GeriMutfak Tüyoları Hamburger hangi ülkenin yemeğidir? İşte hamburgerin tarihi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Hamburger hangi ülkenin yemeğidir? İşte hamburgerin tarihi

Hamburger hangi ülkenin yemeğidir? İşte hamburgerin tarihi

Fast food denildiğinde hiç kuşkusuz akla gelen ilk lezzetlerden biri hamburger oluyor. Peki, genç yaşlı herkesin tutkunu olduğu hamburgerin tarihini merak ettiniz mi? Tüm dünyada seveni çok olan hamburgerin kökeni nereden geliyor? Hamburger hangi ülkenin yemeği? İşte adını bir ülkenin şehrinden alan hamburgerin tarihi...

1600’lerde Avrupa’nın büyük limanlarından Hamburg’dan Rusya’ya ticaret amacıyla giden gemilerin denizcileri, ’Steak Tartar’ (Tatar Bifteği) isimli bu çiğ köfte yemeğini Almanya’ya getirmiş. 1800’lerde New York-Hamburg seferini yapan gemiler bu yemeği New York’a taşımışlar. Çiğ tatar bifteği bu tarihlerden itibaren New York limanındaki lokantalarda pişirilerek ’Hamburg Tarzı Biftek’ ya da ’Hamburger’ ismiyle satılmaya başlamış. Yani anlayacağınız yol üstünde Hindistan, İran ve Türkiye ülkelerinde ’köfte’ adını alan bu Tatar icadı, Rusya üzerinden ABD’ye giderken adını Hamburger’e çevirmiş.

Hamburger veya sadece Burger, iki dilim yuvarlak sandviç ekmeği arasına yerleştirilen bir köfteyle yapılan sandviç türü. Genellikle ketçap, mayonez, turşu, soğan, domates, hardal ve bunun gibi değişik malzemelerin de ilavesi ile servis edilir. Yapımında kullanılan köfte genellikle kırmızı et olmakla beraber tavuk etinden (tavukburger) yapılanları da yaygın olarak tüketilmektedir. Ayrıca peynirli olanları (çizburger) de yapılmaktadır.

False