GeriSos Tarifleri Beşamel Sos Tarifi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Beşamel Sos Tarifi

Beşamel Sos Tarifi

Fransız asıllı beyaz bir yemek sosu olan beşamel sos, Türk mutfağında da sıklıkla kullanılıyor. Özellikle lazanya ve makarna gibi hamur işlerinde kullanılan beşamel sos tarifi, başka sosların ekleneceği zaman ilk basamak olarak sürülmektedir. Peki, beşamel sos nasıl yapılır? malzemeleri nelerdir? İşte sizler için kolay ve pratik yapılışı ve diğer bilgiler..

  • Ocakta
  • 4 - 6 Kişilik
  • 30-60 dk
Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Yapımı için malzemeler

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 3 yemek kaşığı un
  • 2, 5 su bardağı süt
  • 2 çay kaşığı Tuz

Beşamel Sos Tarifi Nasıl yapılır?

  • Tereyağı ve sıvı yağ küçük tencereye alınarak ısıtılır.
  • Un yağ karışımına ilave edilerek kavrulur. Kokusu çıkana, rengi dönene dek kavrulur.
  • Üzerine 1,5 su bardağı süt ilave edildikten sonra hızlıca çırpılır, topak kalmaması sağlanır.
  • Tuz ve karabiber de eklenerek kaynayıncaya kadar karıştırılarak pişirilir.

Beşamel Sos nedir?

Fransız mutfağının ana soslarından kabul edilen beşamel sosun girdiği her yemek çok lezzetli. Hamur işlerinin yanı sıra sebzelere de çok yakışan beşamel sos, patlıcan, karnabahar, brokoli ve pırasaya da bambaşka bir boyut katıyor. İşte, ilk kez yapacaklar için beşamel sosun malzemeleri ve yapım aşamaları…

Beşamel Sos Çeşitleri

Beşamel sos Türk mutfağına özgü bir ayrıntı değildir. Tüm dünya mutfaklarında yaygın şekilde kullanılan esas soslardan bir tanesidir. Beşamel sos Fransız mutfağına özgü bir sostur ve Fransız mutfağında kullanılan en temel soslardan birisidir. Beyaz bir sos olan beşamel sos lazanya gibi yemek ve hamur işlerinde kullanılmaktadır. Zaten Fransız mutfağında soslu yemeklerin ve sosların özel bir yeri bulunmaktadır. Beşamel sos Fransa' dan çıkmış olsa da tüm Avrupa'da da yaygın biçimde kullanılır. Başta Amerika olmak üzere bütün dünya mutfaklarında hatırı sayılır bir yer edinmiştir.

Ülkemizde ise beşamel soslu bazı yemekler yaygınlık kazanmıştır. Bu nedenle de beşamel sosun bilinirliliği artmıştır. Fakat hala Fransa' da tüketildiği gibi tüketilmemektedir. Bizde beşamel sosun kullanımı farklılık göstermektedir.

Beşamel sosun Fransız mutfağına göre çeşitleri şunlardır:

Beşamel sosun yapımında kullanılan temel malzemeler olan tereyağı, un ve süt kullanılarak yapılan sos beşamel sostur.

Eğer bu ana sos yapımında süt yerine et veya tavuk suyu ilave edilirse "velute sos" elde edilir.

Sıcak beşamel sosun içine gravyer peyniri veya parmesan ilave edilirse "morney sos" elde edilir.

Beşamel sosa krema eklenirse bu kez "krem sos" olarak isimlendirilir.

Türk mutfağına beşamel sos hala Fransız mutfağında kullanıldığı şekliyle girmedi denilebilir. Ülkemizde beşamel sos daha çok fırın yemeklerinde tercih edilmektedir. Örneğin; ıspanak graten beşamel soslu olarak hazırlanıp fırına verilmektedir. Türk mutfağında beşamel sosla yapılan yemeklere bazı örnekler şöyle verilebilir:

Beşamel soslu tavuk graten

Beşamel soslu mantar graten

Kremalı mantar çorbası

Beşamel soslu mercimekli ıspanak sarması

Beşamel soslu fırında brüksel lahanası

Beşamel soslu kıymalı makarna çorbası

Beşamel soslu fırın makarna 

Beşamel soslu fırın brokoli

Beşamel Sos Yapımı Püf Noktaları

Her yemeğin hazırlanmasında nasıl bazı püf noktaları varsa beşamel sosun hazırlanmasında da dikkat edilecek bazı püf noktaları bulunmaktadır. İşte bu püf noktaları:

Beşamel sos hazırlanırken mutlaka tahta kaşık kullanılmalıdır.

Beşamel sosu hazırlarken kalın tabanlı sosluk ve tencere kullanılmalıdır.

Beşamel sos hazırlanırken sosun topaklanmaması gerekir. Bu sebeple sürekli sos hazırlama işlemi takip edilmelidir.

Beşamel Sosu Daha Nefis Yapacak Lezzet Önerileri

Beşamel sos hazırlarken bazı ayrıntılara dikkat ederseniz elde edeceğiniz beşamel sosun lezzeti daha da artacaktır:

Beşamel sosun hazırlanmasında sütün sıcak olmasına dikkat edilmelidir.

Beşamel sosun yapımında kullanılacak tereyağının kaliteli bir ürün olması sosunuzun lezzetini arttıracaktır.

Sosun topaklanmaması için sürekli karıştırılması gerekir. Beşamel sos sürekli karıştırılmazsa hem topaklanır hem de dibine tutar.

Sos kaynamaya başlayınca ocağın altı iyice kısılmalıdır.

Beşamel sosun lezzetini arttıracak en önemli unsur, piştikten sonra beyaz biber ve muskat rendesi eklenmesidir. Bunu mutlaka yapın. Lezzet farkını göreceksiniz.

Beşamel Sos Sunumları

Beşamel sosu yemeklerinizin üzerine dökerek de sofraya getirebilirsiniz. Fakat genellikle tercih edilen beşamel sosu bir soslukta sofraya getirmektir. Burada önemli bir ayrıntı, beşamel sosun sıcak servis edilmesi ve bu sıcaklığının da yemek boyunca korunmasıdır.

Beşamel Sosu Faydaları Var mıdır?

Beşamel sos lezzeti ve kıvam verici dokusu sebebiyle kullanılır. Gerçekten de basit görünen bir yemek ve hatta basit bir sebze haşlamasına bile inanılmaz bir lezzet kazandırabilir. Bu sebeple misafir sofralarının, davetlerin başköşesinde yer alan bir sostur.

Beşamel Sos Kaç Kalori?

Beşamel sosun 1 porsiyonu, yani yaklaşık olarak 65 gramı 95 kaloridir. Diyet yapanlar günde bir porsiyon beşamel sos içeren gıda tüketebilirler. Beşamel sosun besin değerine yakından bakılacak olursa 100 gram beşamel sosta yüksek miktarda potasyum bulunduğu görülür. Potasyum oranı 163mg kadardır. Aynı miktarda beşamel sosta D vitamini oranı ise 49 iu, A vitamini 262 iu, sodyum ise 328 mg civarındadır.

Beşamel Sos Kilo Aldırır mı?

Beşamel sos porsiyonundaki kalori bellidir. Eğer diyet yapan kişinin canını beşamel sos çekmişse bunu dengeli bir şekilde diyet listesine ekleyebilir. Fakat unutulmamalıdır ki; kalorisi ne kadar düşük de olsa gıdanın tüketildiği porsiyon önemlidir. Eğer kilo vermek isteyen bir kişi iseniz toplamda ne kadar az kilo alırsanız o kadar çabuk zayıflarsınız. Eğer kilonuzu korumak isteyen bir kişi iseniz size önerilen günlük toplam kalori miktarını aşmayacak şekilde beslenmeye özen göstereceksiniz.