GeriLezizz Bamya nasıl kurutulur? Evde büyük (İri) ve uzun bamyayı kışlık için kurutma ipuçları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bamya nasıl kurutulur? Evde büyük (İri) ve uzun bamyayı kışlık için kurutma ipuçları

Bamya nasıl kurutulur? Evde büyük (İri) ve uzun bamyayı kışlık için kurutma ipuçları

Modern hayatın hızlı akışı insanların beslenme alışkanlıklarını da değiştirmektedir. Kişilerin eski yıllara nazaran yemek hazırlamak ve mutfakta vakit geçirmek için pek fazla zamanı bulunmamaktadır. Zamanla hazır, işlenmiş ve paketlenmiş ürünlere yönelme eğilimi ortaya çıkmıştır. Fakat son yıllarda bu hızlı beslenme tarzının sağlık üzerinde olumsuz etki ettiği anlaşılmıştır. Bunun sonucu bireyler sağlıklı beslenmeye doğru bir tercih kullanmaya başlamışlardır. Türk mutfağının eskiden beri bilinen ve yapılan kış hazırlıkları arasında gıdaların "kurutularak kışa hazırlanması" da vardır. İşte, bamya nasıl kurutulur, kışlık bamya kurutmak için ipuçları gibi konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.

Çok besleyici bir gıda olan bamyanın kışın tüketilmek üzere saklanma yöntemlerinden birisi de "bamya kurutmak"tır.

 Bamya Nasıl Kurutulur?

 Beslenme açısından çok kıymetli bir gıda olan bamya, oldukça da pahalı bir besindir. Bamyanın kurutularak kışın tüketilmesi mümkündür. Gıda uzmanları bazı gıdaların kurutularak tüketilmesini özellikle tavsiye etmektedirler.

 Bamya da bu besinler arasında yer almaktadır. Bamya kurutulmuş olarak da satılmaktadır, fakat hem daha maliyetli olan kuru bamyayı satın alırken kalitesinden de emin olmak mümkün olamayabilir. Oysa bamya evde de kurutulabilir. Bamyanın ayrıca konservesi de yapılabilir. Ancak bamya kurutmak çok daha kolay ve saklanması da pratik olmaktadır.

 Bamya kurutmak için satın alınırken bazı püf noktalarına dikkat etmek gerekir. Bunlar:

Satın alacağınız bamyanın taze olması gerekir.

Bamyaların iri ve uzun olmasına dikkat edilmelidir.

Mümkünse tek tek seçerek satın alınmalı ve her bir bamyanın eşit büyüklük ve irilikte olmasına dikkat edilmelidir. Çünkü ipe dizilerek kurutulacak olan bamyanın eşit şekilde kuruması olanaklı olacaktır.

Satın alınan bamyanın bekletilmeden hemen işlemden geçirilmesi gerekir.

Satın alınan taze bamya önce yıkanır ve bir süzgeçte iyice süzülmesi beklenir. Sonra bamyalar temiz bir bez üstüne serilerek suyunun iyice kuruması beklenir. Uygun bir bıçak ile bamyaların baş kısmı huni şeklinde kesilir. Pamuk ipliği geçirilmiş yorgan iğnesi ile her bir bamya sap kısmından ipe geçirilir. İpe geçirilen bamyalar uygun bir yere gergin şekilde asılarak kurumaya bırakılır.

 Evde Büyük ( İri) ve Uzun Bamyayı Kışlık İçin Kurutma İpuçları

 Bamyalar uygun şekilde ipe dizildikten sonra bazı püf noktalarına dikkat edilmelidir:

Bamya ışık gören fakat doğrudan güneş ışığına maruz kalmadığı bir yerde kurutulur.

Hafif bir hava akımının bulunması gerekir.

Bamyaların kuruma süresi iklime ve sıcaklığa bağlı olarak 14 güne kadar uzayabilir. 

False