GeriSeyahat Kuzey Ege'de 2008 yazı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Kuzey Ege'de 2008 yazı

Kuzey Ege'de 2008 yazı

Kuzey Ege, deniz kadar yerel kültürün zenginliklerini de yaşamaktan zevk alan tatilcilerin mekanı. Rüzgarı tükenmeyen, denizi temiz, koyları sakin Çanakkale sahil kasabalarında fiyatlar Bodrum, Marmaris, Antalya’ya oranla ucuz. Göz alabildiğine uzanan kumsallarda denizin tadını çıkarmak, Gökçeada’nın Sualtı Parkı’nda, Saros Körfezi ve Gökçeada’da sualtındaki canlı zenginliğini gözlemek mümkün. Uygun fiyatlara konaklama imkanı sunan pansiyonların kalitesi her yıl artıyor.

DENİZ - PLAJLAR

Bakir kumsallar adalarda tek mavi bayrak Ayvacık’ta

Saros Körfezi’ndeki tatil bölgeleri Edirne’nin Enez İlçesi ile Keşan’a bağlı Yayla ve Erikli sahilleri kum plajı ve temiz deniziyle Akdeniz’i aratmıyor. Sınır bölgesinde yer alması, 2004’e kadar güvenlik nedeniyle yabancı turistlerin girişine izin verilmemesi bölge doğasının korunmasını sağladı. 11 kilometrelik sahile sahip olan Enez’de belediye mavi bayrak alabilmek için çalışmalarını sürdürüyor. Karayoluyla İstanbul’a 285 kilometre mesafedeki ilçenin ücretsiz plajları hafta sonu tatilcilerle doluyor. İlçeye bağlı VakıfKöy, Karaincirli, Sultaniçe, Gülçavuş, Büyükevren köylerinde de plajlar mevcut. Enez Kaymakamlığı, Yunanistan’ın Dedeağaç Valiliği ile yat limanı projesini faaliyete geçirmeye çalışıyor.

Enez’de Liman ile İnceburun arasındaki 11 kilometrelik sahilin önemli bölümü kumsal, derin değil. Bölgede denize karışan tatlısu kaynaklarının yoğunluğu nedeniyle, deniz suyu sıcaklığı Güney Ege’ye göre düşük, bugünlerde 26 derece civarında. Sahillerdeki yeşil alanlarda piknik yapmak mümkün. Enez Kalesi’nden çevreyi kuşbakışı
/images/100/0x0/55eb02fcf018fbb8f8a537cf
görebilirsiniz.

KENDİNİ TEMİZLEYEN KÖRFEZ

Saroz Körfezi, dünya denizlerinde kendini temizleyebilen iki bölgeden biri. Diğeri Kaliforniya’da. Karanın içine 60 kilometre kadar giren körfezin tabanında, şubat, nisan, temmuz aylarının ikinci yarısında 10 günlük soğuk su akıntıları oluşuyor, bu sayede suyu temizleniyor. Saroz’un güney ve doğusunda Çanakkale’nin Gelibolu ve Eceabat ilçeleri, kuzeyinde ise Edirne’nin Keşan ve Enez ilçeleri bulunuyor. Yerleşimler doğu ve kuzeyde, güney sahilleri sarp yapısı nedeniyle daha bakir. 144 çeşit balık, 78 tür deniz bitkisi ve 34 tür süngere evsahipliği yapan körfez dalgıçların gözde mekanlarından. Ancak denizin dibi sürprizlerle dolu. Trakya kıyılarında genişliği 10 kilometreyi bulan alanda derinlik 90 metreyi geçmiyor. Bu alanın doğusunda Eşek Adaları yer alıyor. Gelibolu Yarımadası kıyılarında ise derinlik aniden 500 metreyi geçiyor. Sahilden Gökçeada ve Semendirek Adası’na doğru ilerlendiğinde 1000 metreyi aşan derinliklere rastlanıyor.

Manyas Gölü’nden sonra Türkiye’nin en geniş kuş barınma alanı olan Gala Gölü, Menderes deltasında yer alıyor. Enez’e bağlı Erikli’de de göçmen kuşların uğradığı bir tuz gölü bulunuyor.

Çanakkale’nin Saros Körfezi’nden güneydeki Edremit Körfezi’ne kadar uzanan 640 kilometrelik sahil şeridi doğal kumsal ve koylar açısından çok zengin. İlin tek mavi bayraklı sahili Ayvacık’taki Eden Gardens. Ayvacık ve Ezine ilçelerinin sahil şeridindeki kumsallar Tuzla’dan başlayıp Hantepe, Geyikli, Kumburun, Güzelyalı ve Dardanos gibi plajların zincirleme hattıyla Çanakkale kent merkezine kadar uzanıyor. Doğal koy ve plajlar, kentin Avrupa Yakası’nda da Gelibolu Yarımadası’nı kuşatıyor. Yarımadada Eceabat İlçesi’nde Kilitbahir Köyü’ndeki Zargana Plajı, Havuzlar sahil şeridindeki doğal plaj ve koylar Seddülbahir’de Morto Koyu plajıyla buluşuyor. Yarımadanın boğaza bakan sahil kıyısındaki bu plajların devamı, Saros Körfezi’nde Kabatepe Limanı yanındaki Orman Kampı Plajı ve Kumkamp Plajı’yla bütünlük sağlıyor. Yarımadaya ismini veren Gelibolu ilçe merkezinde Hamzakoy Plajı bölgenin en popüler sahili.

İKİ ÖNEMLİ SÖRF MERKEZİ

Türkiye’nin Ege Denizi’ndeki iki ilçesi Gökçeada ve Bozcaada doğal koy ve plajlarıyla öne çıkıyor. Bozcaada’nın batı sahilindeki Ayazma Plajı, yaz aylarında çok kalabalık oluyor. Adayı sahilden dolaşan otoyolun çevresinde, özellikle doğu kıyısında, sayısız bakir koy bulunuyor. Bunlardan bazıları 30 ila 50 metrelik mini koylar. Gökçeada’da Kuzu Limanı yanındaki uzunca sahil, elenmiş gibi ince kumu sığ ve temiz suyuyla denize girmek isteyen ziyaretçilerin en kolay ulaşacağı plaj. Gökçeda’da, Kaleköy ve Aydıncık bölgelerindeki plajlara Uğurlu Köyü’nde tesis bulunmayan Gizli Liman sahili alternatif oluşturuyor.

Aydıncık sahilindeki sörf okulu, sörf tutkunlarına Kuzey Ege’nin rüzgarıyla sörf öğrenme ve yapma imkanı sunuyor. Öyle ki Bulgaristan’ın Sörf Milli Takımı dahi burada kamp yapıyor.

KONAKLAMA

Assos’ta oda fiyatına Enez’de villa kiralayın

Çanakkale sahil şeridinde, çok yıldızlı turistik oteller bulunmakla birlikte, ağırlık motel, pansiyon tipi küçük
/images/100/0x0/55eb02fcf018fbb8f8a537d1
işletmelerde. Bölgede konaklamanın pahalı olduğu merkezler Assos ve Bozcaada. Butik otellerde gecelik konaklama ücreti 100 YTL’nin üstüne çıkıyor. Pansiyonlar ise yarı fiyatına.

Assos’tan 18 kilometre uzaklıktaki Sokakağzı, Midilli Adası’na bakan bir gizli cennet. Koydaki pansiyonlarda uygun fiyatlara konaklamak mümkün.

Enez sahilinde 150 yatak kapasiteli toplam beş otel bulunuyor: Balcı Apart Motel, Ege Otel, Golden Beach Motel, İnci Motel ve Murat Motel. Bölgedeki beş bin civarındaki yazlıktan bir kısmı, yaz aylarında günlük 60 - 100 YTL arasında fiyatlara tatilcilere kiralanıyor.

Enez Vakıf Köyü sahilindeki Saros Resort Hotel ve Beach Club, 120 odalı, 550 yatak kapasiteli. İlçedeki diğer otellerin günlük yarım pansiyon otel fiyatları ise 80 ile 100 YTL arasında.

Yayla, Gelibolu’dan Enez’e kadar uzanan Saros Körfezi’nin tam ortasında. Bütçeyi fazla zorlamayan ve genellikle yazlıkçıların konakladığı bu alanda dört binin üzerinde yazlık bulunuyor. Yayla genellikle ailesi ile birlikte tatilini geçirmek isteyenlerin tercihi. Uygun fiyatlara pansiyonlarda konaklamak, yazlık ev kiralamak mümkün.

EGLENCE

Assos ve Bozcaada’da bar eğlencesi, Enez ve Güneyli’de beach club keyfi

Enez’de sahil kenarına açılan Beyaz Lale Sosyal Tesisi ve Beach Clup ile İnci Motel’in plajında yaz boyunca farklı animasyonlar yapılıyor. Özellikle bölgenin deniz kenarındaki tek açık hava diskosu Beyaz Lale’de gece 22.00 ile 24.00 saatleri arasında çeşitli gruplar sahneye çıkıyor. Gece yarısından sonra eğlence kapalı mekana geçiyor, günün
/images/100/0x0/55eb02fcf018fbb8f8a537d3
ilk ışıklarına kadar sürüyor.

Assos Limanı’nda, dar bir alanda içiçe sıralanmış otel ve restoranların arasında, gece eğlencesini sevenlerin adresi Pilli Bebek isimli mini bar. Kadırga Koyu’ndaki otellerde gündüzleri sahil şeridindeki eğlence, akşam yemeğinde çeşitli grupların çaldığı müzikler eşliğinde sonlanıyor. Türkiye’nin köyü olmayan tek ilçesi Bozcaada’da tatil yapanlar, Cenevizliler’den kalma Bozcaada Kalesi surları önünde sıralanmış cafelerin müzik yayınlarıyla eğlenebiliyor. Gökçeada’da yaz akşamları biraz daha sessiz ve sakin geçiyor. Saros Körfezi’nde eğlencenin doğru çıktığı mekanlar arasında Güneyli sahilindeki Martı Otel başı çekiyor. Müşterileri için ilginç yarışmalar düzenleyen, ilginç ödüller sunan işletmeci gençleri hedef kitle alıyor.

LEZZETLER

Bozcaada’daki Vahit’in mezeleri, Gökçeada’daki Barba Yorgo’nun şarabı ünlü

Enez sahilindeki balık bolluğu restoranların mönülerinde balık çeşitlerini ön plana çıkarıyor. Çanakkale’nin kuzeyde Saros Körfezi’nden başlayıp, güneyde Edremit Körfezi’ne kadar uzanan sahilinde, yılın her ayında denizin bereketi tatilcilerin sofrasına renk katıyor. Kalamar, ahtapot, karides, tekir, lüfer, palamut, sinarit, levrek, ispendek, sarıgöz,
/images/100/0x0/55eb02fcf018fbb8f8a537d5
karagöz, çipura, mırmır, mercan ve ünlü boğaz sardalyasını taze ve uygun fiyatlara tatmak mümkün. Çanakkale denilince, meşhur peynir helvası, Gelibolu denilince de rakının yanına meze olarak verilen tuzlu balık ve ızgara yapılan sardalya tadı damaklarda bırakıyor.

Bozcaada’da son yıllarda birçok yeni restoran açıldı. Fakat, Ayazma’daki Vahit’in Yeri meze ve balık çeşitlerinde liderliğini koruyor. Müdavimleri, özellikle gün batımında gidiyor. Bu nedenle rezarvasyon yaptırmakta yarar var. Merkezde iyi mezenin adresi, ara sokaklardaki Battı Balık. Salkım, ada mutfağından örnekler sunuyor. Adanın iki ünlü şarap üreticisi Talay ve Corvus’un merkezdeki mağazalarına uğradığınızda, tadım da yapabilirsiniz. Restoranlarda da adada üretilen tüm şarapları bulmak mümkün. Bozcaada’ya yolunuz düştüğünde merkezdeki Ada Kafe’de gelincik şerbetini, Simyon Salto’nun üretip çarşıdaki mağazasında satışa sunduğu domates reçelini tatmadan dönmeyin.

Gökçeada Rum köyleriyle ön plana çıkıyor. Adanın en ünlü restoranları Tepeköy’deki Barba Yorgo’nun Yeri ve Kaleköy’deki Yakamoz. Her ikisi de aile işletmesi ve aynı zamanda pansiyon. Deniz ürünlerinde ve ada mutfağında iddialılar. Kaleköy’de, kalenin bulunduğu tepedeki Yakamoz panaromik bir manzaraya sahip. Zeytinli Köyü’ndeki Madam’ın Yeri, Orhan Karatay’ın Yeri ve Eski Beşiktaşlı Hristo’nun Yeri’nde ziyaretçilere tadı damaktan hiç çıkmayan Dibek kahvesi de ikram ediliyor.

False