Dünyadan en güncel haberler, Türkiye'den sondakika haberleri, ekonomi dünyasından en flaş gelişmeler için Hürriyet'in uygulamalarını kullanabilirsiniz.
Nesillerdir devam eden bir gelenek... Özellikle kış aylarında tüketiliyor
Bağ bozumuna başlanan Niğde’de bağdan toplanan üzümler, geleneksel yöntemlerle pekmez olarak değerlendiriliyor.
Yazdır
A
Yazı Tipi
Yazdır
A
Yazı Tipi
1
Abone Ol
Bağ bozumuna başlanan Niğde’de bağdan toplanan üzümler, geleneksel yöntemlerle pekmez olarak değerlendiriliyor.
2
Abone Ol
Niğde’nin üzüm bağlarıyla ve pekmeziyle ünlü Kemerhisar beldesinden bağlardan kesilip getirilen üzümler ezilerek elde edilen şıradan pekmez ve pestile benzeyen köfter yapılıyor.
3
Abone Ol
Şıra, beyaz toprakla 1 gece mayalanması için bekletiliyor. Kurulan ocaklarda kaynatılarak pekmez haline getiriliyor. Pekmezin yanı sıra yöre tatlısı olarak kışın tüketilen köfter yapılıyor.
4
Abone Ol
Bağcılık mesleğinin dedelerinden bu yana geldiğini ifade eden Muharrem Yazgan, bağlardan topladıkları üzümlerin bir kısmını sattıklarını, bir kısmını da pekmez ve köfter yaparak değerlendirdiklerini söyledi.
5
Abone Ol
Sonbaharın gelmesiyle bağda kalan bütün ürünleri topladıklarını dile getiren Yazgan, “Üzümleri topladık pekmez kaynatmaya başladık. Biz burada pekmez haricinde köfter yapıyoruz. Üzümün suyundan ve içerisine bir miktar nişasta ve un eklenir ve pişirilir. Katılaştıktan sonra doğranır ve üzeri beyazlar pudralanmış gibi ve insanlar keyifle yer. İnsanlar çikolata türü ürünleri tüketiyor ama bu köfter doğal. Bu sene 1 ton civarından köfter üretimi var” dedi.
6
Abone Ol
Üretici Mehmet Yazgan ise, “Sistemli bir bağ kurduk. 40 dönüm üzerinde Sultaniye çekirdeksiz üzüm bağımız var. Dönümünden 5 ton ürün alıyoruz ama bu yıl dolu yağışından verim düştü. Sofralık bir üzüm ve köfter, pekmez ve kuru üzüm olarak değerlendirip satış yapıyoruz” dedi