GeriLezizz Haftada en az 2 kez zeytinyağlı ton balığı tüketmek çocukların gelişiminde neden önemli?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Haftada en az 2 kez zeytinyağlı ton balığı tüketmek çocukların gelişiminde neden önemli?

Haftada en az 2 kez zeytinyağlı ton balığı tüketmek çocukların gelişiminde neden önemli?

Omega-3 ve protein bakımından en zengin kaynaklardan zeytinyağlı ton balığını haftada en az 2 kez tüketmek, çocukların zeka ve kas gelişiminden kalp sağlığı ve bağışıklıklarını desteklemeye yardımcı oluyor.

Ancak dikkat! Ton balığını tüketmeye dikkat etmekte fayda var. Ton balığı kullanarak hazırlanan az kalorili mönüler, çocukların aynı zamanda kilo kontrolünde de önemli bir rol üstlenmeyi sürdürüyor. 

Yeni eğitim öğretim yılının ilk ders zili çaldı. Çocukların heyecanla beklediği yeni okul döneminde ebeveynlere eskisinden daha fazla görev düşüyor. Pandeminin etkisinin devam ettiği bu günlerde, okul çağındaki çocuklar için doğru beslenmenin büyük önem taşıdığını belirten Prof. Dr. Emine Nur Tozan, Omega 3 başta olmak üzere magnezyum, fosfor, demir, gibi minerallerle, B12, A, D ve E vitaminleri bakımından oldukça zengin olan ton balığının, çocukların eğitim döneminde destekleyici rol üstlendiğini söylüyor.

Ton balığı IQ seviyesinin yükselmesine yardımcı oluyor

Düzenli olarak tüketilen ton balığının çocuklarda IQ seviyesinin yükselmesine yardımcı olduğunu belirten Tozan, “Bu gerçek, farklı araştırmalarla da kanıtlanmış durumda. Ton balığının içindeki Omega-3, dopamin ve serotonini dengeliyor ve beyin işlevlerinin düzenlenmesine yardımcı oluyor. Aynı zamanda Omega 3, hafızayı güçlendirici etkiye sahip. Özellikle okul öncesi dönemden itibaren düzenli olarak tüketilen ton balığı, çocukların IQ seviyesinin yükselmesine destek olurken, sosyal ve kişisel becerileri geliştirebilme, kas ve kemik yapısını güçlendirme gibi etkilere sahip bir besin olma özelliği de taşıyor. Omega 3 yağ asitleri sayesinde beyin fonksiyonlarını artırmaya yardımcı olan ton balığı, göz sağlığı ve bağışıklığı güçlendirmede de önemli bir oyuncu” diyor.

Kalp sağlığını ve bağışıklığı destekliyor

Tozan, “Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından haftada en az iki defa tüketilmesi tavsiye edilen besinlerin başında gelen ton balığı, bağışıklığı destekleyen bir besin olma özelliği taşıyor. Ancak her balığın aynı oranda bağışıklığı güçlendirmede fayda sunmadığını unutmamak lazım. Balık, ancak doğal ortamında yetiştiği zaman tam bir bağışıklık silahı görevi üstlenebiliyor. Çocuklar, eğitim dönemi boyunca uzun saatler sosyal ortam içinde bulunacakları için balık ve ton balığı tüketme alışkanlığının kazandırılması, bağışıklık sistemini desteklemesinin yanı sıra vücut direncini de artırmaya yardımcı olacaktır. Bu dönemde ebeveynlerin doğru ve sağlıklı beslenmede itici güç olması büyük önem taşıyor” diye ekliyor.

Aman dikkat! Derin denizlerden gelen cıvasız balıkları tercih edin

Çocukların gelişiminde önemli bir rol üstlenen ton balığını tüketirken, bazı önemli konulara dikkat etmek gerekiyor. Bunun başında katkısız ton balıkları, çiftlik balığı olmadığı gibi, en doğal Omega-3 kaynağı olarak ruh sağlığından bağışıklık ve metabolizmanın güçlenmesine yardımcı olmaya kadar birçok fayda sunuyor.

Dünyanın birçok bölgesinde artık “çocuk obezitesi”nin mücadele gerektiren bir mesele haline dönüştüğünü de unutmamak gerekiyor. Bu nedenle, sağlıklı ton balığını tüketmeye dikkat etmekte fayda var.

False