GeriMutfak Tüyoları Çinekop (çinakop) nedir? Çinekop nasıl pişirilir?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çinekop (çinakop) nedir? Çinekop nasıl pişirilir?

Çinekop (çinakop) nedir? Çinekop nasıl pişirilir?

Aralık ve ocak aylarında tezgahlarda en sık gördüğümüz balıklardan biri çinekoptur. Lüferin 11 ila 15 santimetre boyundaki haline verilen isim olan çinekop (ya da çinakop) çok lezzetli bir balıktır. Ancak balıkların büyüyüp lüfer olunca yenmesi, denizlerimizdeki balıkların neslinin uzaması açısından daha doğru bir harekettir. Siz yine de çinekop yemeye kararlıysanız çinekop nasıl temizlenir, nasıl pişirilir öğrenmelisiniz. İşte çinekop pişirirken bilmeniz gerekenler ve birkaç pişirme püf noktası.

Çinekopun pişirilme aşamasında lezzetini koruması için dikkat edilmesi gereken noktaların başında temizleme gelir. Balığın alt kısmında kuyruğundan kafasına doğru tek bir kesikle karnı yarılır. İç organları çıkarılır. Karın boşluğu iyice yıkanarak kan pıhtılarından ve siyah zarlardan arındırılır.

Çinekop kafasıyla pişirilen bir balıktır ancak temizlerken solungaçlarının çıkarılması gerekir.

ÇİNEKOP NASIL PİŞİRİLİR?

Çinekop genellikle ya fırında buğulama yapılarak ya da tavada kızartılarak pişirilir.

Buğulama hem balığın lezzetinin korunmasını sağladığı hem de daha düşük kalorili olduğu için daha sık tercih edilir.

Fırında çinekop yapılırken balığın yanı sıra havuç, patates, soğan gibi sebzeler tepsiye eklenebilir. Balık zeytinyağı, kekik, karabiber ve tuzla lezzetlendirilir.

Tepsinin tabanına alüminyum folyo ve fırın kağıdı serilir. Üzerine halka halka dilimlenmiş kuru soğanlar ile yuvarlak dilimlenmiş patatesler yerleştirilir. Rendelenmiş havuçlar da eklendikten sonra en üste temizlenmiş balıklar konur. Zeytinyağı, baharatlar ve tuz iyice çırpılarak balıkların üzerine sürülür. En üste de limon dilimleri koyulur.

Fırın kağıdı ve alüminyum folyo kapatılıp paket yapılır. Balıklar 180 derecede 25-30 dakikada pişer.

Tavada çinekop yapmak için ise mısır unu, tuz ve sıvı yağa ihtiyacınız vardır. Balıklar önce tuzla karıştırılmış mısır ununa bulanır, sonra da yağda çıtır çıtır olana dek kızartılır. Ancak tavada pişen çinekopun kalorisinin arttığı ve sağlık bakımından faydalarının azaldığı akılda tutulmalıdır.

FIRININ SAĞLIĞI TAVANIN LEZZETİ: FIRINDA KITIR BALIK

False