Kutsal yemek aşure (2)

Arapça aşara sözcüğünden türemiş olan aşure bugün de pek çok Müslüman toplumunda ve Anadolu’da pişirilmeye devam ediyor.

Haberin Devamı

Bazı Hıristiyan toplumları, Ermeniler ve Museviler de aşure yapar.
Birçok vakfın vakfiyesinde aşure pişirilip halka dağıtılır. Pişirilen aşurenin konu komşuya dağıtılması şarttır. Böylece evin bereketinin artacağına inanılır.
Sünniler aşurenin içine en az yedi çeşit malzeme koyarken, Aleviler oruç tuttukları gün sayısı kadar, 10-12 adet malzeme koyarlar.
Alevi Bektaşi geleneğinde dergah mürşidi kazan başına geçer, aşure gülbankını okur, kepçeyi eline alıp Arapça Allah’ın adını yazar gibi karıştırır.
Tekke yaşamındaysa aşurenin içine giren çiğ malzemeler kazanda pişer, olgunlaşır ve en sonunda durulur, teslim olur.
Muharrem ayı aşure yapma yarışması gibidir. Kimi katı aşureyi sever, kimi daha sulu kıvamlısını. Nasıl pişerse pişsin, aşure yapmanın ve dağıtmanın sevap olduğuna inanılır.

Haberin Devamı

Mahluta

İyice yıkanmış mercimeği ve suyu orta boy bir tencereye koyun. Tuz ve kimyonu ekleyip orta ısılı ateşin üzerine oturtun. Arada sırada karıştırarak mercimekler iyice ezilip çorba koyulaşıncaya kadar pişirin. Ocağın altını kısıp limon suyunu ekleyin ve 5 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın.
Diğer taraftan, soğanı incecik yemeklik doğrayın. Tereyağını küçük bir tavaya koyup soğanları ekleyin.

Orta ısılı ateşte sürekli karıştırarak soğanları iyice pembeleştirin. Toz biberi de ilave edip ocaktan alın. Soğanı çorbaya katıp karıştırın. Tuzunu kontrol edip sıcak sıcak servise sunun.

Malzeme listesi

2 su bardağı kırmızı mercimek
- 7 su bardağı su
- 1 çay kaşığı tuz, kimyon
- 2 adet limonun suyu
Sos için:
- 30 gr tereyağı
- 1 adet orta boy kuru soğan
- 2 çay kaşığı kırmızı toz biber

Yazarın Tüm Yazıları