Kuru meyve çok besleyicidir

Üzüm, kayısı, incir erikÉ Ne güzeldir meyve yemek. Ancak hepsinin mevsimi var ve taze olarak tüketebilmek için mevsimini beklememiz gerekiyor.

Meyve yemenin tek şekli taze olarak yemek değil aslında. Bütün meyveleri olmasa da bazılarını kurutulmuş olarak da tüketebiliyoruz.

Ülkemizde bu tür bir tüketim şekli henüz o kadar yaygın değil. Avrupalılar ise elmayı, hatta muzu bile kurutulmuş olarak tüketebiliyorlar. Kurutulduğunda meyvelerin içindeki şeker tadı yoğunlaşıyor ve meyveyi kuruyemiş gibi tüketebiliyoruz. Uzmanlar özellikle çocukların zeka gelişimi açısından kuru meyve tüketmelerinin çok önemli olduğunu söylüyorlar.

Kemik gelişimleri açısından da kuru meyve yemelerinin önemi büyük. Çünkü bu meyveler aynı zamanda kalsiyum deposu. Lohusaların süt üretimine de katkıda bulunuyor. Elbette ki meyveleri taze olarak tüketmenin tadı başka. Ancak sırf mevsimi değil diye kayısının lezzetinden de vazgeçmeyin!

Kısır pilavı

8 kişilik

Hazırlama süresi 20dakika

Malzeme listesi

3 su bardağı köftelik ince bulgur

2 adet sivri biber

3 adet yeşil soğan

3 adet orta boy domates

1 demet maydanoz

2 adet salatalık

1 yemek kaşığı biber salçası

1 tatlı kaşığı pul biber, kuru nane

2 çay kaşığı tuz, karabiber

1 su bardağı zeytinyağı

2 adet limonun suyu

Bulguru geniş bir tepsiye aktarıp üzerine tuz ve iki su bardağı ılık suyu ekleyerek 10 dakika kadar bekletin. Diğer taraftan, ince ince kıyılmış yeşil biber, tavla zarı formunda doğranmış salatalık ve domatesleri, incecik kıyılmış maydanoz ve yeşil soğanı bir kapta karıştırın. Yumuşayan bulgurun üzerine salçayı ve baharatları ilave ederek 2-3 dakika yoğurun. Sonra, üzerine doğranmış sebzeleri ve zeytinyağını aktarıp 2-3 dakika daha yoğurmaya devam edin. Bulgur yeterince yumuşayınca limon suyunu da ilave ederek servise sunun.

En güzel rulo pasta

10 kişilik

Hazırlama süresi 25 dakika

Pişirme süresi 20 dakika

Kek için

3 adet yumurta (oda sıcaklığında beklemiş)

1 su bardağı pudra şekeri

1 su bardağı un

1 paket kabartma tozu

1 tatlı kaşığı limon suyu

Kreması için

1 su bardağı süt

1 su bardağı toz şeker

1 adet yumurtanın sarısı

1 yemek kaşığı un

2 yemek kaşığı mısır nişastası

1 paket vanilya

1 adet limonun kabuğunun rendesi

50 gr margarin

1 su bardağı marmelat (tercihen kuşburnu marmeladı)

Yumurtaları ve pudra şekerini krema haline gelinceye kadar çırpın. Un ve kabartma tozunu tel süzgeçten geçirerek ilave edin. Limon suyunu da ekleyip tahta kaşıkla iyice karıştırın. Karışımı, yağlı kağıt serilmiş 30x40 santim boyutlarında bir kalıba spatulayla yayın. 175 dereceye ayarlanmış fırında 20-25 dak. pişirin. Kek sıcakken hafif nemli bezle rulo yapıp soğumaya bırakın. Diğer taraftan, süt, toz şeker ve yumurta sarısını tencerede çırpma teli yardımıyla iyice çırpın. Nişasta, un, vanilya ve rendelenmiş limon kabuğunu da ilave edip çırpın. Kısık ateşte sürekli karıştırarak pişirin. Kaynayınca ocaktan alıp margarini ilave ettikten sonra soğuması için bekleyin. Keki nemli bezden çıkarıp, mikserle 1 dak. daha çırptığınız kremayı üzerine yayın ve rulo yapın. Servis tabağına alıp üzerine marmelat sürün.
Yazarın Tüm Yazıları