GeriLezizz Çaça Balığı (Papalina) Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Çaça Balığı Faydaları Ve Özellikleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çaça Balığı (Papalina) Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Çaça Balığı Faydaları Ve Özellikleri

Çaça Balığı (Papalina) Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Çaça Balığı Faydaları Ve Özellikleri

Balık türleri; damakta bıraktıkları lezzetin dışında, sağlığa olan yararları sebebi ile sık sık tüketilen besinlerden birisidir. Balıkların içerisinde yer alan zengin omega 3 ile büyüme çağındaki çocuk ve yaşlı bireylerin tüketmesi gereken besinler içerisinde bulunmaktadır. Peki çaça balığı (Papalina) nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Çaça balığı faydaları ve özellikleri nedir tüm detayları ile derledik.

Çaça balığı; gümüş renkli olup, gri renkli ete sahip bir balık çeşididir. Çaça balıklarından konserve yapımı için faydalanıldığı belirtilebilir. Hamsi içerisinde pazar yerlerinde sık sık karşılaşılan bu balıklar, yağlı balıklar olmakla beraber E vitamini açısından da zengin sayılmaktadırlar. Bu balıklar, türlü biçimlerde tüketilmektedirler. 

 Çaça Balığı Nedir? 

 Çaça balığı; genel olarak papalina balığı şeklinde isimlendirilmektedir. Bunun yanı sıra Clupeidae ailesine mensup, çok soğuk olmayan, ılık denizlerde yaşayan bir balık çeşididir. Suların üst bölümlerinde sürü olarak yaşayarak ara sıra dipte yüzen balık türüdür. Bu balık çeşidinin bilimsel ismi; Sprattus sprattus şeklindedir.

Çaça balığı; genel olarak Karadeniz'de yer alır. Ocak ayında çaça balıkları Marmara'ya göç ederek, ilkbahar aylarında ise yeniden Karadeniz'e geçerler. Çaça balıklarının alt çene kısmı üst çenesine doğru kıvrık olup, ufak ağızları bulunur. Yanları yassı olup, füze şeklindedirler. Çaça balığı; gümüş renge sahip olan ve gri renkli eti bulunan bir balıktır. İnsan sağlığı için önemli faydaları bulunmaktadır. Çaça balığının türlü şekillerde pişirilmesi de mümkündür. Görünüm olarak pek çok balığa benzemektedir. Bu yüzden pek çok balıkla karıştırılması da olağandır. 

 Çaça Balığının Halk Arasında Farklı İsmi Var mıdır? 

 Çaça balıklarının halk arasında farklı bir ismi bulunmamaktadır. 

 Çaça Balığının Özellikleri Nelerdir? 

 Çaça balıklarının özellikleri aşağıdaki gibi sıralanabilir; 

 - Çaça balığı; sardalya balığı ile karıştırılmaktadır. Ancak sardalya balığına göre çaça balıklarının pulları, daha ufak ve daha çoktur. Solungaç kapakları ise parlaktır. Çaça balığı, ringadan daha yaygın bir balık çeşididir.

 - Çaça balığının başka balıklara benzemesinden ötürü değişik bir isim aldığı belirilebilir.

 - Çaça balığının karın yüzgeci, sırt yüzgecinin ön kısmının hizasında olup aynı zamanda altındadır.

 - Ringa balığından farkı; sırtının mavimsi renge sahip olması ve karnının gümüş renkli olmasıdır.

 - Sardalya balığı kadar değerli olmayan bu balık, sardalya balığında olduğu üzere taze, salamura, füme, konserve şeklinde tüketilebilir.

 - Çaça balıkları, yumurtalarını kıyı yakınlarına bırakmaktadır.

 - Yumurtaları ise ringa balıklarında olduğu gibi su yosunlarına yapışmaz.

 - Norveç, Portekiz ve Karadeniz gibi tüm bölgelerde rastlanır. Her yerde yerli çeşitleri bulunur. 

 Çaça Balığının Eti Yenir mi? 

 Çaça balığı; ringa balıklarını andıran ufak deniz balıklarıdır. Avrupa sularında yaşamaktadır. Bunun yanı sıra bu balığın eti yenir. Çaça balığının etinde yüzde 12 civarında yağ bulunur ve vitamin açısından da zengindir. 

 Çaça Balığı Nasıl Pişirilir? Tavada, Fırında ve Izgarada Nasıl Yapılır? 

 Çaça balığının birden fazla tarifi bulunmaktadır. İnternet çapında yer alan pek çok tarifte olduğu gibi pişirilmesi mümkündür. Kişi kendi damak tadına göre kullandığı tarifler ile tavada, fırında ve ızgarada farklı biçimlerde pişirebilmektedir. 

 Çaça Balığı Tarifleri Nelerdir? 

 Çaça balığı tariflerinin çok fazla olduğunu belirtmek mümkündür. Çaça balığının pişirilme tarzına göre de tarifleri değişiklik gösterebilmektedir. 

 Çaça Balığı Kılçıklı mıdır? 

 Çaça balığının kılçıkları bulunmaktadır. Bununla birlikte kılçıkları zor temizlenmektedir. 

 Çaça Balığı Nasıl Temizlenir? Temizlerken Nelere Dikkat Edilmelidir? 

 Çaça balığı temizlenirken öncelikle tüm başları ve kemikleri çıkarılmalıdır. Doğru bir şekilde temizlemek; küçük kemiklerin ve sırt bölümünün anlık şekilde temizlenmesini basit hale getirir. Bunun adına; baş parmak balığın karın boşluğuna yerleştirilerek, karkası açığa çıkarılır. Tahtaya yerleştirilen açık balığa, sırtı boyunca düz bir yüzeye bastırılmalıdır. Bu şekilde kemikler dökülür. Balık döndürülerek, merkezdeki kemik parmaklar ile çekilir ve çıkarılır. Bu şekilde ufak kemikler ve kuyruklarda çıkarılır. Çaça balığının küçük olması, temizlenmesi konusunda zorluk çektirebilir. Ancak doğru teknikler sayesinde balık, çok rahat bir şekilde temizlenecektir. 

 Çaça Balığı Nasıl Avlanır, Tutulur ve Yakalanır? 

 Çaça balığı olta balığı değildir. Bu yüzden diğer balıklara nazaran daha zor yakalanır. Kör gözlü hamsinoz ağı ile avlamak çok daha kolaydır. 

 Çaça Balığının Faydaları Nelerdir? 

 Çaça balığının ufak olmasına karşın, oldukça önemli faydaları bulunmaktadır. Balığın içerisinde önemli oranda kalsiyum bulunmaktadır. Kalsiyum; insanın kemik ve diş gelişimi adına oldukça önemli bir vitamindir. Bunlar dışında balığın içerisinde; çinko, PP, B1, B2, magnezyum gibi bileşenlere sahiptir. Bunun yanı sıra tüm balıklarda olduğu gibi D vitamini açısından oldukça önemli değerlere sahiptir. Çaça balığının insan sağlığı konusunda birden fazla faydası bulunmaktadır. 

 Çaça Balığının Zararları Var mıdır? 

 Çaça balığının bilinen bir zararı bulunmamaktadır. 

 Çaça Balığı Besin Değerleri 

 Çaça balığının bol oranda yağ içerdiği ve E vitamini açısından zengin olduğu bilinmektedir. D vitamini, kalsiyum, magnezyum gibi bileşenler açısından da zengindir.

Çaça Balığının Türleri Var mıdır? 

 Çaça balığının çeşitleri hakkında net bir bilgi bulunmamaktadır. 

False