Aroması tam kıvamında: Filtre kahve demleme yöntemleri

Filtre kahve, güne enerjik başlamak ya da gün içinde kısa bir mola vermek için çokça tercih ediliyor. İster makineyle, ister el demleme ekipmanlarıyla ya da soğuk demleme yöntemleriyle hazırlayın, doğru teknikle kahvenizin aroması ve dengesi ortaya çıkar. İşte en çok kullanılan filtre kahve demleme yöntemlerini sizin için derledik...

Aroması tam kıvamında: Filtre kahve demleme yöntemleri
Haberin Devamı

Kahve, sabahları güne başlama ritüeli, kimi zaman da günün telaşına küçük bir mola verme bahanesidir. Ancak kahvenin lezzeti, kullanılan çekirdek kadar demleme yöntemine de bağlı. Filtre kahve, sadeliği ve temiz içimiyle dünyanın en çok tercih edilen kahve türlerinden biri. Kahve denince akla ilk gelen hızlı ve kolay yöntemlerden biri filtre kahve demlemek... 

FİLTRE KAHVE DEMLEMENİN DİĞER YÖNTEMLERDEN FARKI NE?

Espresso bazlı kahveler hazırlanırken basınçlı makineler kullanılır, kahve hızlıca demlenir ve daha yoğun bir tat ortaya çıkar. Ancak filtre kahvede basınç yoktur; su, kahve çekirdeklerinin içinden süzülerek yavaş yavaş bardağınıza ulaşır.Bu yöntem biraz daha uzun sürse de sonucu kesinlikle beklemeye değer. Çünkü filtre kahve, berrak aroması ve hafif içimiyle kahve tutkunlarının vazgeçilmezidir.

Kısacası, filtre kahve sadece bir içecek değil, aynı zamanda sabırla demlenen bir keyif ritüelidir. Peki güne enerjik başlamak ya da gün içinde kısa bir mola vermek için en çok tercih edilen filtre kahve nasıl yapılır? İster makineyle, ister el demleme ekipmanlarıyla ya da soğuk demleme yöntemleriyle hazırlayın, doğru teknikle kahvenizin aroması ve dengesi ortaya çıkar. İşte en çok kullanılan filtre kahve demleme yöntemleri:

MAKİNEDE FİLTRE KAHVE NASIL YAPILIR?

“Her gün aynı lezzeti elde etmek istiyorum” diyenler için ideal demleme yöntemi elektrikli filtre kahve makineleri… Pratikliğiyle öne çıkar. Ancak makinede demleme yapmak için dikkat etmeniz gereken birkaç püf noktası var:

Eğer kahvenizi taze çektirecekseniz satın aldığınız yere mutlaka demlemede kağıt kullanıp kullanmadığınızı belirtin. Kahvenizin buna göre çekilmesi aromasına etki eder.

Makinede kağıt kullanacaksanız çok sulu olmayacak şekilde kağıdı hafifçe ıslatın.

Öğütülmüş kahveyi, kağıt ya da metal filtreye yerleştirin.

Makinenin su haznesine içme suyu ekleyin.

Cihazı çalıştırdığınızda sabit sıcaklıkta demleme gerçekleşir.

POUR-OVER (DAMLAMA) YOLUYLA EL DEMLEME)

Son yıllarda kahve tutkunlarının favorisi olan pour-over demleme yöntemi, kahvenin tüm aromalarını kontrollü şekilde ortaya çıkarır. Su, kahve yatağından süzülürken dengeli ve temiz içimli bir kahve elde edilir. Bu yöntem sabır gerektirir ama sonuçta ortaya çıkan kahve oldukça rafine ve aromatiktir. Basit bir matematik hesabıyla su ve kahve oranını ayarlayabilirsiniz.

Her bir gram kahve için 16 mililitre su kullanın. Örneğin 320 mililitre su ile demleme yapmak için 320’yi 16’ya bölün. 320/16 = 20. Yani bu, 20 gram taze kahveye ihtiyacınız olduğu anlamına gelir. Ancak bu kesin bir kural değil. Bu filtre kahve oranı sizin için çok güçlü veya çok zayıfsa, kahve miktarını artırarak veya azaltarak oranı uyarlayabilirsiniz. Beğendiğiniz sürece, istediğiniz gibi hazırlayın!

İnce öğütülmüş kahveyi filtre kağıdı kullanarak ekleyin

Üzerine 92-94 derece sıcaklıktaki su, dairesel hareketlerle yavaşça dökün.

Kahve suyu bittiğinde kahveniz demlenmiş olur.

FRENCH PRESS İLE FİLTRE KAHVE

French press ile, yoğun gövdeli ve aromatik bir kahve isteyenler için doğru tercih. Hem yer kaplamaması hem de pratik kullanımı nedeniyle seyahatlerinizde bile kolayca yanınızda taşıyabilirsiniz. French press ile kahve demlerken dikkat etmeniz gerekenler:

Orta kalın öğütülmüş kahve kullanmaya özen gösterin.

Kahvenin üzerine sıcak su ekleyin ve 4 dakika demlenmeye bırakın.

COLD BREW (SOĞUK DEMLEME FİLTRE KAHVE)

Özellikle yaz aylarının gözdesi olan cold brew kahve, düşük asidite ve yumuşak içimiyle öne çıkar. Bu yöntemle hazırlanan kahve, hem ferahlatıcı hem de daha uzun süre tazeliğini korur. Cold brew yaparken dikkat etmeniz gerekenler:

Kalın öğütülmüş kahveyi, soğuk suyla karıştırın. Oran ise, her 250 mililitre  soğuk su için ve 15 gram kahveyi yeterli.

Karışım 12-18 saat buzdolabında bekletin.

Sonrasında süzerek buzla servis edin.

EVDE FİLTRE KAHVE İÇİN GENEL İPUÇLARI

Kahveyi her zaman taze çekilmiş kullanın.

Doğru öğütme derecesini seçin: Makine için ince, French press için kalın.

İçme suyu kullanarak kahvenin aromasını öne çıkarın.

Kahve-su oranının dengede olmasına özen gösterin. 

“Evde filtre kahve nasıl yapılır?” sorusunun tek bir cevabı yok. Makinede pratik, V60 ile özenli, French press ile yoğun, cold brew ile serinletici kahveler hazırlayabilirsiniz. Hangi yöntemi seçerseniz seçin, önemli olan doğru kahve-su dengesi ve tazelik. Böylece her fincanda keyifli bir filtre kahve deneyimi yaşayabilirsiniz.