El açması börek nasıl yapılır? Ispanaklı el açması börek tarifi ve püf noktaları

Kat kat açılan el açması börekler, ustalığınızla şekilleniyor...Birkaç püf noktasına dikkat ederek, çıtır kenarlarıyla fark yaratan el açması börekler hazırlamanız aslında çok kolay. İncecik açılan hamur yufkalarının arasına sevdiğiniz malzemeleri ekleyerek birbirinden lezzetli, kıyır kıyır el açması börekler pişirebilirsiniz. İşte el açması ıspanaklı börek tarifi ve püf noktaları…

El açması börek nasıl yapılır Ispanaklı el açması börek tarifi ve püf noktaları
Haberin Devamı

El açması börek hazırlarken hamurun inceliği, dinlenme süresi ve yağ oranı sonucu doğrudan etkiler. Birkaç püf noktasına dikkat ederek elde açıp hem de pişince kat kat ayrılan börekler hazırlayabilirsiniz.

EL AÇMASI BÖREK YAPARKEN DİKKAT ETMENİZ GEREKEN PÜF NOKTALARI:

Hamuru fazla yoğurmayın: El açması hamurun pürüzsüz olması yeterlidir. Uzun süre yoğurmak sertleşmesine yol açar.

Dinlendirme süresini dikkat edin: Hamur en az 30 dakika oda sıcaklığında dinlenmeli. Bu süre, böreğin yufkasını açarken esnek bir yapı kazanmasını sağlar.

Unu ölçülü kullanın: Hamuru açarken fazla un kullanmak katların arasında kuruluk oluşturur. İnceliği kontrol ederken parmak uçlarını kullanın.

Yağ oranına dikkat edin: Katların ayrılması için ara katlara eritilmiş tereyağı sürün, ancak fazla kullanmayın ki böreğin ağırlaşmasın.

Haberin Devamı

İç harcınız fazla sulu olmasın: Yufkaları hamurlaşmaması için kullanacağınız iç harcı sulu kıvamdaysa fazla suyunu süzün.

Fırından çıkardıktan sonra hafifçe yağlayın: Böreği fırından aldıktan sonra üzerini fırça yardımıyla hafifçe yağlayın.

El açması börek nasıl yapılır Ispanaklı el açması börek tarifi ve püf noktaları

ISPANAKLI EL AÇMASI BÖREK NASIL YAPILIR?

MALZEMELER:

  • 4 su bardağı un
  • 1,5 su bardağı ılık su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 150 gram tereyağı (eritilmiş)

İÇ HARCI İÇİN:

  • 500 gram ıspanak
  • 150 gram beyaz peynir
  • 1 adet soğan
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber

YAPILIŞI:

  • Unu geniş bir kaba alın, ortasını açın ve tuzla birlikte suyu ekleyin.
  • Hamuru toparlayın, ele yapışmayan kıvama gelince üzerini kapatın.
  • Hamuru 30 dakika dinlendirin.
  • Ispanakları temizleyip doğrayın, tavada az yağla kavurun, suyunu çektirip soğumaya bırakın.
  • Soğuyan ıspanağa ufalanmış peynir, tuz ve karabiber ekleyip karıştırın.
  • Hamuru 6 eşit parçaya ayırın, her parçayı unlayarak ince açın.
  • Açtığınız yufkaların arasına eritilmiş tereyağı sürün.
  • Ortalarına ıspanaklı içi yerleştirip rulo yapın ve gül şekli verin.
  • Tüm hamurları aynı şekilde hazırlayın ve tepsiye yerleştirin.
  • Üzerine tereyağı gezdirin.
  • 180 derece önceden ısıtılmış fırında 35-40 dakika, altı üstü kızarana kadar pişirin.
  • Fırından çıkardıktan sonra 1 yemek kaşığı kadar tereyağını fırça yardımıyla böreğin üzerine sürün.
  • Afiyet olsun!