Doğal, katkısız ve lezzetli: Evde sucuk nasıl yapılır?

Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi, mangal keyfinin başrolü olan sucuk, aslında evde kolayca hazırlanabilen geleneksel bir lezzet. Marketlerdeki katkı maddeli ürünlere alternatif olarak, tamamen doğal malzemelerle evde hazırlanan sucuk, kıvamı, baharat dengesi ve dinlendirme süresiyle fark yaratıyor. Üstelik ev yapımı sucuk, içeriğini tamamen sizin belirlemenize olanak tanıyor.

Doğal, katkısız ve lezzetli: Evde sucuk nasıl yapılır
Haberin Devamı

Kırmızı etin en lezzetli haliyle karışan sarımsak, karabiber, kimyon ve kırmızı toz biber, Türk mutfağının özgün damak tadını yaşatıyor.

İyi yoğrulmuş, doğru oranda baharatlandırılmış ve ideal koşullarda kurutulmuş bir sucuk, hem kahvaltılarda hem de yemeklerde doğal bir lezzet kaynağı haline geliyor.

EVDE SUCUK YAPIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

  • Etin orta yağlı olması (yaklaşık %20 yağ oranı) sucuk için ideal. Çok yağlı et sucukta ağır bir tat bırakır. Tamamen yağsız etten yapılırsa da sucuk kuru olur.
  • Et mutlaka sinirsiz ve taze olmalı. Seçeceğiniz etin; dana döş, dana kol veya but olmasına dikkat edin.
  • Baharat oranlarını kendi damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz. Ancak kimyon sucuğa özgü kokunun olmazsa olmazı.
  • Sucuğun fermente olabilmesi için hazırlanan harç en az 24 saat buzdolabında dinlendirilmeli.
  • Karışımın dışını kaplayacağınız bağırsağın temiz ve tuzdan arındırılmış olması gerekir.
  • Kurutma işlemi için serin, hava akımı olan bir yer seçilmeli. Sucuklar birbirine değmeyecek şekilde asılmalı.
  • Hava sıcaklığı 10-15°C civarında olmalı, aksi halde sucuk bozulabilir.

EVDE SUCUK NASIL YAPILIR?

MALZEMELER:

  • 1 kilo orta yağlı kıyma (dana döş, dana but veya dana kol)
  • 10-12 diş sarımsak (ezilmiş)
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı toz kırmızı biber
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 yemek kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı yenibahar
  • 4 adet doğal dana bağırsağı

YAPILIŞI:

  • Geniş bir kapta kıymayı, sarımsağı ve tüm baharatları yoğurarak homojen bir karışım elde edin.
  • Karışımı streç filmle sarın ve en az 24 saat buzdolabında dinlendirin.
  • Ertesi gün karışımı bağırsağa doldurun; parmak kalınlığında sucuklar şekillendirin.
  • Uçlarını sağlam şekilde bağlayın ve ipe asın.
  • Sucukları serin, kuru ve hava alan bir yerde 4-6 gün boyunca kurutun.
  • Kuruduktan sonra dilimleyip tavada pişirerek tüketebilirsiniz.
  • Afiyet olsun!