Âlemin keyfi yerinde yine maşallah!

Yine bütün memleketin yükü bizim üzerimizde valla.

Haberin Devamı

Manavından sanatçısına, kulak burun boğazcısından buldozer operatörüne, iç siyasetle uğraşmaktan işimizi yapamıyoruz! “Ne olacak şu memleketin hali”ni bırakıp bir kendimizle ilgilenemedik yemin ediyorum.
Bu hafta, yine, üç kişinin bir araya geldiği her konuşmada gündem: “Başbakan ne dedi, istihbarat devleti mi kuruluyor, Cumhurbaşkanlığı seçimi konusundaki potansiyel formüller ne”! Altın günleri dahil! Hangi memlekette taksi şöförü Anayasa Mahkemesi Başkanı’nın adını bilir arkadaş? Biz böyle bir milletiz işte. Gazetelerin en çok okunan ve paylaşılan haberleri, futbolu ayırırsak, hep ülke yönetimiyle ilgili.
Peki, diğer ülkelere bir bakalım mı? Tüm dünya gazetelerinde haber olan Berlusconi’ye kamu hizmeti cezası, Ukrayna-Rusya, Mısır’daki korkunç idam listesi ve Suriye dışında, dün bazı başka ülkelerin vatandaşları ne okumuş? En çok paylaşılan haberler ne olmuş?
Amerika: NY Times’ın okuyucuları, ebeveynlerinin dersleriyle ilgilenmediği çocukların daha başarılı olduğu haberini okuyup çıldırmışlar! E-mail, okunma ve paylaşım rekoru “Sabilere ödev yaptırmayın, okuldu, öğretmendi diye bunaltmayın, daha kötü olurlar” haberinde!
Japonya: Japonlar da anayasa konuşuyorlar, ama başka bir yönden. 9. madde, ülkenin asla savaşa girmeyeceğini ilke olarak ifade ediyor. Japonya 70 yıldır savaşmıyor. Teknik olarak bir ordusu da yok. Bir ev hanımı çıkıp, elinin suşisiyle işe karışmış, bu maddenin “Nobel Barış Ödülü”ne aday olmasını sağlamaya çalışıyor.
Almanya:
Almanlar Ukrayna dışında, hatta onun kadar, Google’ın yeni çıkardığı “takılabilir bilgisayar” gözlükle ilgilenmişler. Alman teknoloji seviyor sayın okuyucular, sürpriz olmadı.
Fransa:
Fransızlar bütçe açığına sinirleniyorlar. Zaten bu Hollande’ın başına gelen pişmiş tavuğun başına gelmez. Dün ayrıca, rahim ağzı kanseri için aşı ne kadar etkili, o haberi çok okumuşlar. Bir de Fransızlar’ı Ağustos boyunca tatil yaptıkları için, bir nevi “tembel teneke” ilan eden, Amerikalıların çalışkanlık ve hırsına övgü yağdıran Cadillac reklamına pek sinirlenmişler!
İtalya:
İtalyanlar elbette hem eski liderleri hem pop starları Berlusconi’nin haberiyle çok ilgili. Ama bir skandal daha var: Tüp bebek çabası içindeki bir hanım, hastanede embriyolar karıştığı için şu an başkasının bebeğine hamile!
İsveç:
İsveçliler günlük çalışma süresini altı saate indirmeyi düşünüyorlar! Bu değişiklik, en çok okunulan ve konuşulan haberlerden biri. Bir de vasiyeti öyle olduğundan, gazetelerdeki ölüm ilanı “Ben öldüm. Stig Kernell” şeklinde çıkan 92 yaşındaki amcanın haberi var. Merhum abartmak istememiş olayı sanırım. Veya “Zaten sarışın mavi gözlü ve uzun boyluyum, sosyal güvencem, tüm haklarım, özgürlüğüm hazır, mesai de altı saate indi, böyle hayatta ölünür mü arkadaş?” şeklinde ölümü protesto etmiş de olabilir. Hayat onlara güzel nitekim.
Görüldüğü gibi, dünyayı sarsan dış haberler dışında, elin adamı sağlıkla, çoluğuyla çocuğuyla, kaç saat çalıştığıyla, başka insanlarla, dünyaya afrayla tafrayla meşgul. Keyifleri yerinde yani. Şimdi geliyoruz daha ilginç üç gündeme:
Hindistan:
Hintliler seçim sürecine girmiş, işi gücü bırakmışlar. “Hangi parti mecliste kaç sandalye alacak, kimin miting yapmasına niye izin verilmiyor, niye anketler tutmuyor” bütün gündemi işgal etmiş. “Ne olacak bu seçim sonuçlarının hali”ni konuşuyorlar. Tanıdık mı geldi? Haha, siz var ya siz. Yok yahu Allah benzetmesin. Onlarda 815 milyon seçmen var ve 7 nisanda başlayan seçim 16 mayısa kadar 9 aşamalı olarak sürecek! Neymiş? Beterin beteri var!
İngiltere:
Genellikle üzerinde güneşin batmadığı İngiltere, dev bir yolsuzluk skandalıyla çalkalanıyor! Yaa, hem de ne! Ukip partisi lideri Nigel Farage’ın, Avrupa Birliği fonlarından kişisel hesabına 60 bin avro aktardığı iddia ediliyor! Farage bunun “Siyasi bir yıldırma kampanyası” olduğunu söylüyor, ama soruşturma başlamış bile. Şu an İngilizler şokta! Evet, yanlış okumadınız taam altmış bin avroooo! Ahaha, birşey söyleyeceğim, ezmek gibi olmasın ama fakir bunlar yav. Vallahi.
Yunanistan: Ah be komşu! Komşu kaynıyor! Yunanistan’da son bir iki haftanın en çok konuşulan haberi: Koalisyon hükümetinin genel sekreteri Panayotis Baltakos, aşırı sağcı Altın Şafak partisi üyeleriyle arasında geçen ve Başbakan’ı hedef alan konuşmalar içeren bir ses kaydının ortaya çıkması üzerine, istifa etti.
Bu arada konuşmayı kayda alan Altın Şafak partisinden Kasidiaris’in ise, kanun dışı dinleme yapma ve kamuoyuyla paylaşma suçu yüzünden dokunulmazlığı kaldırılacak gibi! Yani komşu, diğer Avrupalılar gibi sağlık, teknoloji filan düşünecek halde değil. Dikkat kesilmiş bu olayı izliyor. Şimdi, Yunanlı kardeşlerimize tepeden bakmak gibi olmasın ama, azıcık bıyık altından gülüyorum. Tek bir ses kaydıyla ortalık bu kadar karışıyorsa, ohoo.
Yine de şu yorumu yapmadan geçemeyeceğim: Arkadaş buraların havasından mıdııır, suyundan mıdııır...

Yazarın Tüm Yazıları