Evde şef gibi sunum yapın: Etin yanında fark yaratan soslar

Et yemeklerinde, etin kalitesi kadar sosun lezzeti de önemli. Soslar yalnızca lezzet katmaz, aynı zamanda eti yumuşatır ve sunumu zenginleştirir. Domatesin tazeliği, sosta karamel dengesi ve otlardan gelen ferahlıkla birbirinden lezzetli soslar yapabilirsiniz.

Evde şef gibi sunum yapın: Etin yanında fark yaratan soslar
Haberin Devamı

Et yemeklerine lezzet katan marinara sosu, teriyaki sos ve chimichurri soslarının püf noktalarını öğrenin. Evde hazırlayabileceğiniz Cafe de Paris soslu bonfile tarifiyle sofralarınıza şıklık katın.

SOS YAPARKEN NELERE DİKKAT ETMENİZ GEREKİR?

  • Sosun temel yağını, pişirme tekniğinize göre seçin. Izgara etlerde zeytinyağı, tavada pişenler için tereyağı daha uygun.
  • Tuzu, sosun son aşamasında ekleyin. Eğer sebzeli bir tarif yapıyorsanız tuzu erken eklendiğinizde sebzeler suyunu salar.
  • Sosu ocaktan aldıktan sonra 1-2 dakika dinlendirdin. Böylece aromaların birbirine geçmesini sağlarsınız.

İŞTE ET YEMEKLERİNE EN ÇOK YAKIŞAN ÜÇ SOS:

MARİNARA SOS NASIL YAPILIR?

MALZEMELER:

  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 diş ezilmiş sarımsak
  • 4 olgun domates
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kuru fesleğen

YAPILIŞI:

  • Zeytinyağında sarımsağı kısa süre kavurun.
  • Domatesi rendeleyin ve ekleyin. Kısık ateşte 15 dakika pişirin.
  • Tuz, karabiber ve fesleğeni ekleyin, kıvam aldığında ocaktan alın.
  • Izgara bonfile veya köfteyle sıcak servis edin.

Evde şef gibi sunum yapın: Etin yanında fark yaratan soslar

 

TERİYAKİ SOS NASIL YAPILIR?

MALZEMELER:

  • Yarım su bardağı soya sosu
  • 2 yemek kaşığı bal
  • 2 diş ezilmiş sarımsak
  • 1 çorba kaşığı sirke
  • 1 çorba kaşığı zeytinyağı veya susam yağı
  • 1 çay kaşığı dilediğiniz baharatlar
  • 1 tatlı kaşığı nişasta
  • Yarım su bardağı su

YAPILIŞI:

  • Küçük bir tencerede tüm malzemeleri karıştırın.
  • Kısık ateşte karıştırarak pişirin.
  • Sos koyulaştığında ocaktan alın.
  • Izgara ya da tavada pişmiş etlerin üzerine gezdirin.

 Evde şef gibi sunum yapın: Etin yanında fark yaratan soslar

CHİMİCHURRİ SOS TARİFİ

MALZEMELER:

  • Yarım demet maydanoz
  • Yarım demet kişniş
  • 2 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı kuru kekik
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • 1 çay kaşığı tuz

YAPILIŞI:

Haberin Devamı
  • Maydanoz, kişniş ve sarımsağı ince kıyın.
  • Zeytinyağı, limon suyu, kekik ve tuzu karıştırın.
  • Tüm malzemeyi harmanlayın.
  • Oda sıcaklığında 10 dakika bekletin.
  • Özellikle ızgara etlerle ferah bir denge sağlar.

Evde şef gibi sunum yapın: Etin yanında fark yaratan soslar

CAFE DE PARİS SOSLU BONFİLE

MALZEMELER:

  • 2 dilim dana bonfile
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı tuz

CAFE DE PARİS SOSU:

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 3 dal dereotu
  • 3 yemek kaşığı keçi veya tulum peyniri
  • 1 su bardağı krema
  • 1 tatlı kaşığı hardal
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu
  • 1 çay kaşığı köri
  • 1 çay kaşığı toz sarımsak

YAPILIŞI:

  • Bonfilelerin tavada yüksek ateşte her iki tarafını mühürleyin.
  • Ocağın altını kısıp tereyağı ekleyin.
  • Tereyağını, kaşıkla bonfilenin üzerine hızlı bir şekilde atarak pişirin.

SOSUN YAPILIŞI:

  • Küçük bir sos tenceresinde tereyağını eritin, peynir, hardal, krema, limon suyu, köri, sarımsak ekleyin.
  • Karıştırarak kıvam alıncaya kadar pişirin.

Servis aşaması:

  • Bonfileleri servis tabağına alın, üzerine sıcak sosu gezdirin.
  • Yanında haşlanmış sebze veya patates püresiyle servis edin.
  • Afiyet olsun!

Evde şef gibi sunum yapın: Etin yanında fark yaratan soslar