GeriMutfak Tüyoları Dut nasıl kurutulur? Evde beyaz ve siyah dut kurutmanın yolları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Dut nasıl kurutulur? Evde beyaz ve siyah dut kurutmanın yolları

Dut nasıl kurutulur? Evde beyaz ve siyah dut kurutmanın yolları

Dut uzun süre saklamaya uygun bir meyve değildir. Bu nedenle kurutulması daha uzun süre tüketilmesini sağlar. Bunun için de bazı püf noktalarına dikkat edilmesi gerekiyor. Peki dut nasıl kurutulur? Evde beyaz ve siyah dut kurutmanın yolları

Dut, narin ve sulu bir meyve. Kısa süre içinde tüketilmediğinde de çürür. Diğer bir taraftan da direk güneş ışığına maruz kalınca da vitaminlerinin çoğu yok olabilir. Peki dut nasıl kurutulur? İşte kurutmanın püf noktaları...

DUT NASIL KURUTULUR?

Beyaz, sarı veya kara dut sevilerek tüketilen meyvelerden biri. Sağlık ve vücut için de yararlı. Fakat sulu ve yumuşak bir meyve olduğu için kısa sürede çürür. Bu nedenler kurutmak, tüketim ömrünü uzatır. Fakat, dut kuruturken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var.

Dalından topladığınız dutları güneş, açık ya da kapalı alanda kurutabilirsiniz. Ancak direk güneş ışığı yerine yarı gölgede kurutmak, dutun içerisinde bulunan vitaminleri korumak için daha iyi olabilir.

Yağmura gibi durumlara karşı da dutu evde kurutmak daha iyi olabilir. Bunun için güneşe serilebilir ya da fırında kurutulabilir. Fırında kurutmak için dutları aralarında boşluk kalacak şekilde fırın tepsisine dizin. Fırını da düşük ısıda çalıştırın. Fırının kapağını tam kapatmayın ve arada kontrol edin. Çünkü yüksek ısıda dutlar yanabilir.

Güneşte kurutmak için de güneş gören bir alana temiz bir örtü serin. Dutları da bu örtünün üzerine yayın. Kurutma işlemi yapılan yerin hijyen ve havalandırma durumuna dikkat edin.Ayrıca kurutulan yerin güneş almalı ve nemli olmamalı. Kurutma işlemi ortam ve hava koşullarına göre 3- 5 gün içinde dutlar kuruyacaktır.

False