Türk mutfağının en özel hamur işlerinden biri olan su böreği, ince yufkaların kat kat dizilerek haşlanması ve iç malzemelerle bütünleşmesiyle ortaya çıkan geleneksel bir lezzet... Peki su böreği evde nasıl yapılır? İşte börek ustalarına parmak ısırtacak kadar lezzetli bir su böreği yapmak isteyenler için hazırladığımız püf noktaları...

Osmanlı saray mutfağından günümüze kadar gelen su böreğinin yapımı oldukça zahmetli olduğu için her evde sık sık yapılmaz; daha çok bayramlarda, özel davetlerde ya da misafir sofralarında baş köşeye konur. Bugün hazır yufkayla pratik versiyonları yapılsa da, gerçek su böreği el açması hamur ve haşlama tekniğiyle yapılır.
SU BÖREĞİ YAPIMININ PÜF NOKTALARI
Esnek ve dayanıklı hamur için; Su böreğinin hamurunda mutlaka bol yumurta olmalı. Geleneksel tariflerde her 2 yufka için 1 yumurta hesabıyla yumurta eklenir. Yumurta miktarı ne kadar fazla olursa hamur, o kadar dayanıklı olur. Bu durum haşlama sırasında dağılmasını da engeller. Hamuru en az 10-15 dakika yoğurarak elastikiyetini artırın.
Yufkaları haşlarken; her bir yufkayı önce kaynar suda birkaç saniye haşlayıp sonra buzlu veya soğuk suya alın. Yufkayı suda çok bekletmeyin. Suda çok beklerse yufkanız parçalanır. Suda bekletme süresini kısa tutarsanız da yufkanız hamurlaşır. Yufkaları suda bekletme süresi için ideal süre 15-25 saniye. Bu aşamada hızlı ve dikkatli çalışmaya özen gösterin.
Bolca tereyağı kullanın; tereyağı yufkanın lezzetini arttır ve hamurun homojen bir şekilde durmasına yardımcı olur.
Kısık ateşte yavaş pişirin; tepsideki böreğin her iki tarafının da kızarmasına özen gösterin. Fırın kullanımında mutlaka ön ısıtma yapın.
İç malzeme; kıyma veya peynir kullanabilirsiniz. Kıymalı börek harcı hazırlarken kullanımdan önce mutlaka kıymaları kavurun. Peynir kullanımında ise böreğin içinde kullanacağınız peynirin sert olmasını tercih edin.
SU BÖREĞİ İÇİN MALZEMELER:
5 adet yumurta
4 su bardağı un
1 çay bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz
İÇ HARCI İÇİN:
300 gram beyaz peynir
1 demet maydanoz
Arası için: 150 gram tereyağı (eritilmiş)
SU BÖREĞİ HAMURU NASIL YAPILIR?
Unu yoğurma kabına alın. Ortasını açıp yumurtaları, suyu ve tuzu ekleyin.
Hamuru yoğurun ve bezeler haline getirip dinlendirin.
Her bezeyi un serpilmiş zeminde incecik açın.
YUFKALARIN HAŞLANMASI
Büyük bir tencerede suyu kaynatın, tuz ekleyin.
Yufkaları tek tek kaynar suda birkaç saniye haşlayıp hemen soğuk suya alın.
Temiz bir bezin üzerine serip fazla suyunu süzdürün.
BÖREĞİN BİRLEŞTİRİLMESİ
Tepsiyi hazırlayın ve tereyağı sürün.
Tepsinin altına haşlanmamış bir yufka yerleştirin.
Yufkaları tek tek dizin, her katın arasına eritilmiş tereyağı sürün. Ortaya geldiğinizde peynirli iç harcı yayın.
Sonrasında yine yufkaları aynı şekilde dizmeye devam edin. En üste yine haşlanmamış bir yufka yerleştirin.
Üzerine bolca tereyağı sürün.
PİŞİRME
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 40-45 dakika, üzeri altın rengi olana kadar pişirin.
En Çok Okunanlar