GeriSos Tarifleri Hollandaise (Hollandez) sos tarifi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Hollandaise (Hollandez) sos tarifi

Hollandaise (Hollandez) sos tarifi

Hollandaise, Fransız mutfağının vazgeçilmezlerinden olan temel soslardan biridir. Hardala benzer bir rengi olan bu harika sos, balık, sebze ve kahvaltılıklara eşsiz bir tat verirken, sofralarda meze olarak da kullanılıyor. İşte herkesin kolaylıkla yapabileceği, merak edilen Hollandaise sosunun detayları…

  • Buharda
  • 4 - 6 Kişilik
  • 30 dk
Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Yapımı için malzemeler

  • 3 adet büyük boy yumurta sarısı
  • 125 gram tereyağı
  • 1,5 yemek kaşığı limon
  • 2 yemek kaşığı soğuk su ya da 1 küp buz)
  • Yarım çay kaşığı tuz
  • Çeyrek çay kaşığı karabiber (arzuya göre)

Hollandaise (Hollandez) sos tarifi Nasıl yapılır?

Yumurta sarılarını benmari usulü pişirmek için, derin bir tencerede suyu kaynatmadan ısıtın.

Tereyağını küçük bir sos tenceresinde kısık ateşte yağı yakmadan ve çok fazla köpürmesine izin vermeden eritin.

Üzerine çıkan beyaz süt köpüklerini bir kaşık yardımıyla alın.

Ardından, eritilmiş tereyağını süzgeçten geçirip ılık halde bekletin.

Dikkatlice ayrılmış yumurta sarılarını, beyaz şarap sirkesi veya limonu ve soğuk suyu cam kaseye alın.

Bir el çırpıcısı yardımıyla karıştırmaya başlayın ve yumurta sarılarını sürekli aynı yöne doğru karıştırmaya özen gösterin.

Yaklaşık 50 derecedeki sıcak suyun üzerine kaseyi oturtun ve çırpma işlemine devam edin.

2-3 dakika sonunda yumurta sarıları, krema kıvamını aldığında kaseyi mutfak tezgahı üzerine alın.

Çırpılmış yumurta sarılarını ılınması için kısa bir süre bekletip elde ettiğiniz sade yağı yavaşça akıtarak yumurta sarılarına yedirin. Aynı zamanda karıştırma işlemini ara vermeden sürdürün.

Sos tam anlamıyla ince dokulu bir krema halini aldığında ince çekikmiş deniz tuzu ve arzuya göre taze çekilmiş tane karabiberi ekleyin.

Son bir kez karıştırdığınız sosu farklı tariflerde servis esnasında kullanın. Afiyet olsun...