılmaktadır. Genel olarak ise istavrit balığı temizlemenin aslında çok da zor olmadığını söylemek mümkün. Gerekli olan talimatları sıralı şekilde uygulamak yeterlidir.

 İstavrit Nasıl Temizlenir?

 Tüketilecek olan her balığın temizlenmesi farklılık yaratabilir. Hem dış özellikleri hem de boyutları bakımından balıklar değişkenlik gösterir. Bu doğrultuda yaygın tüketilen balık türleri içerisinde gelen istavrit, doğru koşullar doğrultusunda kolayca temizlenebilir.

 - İstavrit balığı pullu olmadığı için bıçakla derisi, her iki taraftan dikkatli bir şekilde temizlenebilir.

 - Bu sayede balığın dış yüzeyi kaygan bir görüntü elde eder.

 - Ardından bıçak yardımı ile baş bölümünden hareket ederek aşağı doğru karnı dikkatli bir şekilde yarılmalıdır.

 - Daha sonra iç organları yine aynı dikkatli şekilde çıkarılmalıdır.

 - Eğer içerisinde havyar var ise, o vakit havyarı çıkartarak ayrı şekilde pişirmek mümkün.

 Bu yöntemi uygulamak suretiyle bütün istavrit balığını sıralı şekilde temizlemek oldukça kolaydır. Bir bıçak yardımıyla dış yüzeyini temizlemek ve sonra da iç kısmını temizlemek yeterlidir. Ardından farklı pişirme yöntemleri üzerinden afiyetle tüketebilirsiniz.

 İri İstavritin Pulu Temizlenir mi?

 En çok merak edilen konular içerisinde istavrit balığının pulunun temizlenip temizlenmediği geliyor. Ancak istavrit balığının pulu olmadığını söylemek mümkündür. Bu sebepten dolayı diğer balıklara göre çok daha kolay bir şekilde temizleme imkanı vermektedir. Bıçak yardımı ile derisi iki taraf üzerinden düzgün bir şekilde temizlenebilir. Aynı zamanda buna tıraşlama denmektedir. Yapılan tıraşlama ile beraber istavrit balığı kaygan bir görüntü elde eder. Bu da daha sağlıklı ve keyifli şekilde istavrit balığını tüketme imkanı tanımaktadır. Genel anlamda pullu bir balık olmadığı için, kolayca temizlenir ve daha sonra afiyetle tüketilebilir.

 İri İstavritin Balığı Derisi Yenir mi?

 İlgi çeken ve merak edilen bir diğer konu ise istavrit balığın derisini yenip yenmeyeceğidir. Genelde balık türlerinin büyük bir çoğunluğunun derisi yenir. Aynı şekilde istavrit balığının da derisinin yenebileceğini söylemek mümkündür. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Özellikle istavrit balığının derisi yenmek istemiyorsa, öncelikle dış kısmı dikkatli bir şekilde temizlenmelidir. Böylece kaygan bir yapı ortaya çıkar ve derisi tüketilebilir. Tabii elbette istavrit balığı pullu olmadığı için hafif bir temizleme ile direkt olarak balığın derisi tüketilebilir. Özellikle birçok uzmana göre balıkların derisi sağlık açısından da önemlidir. Bu sebepten dolayı balıkların derisi tüketilebilir.

 İstavrit Balığı Pişirme Yöntemleri

 İstavrit balığı farklı yöntemler üzerinden pişirme imkanı sağlayan balık türlerinden biridir. Genel olarak ise hem tavada hem de fırında pişirme imkanı sağlamaktadır. Fakat istavrit balığı tavada daha çok pişirildiğini söylemek mümkündür.

 - Bu bağlamda öncelikle isabet balığı ikişer alınarak tuz ve una batırılmalıdır.

 - Ardından bir süre beklettikten sonra tavaya yağ koymak suretiyle kısık ateşte pişirilir.

 - Tabii sırası ile önce bir kısmını sonra diğer kısmını pişirmek gerekir.

 Bu yöntem uyguladıktan sonra güzel bir şekilde servis ederek limonla daha lezzetli hale getirmek mümkün. Özellikle Türkiye'de en çok tüketilen balık türleri arasında yalan istavrit, aynı zamanda en lezzetli balıklar içerisinde gelmektedir.

False