GeriTatlı Tarifleri Gelin pastası tarifi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Gelin pastası tarifi

Gelin pastası tarifi

Gelin pastası muhallebili tatlılar sevenlerin favorilerinden biri olacak nefis bir tarif. Yumuşacık kekinin üzerindeki mis kokulu muhallebisiyle özellikle çay saatlerinin olmazsa olmazlarından biri haline gelecek olan gelin pastasını siz de mutlaka denemelisiniz. İşte gelin pastasının malzemeleri ve yapılış aşamaları. Afiyet olsun...

  • Fırında
  • 6+ Kişilik
  • 30-60 dk
Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Yapımı için malzemeler

Keki için:

  • 4 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya

Muhallebisi için:

  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 3 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı buğday nişastası
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket krem şanti

Keki ıslatmak için:

  • 2,5 su bardağı süt

Üzeri için:

  • Hindistan cevizi

Gelin pastası tarifi Nasıl yapılır?

  • Derin bir kasede yumurta ve şekeri güzelce çırpın.
  • Un, kabartma tozu ve vanilyayı da ekleyip tüm malzemleri tekrar çırpın.
  • Kek karışımını fırın tepsisine dökün.
  • Önceden ısıtılmış fırında 170 derecede yaklaşık 30 dakika pişirin.
  • Kekiniz piştikten sonra fırından çıkarıp oda sıcaklığında soğumaya bırakın.
  • Pastanın muhallebisi için süt, şeker, un ve nişastayı bir tencerede karıştırın.
  • Elde ettiğiniz karışımı, ocağın üzerinde kaynayıp kıvam alıncaya kadar karıştırarak pişirin.
  • Muhallebiyi ocaktan alın ve ılıdıktan sonra üzerine toz krem şanti ekleyip mikser ile çırpın.
  • Keki ıslatmak için 2,5 su bardağı sütü soğuk kekin üzerine gezdirin.
  • Islattığınız kekin üzerine muhallebiyi dökün ve düzgün bir şekilde yayın.
  • En son pastanızın üzerini Hindistan cevizi ile kaplayıp buzdolabında dinlendirin.
  • Dilerseniz süsleyerek servis edebilirsiniz.
  • Afiyet olsun...

Gelin Pastası Çeşitleri

Bildiğiniz üzere Gelin pastası oldukça hoş bir ve yumuşak bir tatlı çeşididir. Evde birkaç malzeme ile kolayca yapılabilen bu tatlının farklı çeşitleri bulunur. Aslında adının Gelin pastası olmasının sebebi üzerine yapılan krema ve vanilyanın verdiği beyaz renktir. Gelin pastası bir sütlü tatlı olarak hazırlanır. Daha çok vanilya ve kremalı yapılsa da muzlu, çilekli ve çikolatalı çeşitlerine de yer verilmektedir. Üzerinde kullanılacak olan pişmaniye ise pastaya oldukça hoş bir lezzet vermektedir.

Gelin Pastası Püf Noktaları

Gelin pastası yaparken pek çok kişi tarifte süt olmasına rağmen yoğurt kullanıyor. Fakat yoğurt kekin daha sert ve kuru olması demektir. Gelin pastasında mutlaka tarife uyarak süt kullanmalısınız. Böylece hem daha yaş hem de daha yumuşak bir kek elde edebilirsiniz. Fırınınızı önceden ısıtmanız da oldukça önemlidir. Hem kekiniz çok daha çabuk pişer hem de doğru oranda bir ısı yayılımı sağlanmış olur. Kek tabanının tutmaması için oldukça önemlidir.

Kremşanti yerine vanilya kreması kullanabilirsiniz. Böylece daha yoğun ve lezzetli bir tat elde edebilirsiniz. Fırından çıkarıldığında ise soğuması için buzdolabına koymamalısınız. Her ne kadar hızlı bir soğuma gerçekleştirse de tadını bozmaktadır. Bu yüzden uygun oda sıcaklığında soğumaya bırakmalısınız. Geç soğuma olsa da lezzeti konusunda endişe etmenize gerek kalmayacaktır.

Gelin Pastasını Daha Nefis Yapacak Lezzet Önerileri

Gelin pastasında genellikle kremşanti kullanılmaktadır. Fakat kremşanti tadı ve dokusu istenen lezzeti sunmaz. Üzerine daha çok krema ağırlıklı vanilya yayılımı yapabilirsiniz. Böylece hem kıvamı daha yoğun olacak ve tadı damakta kalacaktır. Gelin pastasının üst süslemesi genellikle beyaz renk etkisi veren krema, kremşanti ya da vanilyadan yapılır. Bu yüzden kekini kakaolu yapabilirsiniz.

Yoğun vanilya yerine çift lezzeti garantilemiş olursunuz. Hatta kek içerisinde fındık, muz ya da portakal gibi farklı lezzetlere yer verebilirsiniz. Hatta ıspanaklı, Antep fıstıklı, havuçlu kekler dahi deneyebilirsiniz. Üzerindeki krema da herhangi bir aroma olmayacağından dolayı, bu aromayı keke vererek misafirlerinizin hoşnut kalmasını sağlayabilirsiniz.

Gelin Pastası Sunumları

Gelin pastası süt ve vanilya ağırlıklı bir pasta türüdür. Sunum yaparken tek taraflı yoğun tadı dağıtmak adına üzerini çilek, muz, kivi gibi meyvelerle süsleyebilirsiniz. Ayrıca kekinde çikolata kullandığınızda da üzerine yine çikolata sos ile çizgiler ya da şekiller yaparak servis edebilirsiniz. Yalnızca çikolata değil, kek yaparken kullandığınız farklı lezzetleri de yine sunum esnasında üzerine ya da yanına serpiştirebilirsiniz.

Süsleme de fındık, Antep fıstığı ya da tarçın tozu kullanabilirsiniz. Özellikle tamamen sütlü vanilyalı bir tarif üzerinden Gelin pastası yaptıysanız tarçın tadına ayrı bir lezzet katacaktır. Sunum esnasında farklı tatlarla karışmaması için her zaman tabakta tek Gelin pastası olarak ikram edin. Böylece misafirleriniz başka tatlarla karışmadan, lezzetini daha iyi bir şekilde alacaklardır. Eğer yanında ikinci bir lezzete yer vermek istiyorsanız, Antep fıstığı, çilek, muz, kakaolu ya da farklı bir meyve aromalı dondurma ile ikram edebilirsiniz.

Gelin Pastasının Faydaları Var mıdır?

Gelin pastası sütlü bir tatlı olduğu için herhangi bir zararı olmaz. Faydası var mı derseniz; tatlı bir şeyler tüketmek insanı zinde ve canlı tutar. Enerji yükler. Bir nevi mutluluk verir. Arkadaşlarınızla hoş bir sohbet esnasında fazla kalori almadan tatlı yemenin tadına varabilirsiniz. Tabi yine de her şeyin fazlasının zarar verdiğini söyleyerek, abartıdan kaçınmanızı öneririz.

Gelin Pastası Kaç Kalori?

Gelin pastası diğer pasta çeşitleri kadar ağır değildir. 1 porsiyonunda 368 kalori bulunmaktadır. Gelin pastası tariflerinde farklı malzemelere de yer verilebilmektedir. Bu yüzden kalorisi de kullandığınız malzeme ve malzemenin yoğunluğuna göre değişebilir.

Gelin Pastası Kilo Aldırır mı?

Gelin Pastasının asıl tarifine sadık kaldığınızda, kalori oranı diğer pastalara göre düşüktür. Çünkü genel olarak süt ve kremşantiden yapılan hafif bir tatlı çeşididir. Hafta içerisinde öğlen vakitlerinde yarım porsiyon tüketime uygundur. Fakat diyet yapanlar için önerilmez. Özellikle diyet listesinde şeker kullanımı tamamen yasaklanmışsa Gelin pastası yememelisiniz. Bunun haricindeki tüketimlerde biraz egzersiz, biraz yürüyüş yaparak gelin pastasından aldığınız kalori miktarını çabucak verebilirsiniz. Gelin pastası kilo aldırır mı sorusunun cevabına gelince, şekerli bir tatlı olmasından dolayı kilo aldırması kaçınılmazdır.