Evde yapımı en zahmetsiz haliyle karalahana sarması

Karadeniz mutfağının en köklü yemeklerinden biri olan karalahana sarması, yapılışı kolay gibi görünse de gerçek lezzetini yakalamak incelik isteyen tariflerden biri. Yaprakların haşlanmasından sarmanın sıkılığına kadar her adımda dikkat edilmesi gereken küçük detayları bulunuyor. Karadeniz mutfağının simgesi karalahana sarması, doğru tekniklerle hazırlandığında hem hafif hem de doyurucu bir lezzet sunuyor.

Evde yapımı en zahmetsiz haliyle karalahana sarması
Haberin Devamı

Karalahana, özellikle kış aylarında hem tazesiyle hem de salamurasıyla evlerin en temel besin kaynaklarından...

Karalahana sarması ise Karadeniz mutfağının sadece bir yemeği değil, neredeyse bir kimlik ifadelerinden biri.

Toprakla bağı hiç kopmayan Karadeniz halkı için karalahana, yüzyıllardır hem sofrayı hem yaşamı besleyen bir sebze. İlk olarak Trabzon, Rize ve Artvin çevresinde yetiştirilen bu dayanıklı sebze, bölgenin sert iklimine direnen yapraklarıyla tanınıyor.

KARALAHANA SARMASI PİŞİRMENİN PÜF NOKTALARI

  • Karalahana sarmasının lezzeti, lahananın seçiminde başlıyor. Yapraklar ne kadar taze, diri ve lekesiz olursa, dolma da o kadar lezzetli olur. Karalahanayı seçerken orta büyüklükte, kalın damarlı olmayan yapraklar tercih edin. Yapraklarda kalın damarlar bulunuyorsa bu damarlı kısımlar mutlaka ayıklanmalı.
  • Lahanayı haşlarken, kaynar suda 2–3 dakika yeterli bir süre, fazla haşlamak yaprakları eritiyor. Yaprakların renklerini korumak için bu aşamada buzlu suya daldırıp çıkarabilirsiniz.
  • Pirincini kavururken salçayı, rengini ve aromasını koruması için son aşamada ilave edin.
  • Karalahanayı sararken çok gevşek sararsanız iç dağılır, çok sıkı sararsanız da pirinçler pişmez. Orta sıklıkta bir sarma işlemi uygulayın.
  • Bol soğan kullanın. Soğan, karalahananın acılığını bastırır.
  • Pişirme aşamasında tencerenin dibine birkaç yaprak serip dolmaları dizmek, hem alt kısmın yanmasını önler hem de buharın homojen dağılmasını sağlar.

KARALAHANA SARMASI NASIL YAPILIR?

MALZEMELER:

  • 1 büyük bağ karalahana
  • 1,5 su bardağı pirinç
  • 3 adet kuru soğan (ince doğranmış)
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 5 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 2 su bardağı sıcak su
  • Üzerinde gezdirmek için 3 yemek kaşığı zeytinyağı

YAPILIŞI:

  • Lahana yapraklarını ayıklayın, kalın damarlarını kesin. Kaynar suda 2–3 dakika haşlayın, süzüp soğuk suya alın.
  • Geniş bir tavada sıvı yağda doğranmış soğanı kavurun. Salçaları ekleyin, ardından pirinci ilave edip birkaç dakika kavurun.
  • Baharatları ve tuzu ekleyin, sıcak suyu ekleyip kısık ateşte pirinç suyunu çekene kadar pişirin.
  • Hazırlanan iç harcı ılındıktan sonra lahana yapraklarının içine birer yemek kaşığı koyarak sarın.
  • Tencerenin dibine birkaç yaprak serin, dolmaları sıkı şekilde dizin. Üzerine biraz zeytinyağı gezdirin, kenarına sıcak su ekleyin.
  • Tencerenin kapağını kapatın, kısık ateşte 35–40 dakika kadar pişirin.
  • Ilındıktan sonra üzerine limon dilimleriyle veya yoğurtla servis edebilirsiniz.
  • Afiyet olsun!