GeriLezizz Grida Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Lahoz Balığı Faydaları Ve Özellikleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Grida Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Lahoz Balığı Faydaları Ve Özellikleri

Grida Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Lahoz Balığı Faydaları Ve Özellikleri

Denizlerin bereketi ile gelen en sevilen yiyeceği olarak bilinen bu balık, insan sağlığına faydası ile biliniyor. Aynı zamanda lezzetiyle de hafızalarda her zaman kalan balıklar arasında yer alır. Sofraların en vazgeçilmez tadı olan bu yararlı ve güzel besinin, sahip olduğu vitaminler ve minerallerden dolayı tüketilmesi çok önemlidir. Grida Balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır sizler için derledik.

Lahos Balığı, deniz balığı denildiğinde ilk akla gelen balık türleri arasında yer alır. Lagos balığı, en yırtıcı balık türleri arasında yer alıyor. 

 Lahoz Balığı Nedir? 

 Lagos balığı, Serranidae ailesinin bir üyesi olarak bilinir. Bu balık türü, yaklaşık olarak 60-130 santimetre boyuna ve 30-50 kilogram ağırlığına rahatlıkla ulaşabilen bir balık türüdür. Deniz yüzeyindeki çakıl, taş bulunan bölgelerde yaşamayı daha çok sever. 

 Lahoz Balığının Halk Arasında Farklı İsmi Var mıdır? 

 Lahoz balığının halk arasında bilinen birkaç farklı ismi bulunur. Bunlar ise, Lagos, Grida, Epinephelus Aeneus balığıdır. 

 Lahoz Balığının Özellikleri Nelerdir? 

Yaygın bir şekilde kullanılan diğer ismi “lahos” olan lagos, deniz balıkları içinde akla ilk gelenler arasında yer alır. 

Özellikle de Akdeniz bölgesinde çok yaygın bir şekilde bulunan lagos balığı, daha çok Ege’ de de kendini gösterir. 

Çok fazla derinlerde yaşamayan bu balık türü, taşlık, kayalık ya da çakıllı alanları kendisine yaşam alanı olarak seçer. 

Etçil ve yırtıcı bir balık türü olarak bilinen lagos, büyük küçük ayırt etmeksizin tüm omurgasızlarla, kabuklularla ve küçük balıklarla beslenir. 

Lezzetli bir tadı olan lagos balığı fiyatı ise, diğer balıklara göre çok da ekonomik denilemeyecek seviyededir. 

Ekonomik değeri bakımından bölgesel olan bu balık, Akdeniz bölgesinin çok lezzetli beyaz etine ve büyük bir üne sahiptir. 

Lagos balıkları, farklı renklere sahip olabilir. Ülkemizde de genellikle yeşile yakın ve gri renkte görülürler. Art arda sıralanan benekli çok ya da az belirgin olan dikme sıralı noktalara ve siyah bantlara sahiptirler.

 Baş kısımlarında ise, iki ya da üç tane oblik çizgi bulunur. 

Lahoslar, yaşadıkları bölgelere çok sadıktır. Bu nedenle genellikle yaşadıkları bölgelerden ayrılmazlar. 

Lahoz Balığının Eti Yenir mi? 

 Lahoz balığı, eti yenen ve çok lezzetli bir balık türüdür. 

 Lahoz Balığı Nasıl Pişirilir? Tavada, Fırında ve Izgarada Nasıl Yapılır? 

 Genellikle daha çok ağustos ve eylül aylarında avlanabilen lagos balığının en çok tercih edilen pişirme şekilleri ise, pilaki, buğulama, ızgara, çorba, haşlama, kızartma ve salatadır. Lagos balığı yemeklerinin, besin değeri yüksek olduğu için etinin yapısından dolayı da çok lezzetlidir. Sofraların en pahalı balıkları arasında yer alan bu balık türünün geniş bir yemek yelpazesi vardır. Lagos, pullu ve büyük bir balıktır. Yaz aylarında ormanda, evinin bahçesinde keyif yapmayı sevenlerin tercih edeceği pişirme türü lagos balığı ızgaradır. Ama evde fırında lagos balığı pişirilerek güzel bir lezzet yakalanabilir. 

 Lahoz Balığı Kılçıklı mıdır? 

 Her balık gibi lahoz balığında da kılçık vardır. 

 Lahoz Balığı Nasıl Temizlenir? Temizlerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

 Lahoz balığının nasıl pişirileceğine göre temizliği de değişir. Bu nedenle de temizlenmesi diğer balıklara göre biraz daha farklı olur. Bu balıkların derisi, pişirme yöntemine uygun bir şekilde derisi soyulur. Pullarının temizlenmesi için ilk önce balığın pullarının da kızartılması gerekir. Daha sonra ılık suda bekletilir ve pulların kazınması kolaylaşır. Arkasından da klasik balık içi temizleme işlemleri yapılır. 

 Lahoz Balığı Nasıl Avlanır, Tutulur ve Yakalanır? 

 Taş balığı olarak da bilinen lagos, rapalanın taşlara en yakın olduğu bölgelerde avlanır. Zıpkınla da avlanabildiği söylenir. Rapala ile avlanmada taşlara çok yakın bir konumda olduğu için, avlanma yapılan denizin dip yapısının gerçekten çok iyi bir şekilde bilinmesi gerekir. Lagosu avlarken büyük bir mücadele yaşanacağı için buna dayanıklı beden misinası kullanılması gerekir. Yani 40 kg. çeken bir özelliğe ve taşlara sürtünmelere karşı dayanıklı olması gerekir. 

 Lahoz Balığının Faydaları Nelerdir? 

 Balığın insan sağlığına faydaları çok fazladır. Bu nedenle de uzmanlar tarafından belirli aralıklarda ve oranda tüketilmesi tavsiye edilir. Her ne kadar sağlık açısından faydalı olduğu biliniyor olsa da, kronik ya da kalıcı sağlık sorunu olan kişilerin doktorlarına danışarak tüketmesi gerekir. Lahoz balığı, Kalp damar hastalıklarının önüne geçilebilmek için kullanılan en önemli besin kaynakları arasında yer alır.

 Lahoz Balığının Zararları Var mıdır? 

 Lahoz balığının çok tüketilmesi halinde kişilerin kolesterolü çıkabilir. Aynı zamanda çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. 

 Lahoz Balığı Besin Değerleri

  Omega 3 bakımından oldukça zengindir. Aynı zamanda balığın içinde çeşitli vitaminler de bulunur. 

 Lahoz Balığının Türleri Var mıdır? 

 Lahoz balığının dünyada Japonya, Tayland ve Malezya ülkelerinin güney kıyılarında yaşayan farklı türleri vardır. Lagos balığı tüketiminin oldukça fazla olması ise, etinin beyaz ve lezzetli bir yapıda olmasından kaynaklanır. Eti yumuşak olan bu balığın sindirimi de çok kolaydır.

 

 

 

False