GeriMutfak Tüyoları Hangisini tüketelim? Taze balık mı, dondurulmuş balık mı?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Hangisini tüketelim? Taze balık mı, dondurulmuş balık mı?

Sağlıklı yağlar açısından zengin olan balık beslenme düzeninde yer verilmesi gereken gıdalar arasında yer alıyor. Ancak nasıl tükettiğiniz önemli bir kriter.

En sağlıklı hayvansal gıdaların başında gelen balık, omega-3 yararlı yağlar açısından zengin olması ile biliniyor. Protein zengini bir gıda olan balık aynı zamanda kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu etkilere de sahip. Üç tarafı denizlerle çevrili bir ülke olarak taze balık kültürü ülkemizde daha cazip görünse de son dönemlerde hız kazanan dondurulmuş balık trendi de balığı tüketme şekillerini daha çeşitli hale getirmeye başladı. Peki taze balık mı yoksa dondurulmuş balık mı daha sağlıklı?

Hangisini tüketelim Taze balık mı, dondurulmuş balık mı

Taze balık ilk tercih olmalı

Balık çabuk bozulması ile bilinen bir gıda türü. Balığın taze olduğunu derisinin parlak renkli oluşundan ve canlı gözlere sahip olmasından anlayabilirsiniz. Balık tezgahlarında satılan balıkların hepsi taze balık değildir. Gelişen teknolojiler ve soğutma sistemleri ile birlikte balık üreticileri balığın yakalanması ve nakliyesi arasındaki süreçte balığı çoğu zaman dondurmak ya da şoklamak zorunda kalıyorlar. Satış işleminden sonra balık perakendecisi ise balığı ya çözerek satıyor ya da dondurulmuş halde satışa çıkarıyor.

Dondurulmuş balık alırken dikkat

Özellikle kış aylarında ve balık piyasanın durgun olduğu dönemlerde balıkçılar ve büyük marketler dondurma işlemine daha sık başvuruyor. Sağlık açısından taze balık tüketmek elbette daha faydalı. Taze balıklar besin değeri ve besleyici özellikleri açısından çok daha yararlı bir kaynak olduğu için tazeliğine inandığınız balığı tüketmek önem taşıyor.

Hangisini tüketelim Taze balık mı, dondurulmuş balık mı

Taze balık bulunamayan bazı mevsimsel koşullarda ise dondurulmuş balığa yönelmek balıktan alınan yararlı besinlerden mahrum kalmamak için önemli. Dondurulmuş balık tüketirken lezzet açısından çok bir fark olmamakla birlikte balığın çözülüp tekrar dondurulmasını önlemek en temel nokta. Dondurulmuş balığı çözdükten sonra tekrar dondurmak veya uzun süre bekletmek içerisinde zararlı bakteriler üremesine neden oluyor. Bu sebeple dondurulmuş balık tüketirken bu noktaya dikkat etmek önemli.

Balık alırken güvenilir marketler veya balık satıcılarından alışveriş yapmak balık zehirlenmesinin önüne geçtiği gibi sağlıklı balık tüketmenin de en garanti yolu. Balıkçınızdan balığın geçmişi hakkında bilgi alabilir ve mevsim balıklarına yönelerek daha taze ve sağlıklı tercihler yapabilirsiniz.

Bugün Diyet Yok, Lezzet Var

False