Beyran çorbası nasıl yapılır? Beyran çorbası tarifi ve püf noktaları

Gaziantep mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri olan beyran çorbası, sabah saatlerinden akşam sofralarına kadar her öğünde tüketiliyor. Etin yavaşça pişirilerek lezzetlendiği bu çorba, hem doyurucu hem de tam bir şifa deposu. İşte, kıvamında beyran çorbası tarifi ve lezzet püf noktaları...

Beyran çorbası nasıl yapılır Beyran çorbası tarifi ve püf noktaları
Haberin Devamı

Beyran çorbası, etin uzun süre pişirilmesiyle elde edilen, nefis aromasıyla damakta iz bırakan harika bir çorba. Yemek olarak da tüketebileceğiniz beyran çorbası; su oranını, yağ dengesini ve pişirme süresini doğru şekilde ayarladığınızda tam kıvamında pişen harika bir lezzet olur. İşte beyran çorbası pişirirken dikkat etmeniz gereken birkaç püf noktası...

PÜF NOKTALARI:

Eti yavaş pişirin: Beyranın lezzeti uzun pişirme süresinden gelir. Et mutlaka kısık ateşte, en az 2-3 saat kaynatılarak yumuşamalıdır.

Pişirme sırasında oluşan köpükleri alın: Eti pişirirken tencerenin yüzeyinde oluşan köpükleri kevgir veya kaşık yardımıyla alın.

Et suyunu süzün: Berrak bir kıvam için pişen etin suyunu, ikinci pişirme öncesinde süzerek ayrı bir tencereye alın.

Pirinç kıvamını ayarlayın: Pirinci fazla haşlamak çorbayı lapa haline getirir. Hafif diri kalacak şekilde pişirmek idealdir.

Haberin Devamı

Sarımsak ve baharatı son aşamada ekleyin: Ezilmiş sarımsak ve pul biberi çorbanın kaynamasına yakın sürede eklemek lezzetini arttırır.

BEYRAN ÇORBASI NASIL YAPILIR?

MALZEMELER:

  • 500 gram kuzu gerdan
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 4 diş sarımsak
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 6 su bardağı su

YAPILIŞI:

  • Kuzu gerdanı tencereye alın, üzerini geçecek kadar su ekleyin ve kısık ateşte 2-3 saat pişirin.
  • Pişirirken üzerinde oluşan köpükleri kevgir veya büyük bir kaşık yardımıyla alın.
  • Et yumuşadığında tencereden çıkarın.
  • Eti kemiklerinden ayırıp lif lif didikleyin.
  • Etin suyunu süzgeçten geçirerek ayrı bir tencereye alın.
  • Tuzunu ve karabiberini ekleyin.
  • Pirinci de ekleyip pirinçler yumuşayana kadar kaynatın.
  • Tereyağını bir tavada eritin, içine ezilmiş sarımsak ve pul biber ekleyip kısa süre kavurun.
  • Didiklenmiş etleri kaynayan et suyuna ilave edin.
  • Tereyağlı karışımı üzerine dökün ve birkaç dakika daha kaynatın.
  • Sıcak olarak servis edin.
  • Afiyet olsun!